Tutorial: DIY highwaist zwierrokje

Ik hou enorm van rokjes! Kort, lang, aansluitend, zwierig, ... als het maar rokjes zijn! Met blote benen en ballerina's in de zomer en met kleurrijke nylonkousen en laarzen in de winter. Toen ik mijn naaimachine kreeg, was het eerste naaiboek dat ik kocht dan ook "Allemaal rokjes". Jammer genoeg vond ik als beginner het boek nogal moeilijk en dus werden er geen rokjes gemaakt. Tot ik in een aflevering van "Rok en rol" zag hoe je een cirkelrokje maakte zonder een patroon. Deze twee waren het resultaat:

Cirkelrokje - Rok en rol
Stof - Sevenberry (gekocht op Celtic Fushion Fabrics)

Rokje nummer 2: Work in progres
Afgewerkte versie :)
Cirkelrokje - Rok en rol
Stof - Max Bloch


Ondertussen durfde ik me wel al wagen aan een van Mme. Zsazsa haar rokjes, maar kwam dan tot de conclusie dat hét rokje der rokjes (een A-lijn rokje dus) me echt niet stond. Ik denk wel dat het voornamelijk aan het stofje lag en het feit dat ik het patroon serieus zou moeten inkorten. Maarja, dat leer je pas door te proberen. Na al dat geklungel (met geen draagbaar rokje als resultaat) besloot ik om zelf een rokje te maken zonder patroon. Na heel wat leeswerk en repinnen, werd het dit highwaist zwierrokje.

Stof - Max Bloch
Sjaal - Miss Pixie's Sewings

De mama eiste deze testversie op, dus ging ik voor mezelf (en voor het maken van deze tutorial) maar aan de slag met een meer kleurrijk stofje. Voor je aan dit rokje kan beginnen, moet je eerst even je maten nemen. Dit laat je best door iemand anders doen. Je hebt je tailleomtrek, heupomtrek en de lengte van je taille tot je knie nodig (of tot waar je wil dat het rokje komt).

Benodigdheden:
  • Stuk vlieseline van 10cm x tailleomtrek + 6 cm    
  • Rechthoek stof van 20cm (h) x tailleomtrek + 6cm (b) (Je kan zelf de hoogte van je tailleband aanpassen door de gewenste afmeting maal 4 te doen.)
  • 2 rechthoeken stof van heupbreedte + 20 cm (als je niet te veel plooitjes wilt dan hoef je de 20cm er niet bij te rekenen) x lengte van taille tot de knie (of de lengte die wil dat je rokje heeft)
  • Rits van 17 cm
  • Haakje, drukknop of kamsnap
  • bijpassend garen


En we kunnen er aan beginnen:
  1. Zet de steeklengteknop van je naaimachine op maximum.


  2. Neem nu 1 van de grote rechthoeken stof en stik op 2cm van de kant een rechte lijn langs heel de breedte van je stof. Leg de draad op het einde NIET vast.


  3. En nu is het even prutsen: hou 1 draadje vast en trek rustig aan het stofje om een rimpeleffect te bekomen. Doe dit tot de breedte gelijk is aan de helft van je tailleomtrek. Leg een knoopje in de draad en knip de draad bij.



    Tip: let er op dat de plooitjes mooi verdeeld zijn
     
  4. Herhaal dit nu voor de 2e rechthoek.
  5. Zigzag de zijkanten van beide delen.
  6. Leg dan de 2 delen met de goede kanten op elkaar en stik beide zijden aan elkaar op 2 cm van de rand. Vergeet hierbij je steeklengteknop niet opnieuw op zijn gewone instelling te zetten. Strijk de naden open.

  7. En dan nu: de rits! Zelf ben ik een kluns met blinde ritsen, dus koos ik voor een  gewone rits die ik via deze Engelstalige tutorial plaatste. Het gedeelte met de plakband liet ik achterwege. Ik spelde de rits gewoon op zijn plaats.


  8. Strijk de vlieseline in het midden van de overblijvende rechthoek stof. Strijk dan de stof dubbel. Plooi opnieuw open en strijk de zijkanten naar het midden. Strijk nu de uiteindes naar binnen en plooi de stof nog eens dubbel. Strijk opnieuw.

    1) Strijk de vlieseline in het midden van de slechte kant van de stof. Let erop dat kant met de lijm naar beneden ligt. Gebruik geen stoom tijdens het strijken van de vlieseline.

    2) Strijk de stof dubbel.
    3) Plooi de stof terug open.
    4) Plooi de zijkanten van de stof naar de plooi in het midden. Strijk om.
    5) Plooi dubbel
  9. Draai het rokje met de goeie zijden naar buiten en speld de band vast op het rokje. Op het einde heb je dan enkele centimeters over. Stik de band vast.



  10. Werk het uiteinde af met een haakje/drukknop/kamsnap. Een duidelijke uitleg voor het plaatsen van kamsnaps vind je op deze website.
    Ik werkte af met 3 kamsnaps. Niet echt nodig, maar ik vond het mooi.
  11. Nu enkel nog omzomen. Draai het rokje opnieuw binnenstebuiten. Strijk overal 2 cm om. Plooi die 2 cm nog eens naar binnen en strijk dit ook. Naai dit vast en voila, het rokje is klaar :) Je kan natuurlijk ook afwerken met biaslint of paspel. 
En dit is dan het afgewerkte resultaat:

Stof - Soft Cactus bij Modecoupon
T-shirt, jeansjasje en sjaal - H&M



Jaja, heb zelfs matchende schoentjes ^^

En om even te tonen dat het echt een zwierrokje is...

... stond ik even rond te draaien in de woonkamer.
Kamsnaps - Kamsnappers.be

Ik ben alvast supertevreden met dit zomers rokje en het zit al in de koffer om mee te nemen op reis. Het volgende rokje zal een herfst-proof rokje zijn met voering en zakken in de zij-naden. Een korte uitleg volgt zeker nog. Nu wens ik jullie alvast veel naaiplezier! Vragen, reacties en natuurlijk foto's van jullie naaisels zijn zeker welkom.

Groetjes,
Miss Pixie

                 

Reacties

  1. Zou dit ook mogelijk zijn zonder de rits en elastiek in tailleband?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goh, ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit een rokje heb gemaakt met een rekker, dus ik weet het niet zo goed..

      Verwijderen
  2. Bedankt voor de leuke tutorial. Ik wil dit rokje maken voor Pinksteren... En dan daarna al luchtig zomerrokje verder dragen... Als ie af is, zal ik je een link met de foto's geven...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten