Digital Declutter February: terugblik week 1 + opdracht week 2



Vorige week ging de Digital Declutter February challenge van start. De 1e opdracht bestond er uit om onze smartphone op te kuisen: apps, foto's, downloads, ... We gingen er met de grove borstel door om zo wat meer rust te creëren op dat toestel dat we dagelijks gebruiken.

Ik ging op maandag aan de slag met de apps. Ik bleek er maar liefst ... 133 te hebben. Een, drie, drie: 133! Woops! Na wat telwerk bleek wel dat 45 ervan systeem-apps waren die vast op mijn telefoon stonden en die ik dus niet kon verwijderen. Ik stak ze allemaal samen in een mapje zodat ze verzameld zijn en uit de weg zijn. 

Hoe ik aan zo veel apps kwam? Ik test wel graag apps en soms vergeet ik die dan terug te verwijderen als ze me toch niet aanstaan. De grootste boosdoeners daarbij waren de slaap- en meditatie apps. Ik slaap enorm slecht met periodes en dan download ik allerlei apps om me daarbij te helpen. Dus daarvan had ik een mooie verzameling gevolgd door apps om foto's te bewerken en enkele spelletjes die ik al maanden niet meer had geopend. 

Op mijn homepage staan nu enkel nog de apps die ik het meeste gebruik. Alle andere apps heb ik verdeeld over verschillende pagina's gegroepeerd per soort: praktische apps zoals wekker e.d., social media, gezondheid (fitbit, meditatie, ...), bijberoep en ontspanning.

Uit een kleine rondvraag op Instagram en de besloten Facebookgroep voor deze challenge bleek dat de meeste mensen tussen de 80 en 120 apps op hun telefoon hadden.




Qua bestanden had ik er me al een gewoonte van gemaakt om maandelijks kuis te houden in mijn downloads. Dat mapje draagt er verborgen toe bij dat het geheugen van je smartphone langzaam maar zeker vol geraakt. Elke keer je een bijlage van een mail opent bijvoorbeeld komt dat daar terecht. En vaak zijn dat documenten die we niet via onze smartphone gebruiken. Tip: stel een maandelijkse recurring task in in jouw agenda om deze map op te kuisen. Documenten die je wel nog nodig hebt, kan je makkelijk uploaden in een cloud om achteraf nog te raadplegen.

Dat brengt me bij de laatste bron van rommel op onze telefoon: foto's en video's! Misschien weet je het niet, maar sommige apps die gaan automatisch alle foto's, video's en zelfs GIFs die je ontvangt of post automatisch opslaan. WhatsApp en Instagram bijvoorbeeld. Gelukkig zijn dit instellingen die je kan aanpassen zodat je automatisch al minder "rommel" verzamelt.

Iets wat ook een bron van "rommel" bleek te zijn waren de screenshots. Ik had er maar liefst 120 staan die ik allemaal verwijderde want ik was er niets mee. Alle foto's en video's die ik wou bewaren zette ik over op Google Drive en werden (op enkele na) verwijderd van mijn telefoon. Ook hiervoor - screenshots, foto's en video's - stelde ik een recurring monthy task in.

Hoe liep het bij jullie in opdracht 1? Hoe veel apps stonden er op jullie telefoon? Wat was de grootste vervuiler?

Deze week schakelen we over van toestel! Iedereen klaar voor opdracht 2?




Vorige week was het de smartphone die we onder handen namen en nu komt dat ander veelgebruikt toestel aan bod: de computer. 

Wil je graag toegang tot de volledige opdracht met alle uitleg? En daarnaast ook nog een heleboel tips, artikels, steun, ... krijgen? Schrijf je dan in voor de challenge en krijg toegang tot de besloten Facebookgroep!




Reacties

  1. Ik heb volgens Google Play 50 apps op mijn gsm staan. Daarvan zijn er heel wat die ik niet kan verwijderen (van Android/Google of whatever). Ik heb er de standaarddingen opgezet: IG, Twitter, sportapps, Waze, De Lijn, bank, en euh voor meer is er gewoon geen plek. Ik overweeg al een tijdje extra geheugen te kopen maar ik vrees dat het dan een rommeltje zou worden omdat ik dan niet meer gedwongen word om alles af en toe op te ruimen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten