Mijn 5 favoriete ontbijt-on-the-go recepten

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar jammer genoeg heb ik niet altijd tijd om 's ochtends rustig aan de ontbijttafel te gaan zitten en te genieten van een uitgebreid ontbijt. Zeker tegen het einde van de week. Dan zijn elke extra 5 minuten slaap zeer welkom! Dus ben ik meer het ontbijt-on-the-go type. Gezond, powerfood dat ik op weg naar het werk kan verorberen. En dit zijn mijn 5 favoriete recepten:

1) Havermout muffins

Een muffin die gezond is! Wie had dat nu gedacht? Ik ben begonnen met deze muffins te bakken toen we hier door een Voedselzandloper-periode gingen. Waardoor de muffins geen suiker, geen bloem en geen boter bevatten. Het recept plaatste ik al eerder bij mijn 'Gezond terug naar school'-post.2) 3-ingrediënten-havermoutkoekjes 

Deze koekjes zijn gemakkelijk, gezond, lekker en ook nog goedkoop om te maken! Voor een 12-tal koekjes heb je 2 rijpe bananen, een kopje havervlokken en 2 el (donkere) chocoladeschilfers nodig.
Je begint met de oven voor te verwarmen op 180°. Plet de bananen en voeg de havervlokken toe. Meng tot alle havervlokken vermengd zijn met de banaan.Meng de chocoladeschilfers onder het deeg en maak kleine bolletjes van het deeg. Leg ze op de bakplaat (eventueel met een laagje bakpapier eronder), plet ze een beetje en bak ze gedurende 15-20 minuten op 180°.

Laat ze volledig afkoelen en stop ze in een luchtdichte pot. Zo kan je ze een drietal dagen bewaren. Maar ik heb al ondervonden dat ze hier niet zo lang overleven.

3) Appeltaart-smoothie

Bij het woord appeltaart denk je misschien niet helemaal aan ontbijt (alhoewel.. ^^), maar deze smoothie gaat je helemaal op andere gedachten brengen! Ik maak deze smoothie vrij regelmatig en vind het een echt comfortfood-gerechtje maar dan zonder de comfort-calorieën. Nog een voordeel van deze smoothie is dat hij je tot de middag gevuld houdt! Altijd een leuke extra. Voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
 • 1 grote appel
 • 1 grote, rijpe banaan
 • 1 kopje Griekse yoghurt
 • 1/2 kopje magere melk
 • 1el amandelschilfers
 • een snuifje kaneel of speculaaskruiden
 • voor wie het iets zoeter wil: 1/2 tl stevia
Snij de appel en de banaan in kleine stukjes en doe ze in een blender. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot alle stukjes verdwenen zijn. Je kan deze smoothie ook de avond op voorhand maken. Maar dan voeg je best 's ochtends nog wat melk toe om de smoothie weer wat lopender te maken.

4) Romige speculaas-koffie

Dit is niet bepaald mijn favoriet, maar wel die van de heer des huizes. Gezond leven en je lichaam niet vol rotzooi steken is hier vaak een gespreksonderwerp. Na een rondje You Tube en surfen op het www kwam hij hier mee aanzetten. Net als in de meeste recente gezondheidstheorieën staat het vermijden van suikers centraal. Het is zelfs zo dat ze zeggen dat vetten minder schadelijk zijn dan suikers omdat het net die suikers zijn dat ervoor zorgen dat ons lichaam het vet opslaat in plaats van te verbranden. Dus sinds enkele weken zweert Meneer bij zijn ontbijtkoffie en die maak je zo:
 • Je neemt 2 grote eetlepels koffie van goede kwaliteit (in de ideale situatie vacuüm verpakte koffiebonen die je zelf maalt) en doet dat in een koffiemaker.
 • Daarbij voeg je 400 ml kokend water. Zet het deksel op de koffiemaker en laat de koffie 4 minuten staan. Duw dan het hendeltje naar beneden zodat de koffie gezeefd is.
 • Doe de koffie in een blender en voeg 2 eetlepels boter toe. En niet zo maar boter! Maar biologische grasboter. Dat is boter van koeien die enkel gras eten. Deze boter is veel rijker aan vitaminen en goede voedingsbestanddelen dan de gewone boter. En deze zorgen ervoor dat de koffie een bron is van kracht en energie en zorgt voor een hoog niveau van mentale concentratie. Het vetpercentage in de boter zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt tot de middag. In tegenstelling tot wat maatschappelijk wordt aangenomen, kan het vet geen kwaad doordat het niet samen met suikers geconsumeerd wordt. Het vet zal onmiddellijk verbrand worden en tegelijk activeert het je metabolisme om je vetreserves te verbranden. Meer hierover kan je vinden als je op Google de Engelse vertaling ingeeft van 'kogelvrije koffie' ;)
 • Voeg ongeveer 1 tl speculaaskruiden toe en blenden maar! Je krijgt nu een heel romige, schuimende drank.
 • Een tip van Meneer: Het is op deze manier al heel lekker, maar als je het iets zoeter wil kan je steeds wat honing toevoegen. Hij probeerde ook stevia, maar dit viel niet zo in de smaak.
5) Banaan-kaneel muffin in 5 minuten

Dit was een openbaring voor mij! Een overheerlijke muffin die gezond is en klaar in 5 minuten. En je hebt zelfs geen oven nodig! (Hiphoi denken alle kotstudenten nu!) Enkel een grote koffiemok, een microgolfoven en volgende ingrediënten:

 • 1 ei
 • 1 el honing
 • 1/2 rijpe banaan (geplet)
 • 1/2 tl vanilla-extract
 • 2 el amandelpoeder
 • 1 eetlepel havervlokken
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 eetlepel zaden of gehakte (wal)noten
Plet de rijpe banaan in de koffiemok. 
Voeg dan alle andere ingrediënten toe en meng tot je een glad deeg hebt. 
Zet de koffiemok gedurende 2-3 minuten in de microgolfoven en tadaa, je heb een superlekkere muffin klaar om mee te nemen. 

Ik was al vanaf de eerste keer dat ik het maakte verzot op dit eenvoudig receptje en er zullen zeker nog variaties op volgen!

Smakelijk!

Miss Pixie

Reacties

 1. Ik had op Instagram jouw recept gezien....nu wil ik er zelf maken maar vind niet meer terug hoe?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had op Instagram jouw recept gezien....nu wil ik er zelf maken maar vind niet meer terug hoe?!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten