Coffee Café Leuven kletst over koffie

Op donderdag verschijnt er hier tweewekelijks een gezellige koffieklets. Tot nu passeerden al enkele vrienden, familieleden en andere bloggers de revue. Maar vandaag is het de beurt aan iemand die zo gepassioneerd was door koffie dat ze er haar beroep van maakte, Katja van Coffee Café Leuven.

Naam: Agten Katja
Leeftijd: Foei! (30jaar ;) )
Beroep: Zelfstandige

Hoe leerde je koffie drinken?

Uit vorige horecajobs, voornamelijk om wakker te blijven.

Hoe drink jij je koffie?  

Zwart of melkbereidingen zoals cappuccino.

Wat is je favoriete soort koffie? Waarom?

Deca is een big no no!!! Je wilt toch ook geen groentesoep zonder groenten he? Een favoriet merk hebben wij barista's niet echt, maar wel een voorkeur naar bepaalde bonen uit een specifieke regio: single origine (bonen van dezelfde streek) of single estate (bonen van eenzelfde plantage) melange (mengeling van verschillende bonen), een bepaalde brandingswijze, de zetmethode (filter, espresso, aeropress, french press..)

Wijzelf laten onze koffie branden bij Jeanne Gennar. Dit is een microbranderij (kleinschalige brander) en zij selecteert enkel hoogstaande klasse bonen. We hebben zelf een blend of melange bij haar laten samenstellen zodat wij een uniek product hebben.

Dilemma: koffiezet of senseo?

Senseo????? Op de schroothoop daarmee! Ik verkies de ‘koffiezet’, hoewel filterkoffie een betere benaming is.

Hoe vaak drink je koffie?

’s Morgens proeven we de espresso om te kijken of alles ok is (grammage, doorlooptijd en vooral de smaak). Voor de rest van de dag hou ik het op cappuccino of zwarte koffie, maar hooguit 3 kopjes.. Koffie is genieten, niet binnen gieten ;)

Ik drink koffie...

Uit interesse, liefde voor mijn vak en omdat het lekker is. Koffie moet je leren drinken: geen bucht, maar goede kwaliteitskoffie met de juiste zetwijze en er gaat een wereld van smaken open!!!

De lekkerste koffie die ik ooit dronk...

93 shades van Jeanne Gennar: een single estate (van eenzelfde plantage). De naam verwijst naar de koffiestruiken die in de schaduw staan van 93 bomen. De smaak heeft weg van gebrande pinda noten. Ofwel de abelhia (amberkoffie): deze bonen komen van 50 jaar oude struiken (de melange die we gebruiken bestaat ook voor 50% uit de amber).

Mijn favoriete koffietentje is... 


Coffee cafe !!!

Van waar kwam eigenlijk het idee om een koffiebar te openen?

Ik heb altijd al in de horeca gewerkt en wou graag een eigen zaak, maar een dagzaak. Met de opkomst van de koffiehype ben ik eens gaan rondsnuisteren en daar mijn ding in gevonden. Ik ben een barista opleiding gaan volgen, heb een arsenaal bakboeken gekocht en gesprongen in het diepe.

Waar haal je de inspiratie voor al die speciale koffies? Pakt een idee wel eens verkeerd uit?

Het was al snel duidelijk dat mijn klanten het fantastisch vinden om nieuwe smaakcombinaties en soorten toppings te proeven. Dus bij elke winkel die ik bezoek ga ik steevast langs het koekjes- en snoepjesrek om te kijken of er weer wat nieuws op de markt is. Er is eigenlijk nog nooit iets verkeerd uitgepakt omdat ik uiteraard op voorhand mijn creaties zelf proef en als ik het niet lekker vind komt het niet op de kaart. Er zijn altijd wel creaties die beter verkopen dan andere.

Wat is je favoriete koffie-herinnering?

Op een zomerdag had ik een cappuccino gemaakt voor een oude man op het terras die er heel triest bijzat. Toen de cappuccino werd gebracht, waar ik een figuur van een beertje in had gegoten, keek de man er heel verwonderd naar en gaf de mooiste glimlach die ik ooit had ervaren.
Dit is wat barista’s, en eigenlijk alle mensen die in de horeca werken, doen: iemand (al is het maar voor heel even) heel erg gelukkig maken.

En dat vind ik een keimooie afsluiter! Dankjewel Katja om tijd te maken voor deze koffieklets. De volgende keer dat ik in Leuven ben, kom ik zeker een koffietje drinken.

Reacties

 1. Mooi om te lezen en toevallig woont Jeanne Gennar bij mij enkele 100de meters verder,ik kom daar elke dag voorbij als ik ga werken!Ik ga de naam van de koffiebar in mijne gsm zetten voor als ik ooit van ze leven nog eens in Leuven kom ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Zo grappig :)
   Ja, ik kan de koffiebar maar enkel aanbevelen!

   Verwijderen
 2. Wat een leuke rubriek! Ik kijk al uit naar mijn volgende koffie morgenochtend, addict dat ik ben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Judith :)
   Als je graag eens meedoet, moet je het maar laten weten! Ik ben nog op zoek naar volk ;)
   I <3 coffee addicts!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten