The bullet journal method booktour

Twee weken geleden kreeg ik een mailtje waar ik helemaal OH MY GOD van ging. Ik ontving namelijk een uitnodiging om naar Ryder Carrol zijn “The bullet journal method” booktour te gaan. Klein probleempje: het was op maandag, gelukkig wel ‘s avonds, maar in Den Haag. Na een hoop wikken en wegen en nog meer geregel, besloot ik in te gaan op deze once in a lifetime opportunity en zo zette ik vorige week maandag koers richting de Paagman boekhandel in Den Haag.
Wat is er nu zo OH MY GOD aan vraag je je af? Wel Ryder Carrol bedacht bullet journaling. Alleen dat al is OMG! Maar mijn bujo betekent zo veel voor mij. Veel meer dan de hype die het nu is en waar het tot gereduceerd wordt. Ik startte er in 2015 mee toen ik volop in een burnout zat en niet meer wist wie ik was. Het hielp me als planner mijn leven terug in handen te krijgen. Het was op dat moment ook de enige manier waarop ik me creatief kon uitdrukken: schrijven, naaien, breien, … dat lukte allemaal niet meer. Om dan de persoon die dit mee mogelijk maakte door zijn systeem met de wereld te delen te kunnen ontmoeten, ja dat is OMG!
Ik las het boek al uit voor de boekvoorstelling (volledige review kan je hier lezen) en was ontzettend benieuwd naar wat hij te vertellen had over zijn boek. Dit is wat bij mij echt is blijven hangen:
 • Bullet journaling is zowel een methode als een "practice" (levensstijl).
 • Je bullet journal evolueert mee met jouw leven en noden. Daardoor blijf je sleutelen aan het systeem.
 • Het belangrijkste bij bullet journaling is reflectie: waarom deed ik bepaalde taken niet, waarom blijf ik taak x uitstellen, wat zou er gebeuren als ik taak y niet deed, ... Bullet journaling is een tool om intentioneel te leven en dat kan enkel als je jezelf en je handelen in vraag durft stellen.
 • The long way is the sort way! Als je bullet journaling gebruikt om doelgericht en intentioneel te leven dan kan er veel tijd in kruipen. Maar dat is welbestede tijd. Door te reflecteren voor je iets doet bespaar je vaak meer dan wanneer je je head over heels in een project stort.
 • Mooiste quote van de avond: "Een bullet journal maakt de dialoog met het leven productiever".

Na zijn uitleg kregen enkele mensen uit het publiek de kans om een vraag te stellen en ik was een van die gelukzakken. Ik vroeg hem wat hij er vond dat bullet journaling werd gezien als een hype voor hippe, creatieve mensen waarbij alles draait rond mooie spreads en mensen daardoor afgeschrikt zijn om een bullet journal te beginnen.

Hij had deze vraag al verwacht, want er heerst binnen de bujo-community een hele minimalist vs. maximalist bujo discussie. Voor hem is het absolute doel van bullet journaling meer leren over jezelf. Als jij uit creativiteit motivatie, reflectie, rust, ... haalt dan moedigt hij je aan om je bujo te gebruiken als creatieve uitlaatklep. Maar als het creatieve aspect niets te zien heeft met intentioneel leven en als doel heeft mensen te imponeren op sociale media, dan ziet hij dit absoluut niet als een meerwaarde.

Hij vind het dan ook heart breaking dat mensen bang zijn om door die laatste groep mensen een bujo te beginnen. Zijn grootste tip was dan ook: make it work for you! En probeer het zeker 2 tot 3 maand voor je de balans op maakt en beslist of het systeem iets voor jou is. You do you: of dat nu is met je lelijk handschrift en de 1e balpen die je tegenkomt of met handlettering en collages. Na deze inspirerende uitleg was er een signeersessie en liet ik mijn 2 exemplaren van het boek (1 in EN en 1 in NL) door hem signeren. Hij deed dat met dezelfde pen dan waarmee hij zijn dedication in het boek schreef waardoor het er in gedrukt lijkt, echt zo cool! Tot slot nam ik nog een selfie met hem (jaja, fangirling to the max :p) en keerden we met een tussenstop aan de Burger King terug huiswaarts. Het was een avond die ik nooit meer ga vergeten.Wat was een avond in je leven dat jij nooit meer gaat vergeten?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Zo fijn dat je deze mooie kans kreeg! Op je IG zag die boekhandel er ook zalig uit.
  Interessant, zijn antwoord op jouw vraag. Voor mij is het een combinatie van het functionele en het creatieve, maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat het beste werkt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook. En OMG, die boekwinkel was zalig! Me zo moeten inhouden :p

   Verwijderen
 2. Zelf doe ik een variant op een bullet journal, want dat werkt momenteel voor mij het beste. Maar wat fijn zeg dat je zo een geweldige kans kreeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het leuke aan een bujo: je kan het helemaal aanpassen aan jouw noden ;)

   Verwijderen
 3. Amai dat doet mij denken aan die avond in Brussel toen mijn grote schrijversidool Nicolo Ammaniti samen met nog twee Italianen (Silvia Avalone die ik toen nog niet kende en Paolo Giordano) kwamen spreken over hun boeken. Heel lang getwijfeld of ik wel zou gaan (zoals altijd als ik de deur uit moet) maar amai. So worth it. Een selfie dat durfde ik dan weer niet :-D maar een handtekening die heb ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten