Tutorial: maak je eigen Blogger-thema (deel 2: indeling, gadgets en header)

Twee weken geleden vertelde ik al een heleboel over het instellen van het sjabloon. Ik was aangenaam verrast door de reacties erop en door het feit dat er al enkele bloggers, zoals zij, mee aan de slag gingen. Nu de basis in orde is, gaan we verder met de indeling. De basis lay-out kozen we al in de vorige stap en nu gaan we die verder invullen. 
 1. Je gaat naar de beheerpagina van je blog en daar klik je in de linkerkolom op 'indeling'.


 2. Het eerste wat we nu gaan aanpassen is de kop ofwel header. Dat is de titel van je blog en eventueel de beschrijving. Je klikt hiervoor op bewerken en dan verschijnt er een nieuw kadertje. Je kan je header op verschillende manieren aanpakken: enkel tekst (hoe je de kleur en het lettertype aanpast, kan je lezen in deel 1), met een foto of fotocollage (een handige gratis tool daarvoor is Picmonkey), een logo of je kan zelf een header ontwerpen of laten ontwerpen door een graficus.

  Ik maakte voor hier op de blog een collage waarin mijn logo en tagline verwerkt zit. Ik deed dat aan de hand van Picmonky en selecteerde hiervoor foto's uit mijn persoonlijke collectie. Ik koos natuurlijk voor foto's die passen bij de thema's van mijn blog.

  Ik heb de fotocollage geüpload in het kadertje dat opende als je op bewerken klikt. Mijn collage omvat de titel van mijn blog, dus koos ik bij positie voor 'in plaats van titel en beschrijving'.


 3. Het 2e dat je dan ziet bij indelingen is pagina's. Deze pagina's zijn heel handig om de categorieën van je blog weer te geven en andere info die je permanent wilt delen zoals een 'about me'- of contactpagina. Als je deze pagina's bovenaan wilt weergeven dan laat je het balkje staan onder de header. Als je de pagina's liever in de zijbalk wilt dan sleep je het icoontje naar de zijbalk.

  Eerst moet je pagina's aanmaken. Dat is even simpel dan een bericht aanmaken. Je klikt in de linkerkolom van je beheerpagina op "pagina's". Dan kies je voor "nieuwe pagina" en dan kan je op dezelfde manier een pagina aanmaken dan een bericht.

  Nadat je de pagina's hebt aangemaakt, zijn deze nog niet onmiddellijk zichtbaar. Daarvoor moet je opnieuw naar indeling gaan. Bij pagina's klik je op bewerken. Dan opent er een pop-up. Daar kan je aanvinken welke pagina's je wilt zien op je blog. Je kan dan ook de volgorde kiezen door de pagina-titels te verslepen.
 4. Dan kan je in de zijbalk(en) en onder aan je blogberichten nog andere gadgets toevoegen zoals social media buttons (die tutorial is voor volgende week), blogarchief, zoekfunctie, populairste berichten, blogrol, ... Overdrijf hier wel niet in. Je wilt tenslotte toch dat je blog overzichtelijk blijft? Kies vooral voor zaken die jij op andere blogs ook handig vindt en graag hebt.

Zo, als je deze 4 stappen toepast, zal je blog er alweer heel anders uitzien. Toen ik mijn blog aanmaakte, had ik nogal de neiging om heel wat zaken op te willen toevoegen aan mijn zijbalken en onderaan. En dan ook nog het liefst veel kleurtjes en zwierige lettertypes. Laat je niet in de verleiding brengen en hou het simpel. Denk aan designs van blogs die je volgt en wat je daar zo goed en mooi aan vindt.  

Ik ben benieuwd naar hoe jullie deze tips gaan toepassen op jullie blog :) Volgende week deel ik het laatste deel van de tutorial. Het is iets waar ik veel vragen over krijg, nl. hoe je van die leuke sociale media buttons kan toevoegen. 

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Oh als ik nog eens veel tijd heb ga ik hier ook mee aan de slag.Fijn dat je een linkje hebt gemaakt naar mijn blog... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk uit naar volgende week, daar heb ik het meeste mee gesukkeld, en het is verre van goed nu. Of misschien kan je het dit weekend al verklappen in Mechelen ( ik bentoch correct datje er ook gaat bijzijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh leuk dat jij er ook bij bent :) Misschien dat ik het je wel al verklap dan ;)

   Verwijderen
 3. Zalig! Ik kijk al enorm uit naar volgende week! Of misschien kun je het mij dit weekend ook al verklappen, hahaha!

  Liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, anders moeten we vragen of ik tien minuutjes tijd krijg als gastspreker om het jullie allemaal uit te leggen? ;) :p

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten