Tutorial: 3 methodes om categorieën/pagina's toe te voegen aan je Blogger-blog

Al enkele keren kreeg ik de vraag hoe je op een Blogger-blog categorieën/pagina's toevoegt. Telkens gaf ik de uitleg en noteerde ik mentaal dat ik er eens een blogpost moest over schrijven. Maar dat kwam er maar niet van. Tot ik vorige week van haar een mailtje kreeg met opnieuw dezelfde vraag. Dus ging ik aan de slag met maar liefst 3 methodes om op je Blogger-blog categorieën te maken.

Methode 1: Tags

De eerste en meest eenvoudige manier is om te werken met tags ofwel labels. Telkens je een post schrijft voeg je er 1 label (= naam van je categorie, bijvoorbeeld Naaien) aan toe. Alle posts over dit thema zitten nu verzameld achter deze tag.

Om deze lijst met tags toe te voegen aan je homepage doe je het volgende:

Indeling > gadget toevoegen > labels.

Je kan nu het gadget Labels nog verslepen naar de plek die je wilt. Klik dan rechtsboven op "indeling opslaan" & voila, je hebt nu klikbare categorieën op je blog.

Kleine opmerking: deze methode is vooral aan te raden als je niet veel labels gebruikt. Want anders heb je in je zijbalk een hele hoop met labels en is het voor je lezers niet overzichtelijk.

Methode 2: Pagina's met externe link

Bovenaan mijn blog vind je een balkje met mijn verschillende pagina's. Je kan deze pagina's/rubrieken afhankelijk van het sjabloon dat je gebruikt ook in je zijbalk zetten. Deze manier is vergelijkbaar met methode 1 met als verschil dat deze geschikt is voor als je veel tags gebruikt.

Stappenplan:

 1. Denk na over hoe je de pagina's wil noemen. (Bijvoorbeeld een pagina "naaien", "koken", ...)
 2. Gebruik deze naam telkens als label bij een blogpost. Dus schrijf je een recept dan gebruik je als eerste label steeds "koken". Dit is het label dat je gaat gebruiken om je posts te bundelen. je kan/mag naast dit label ook nog andere gebruiken die per post verschillen.
    3. Heb je enkele posts bij elk label dat je als pagina wilt? Dan kunnen we nu verder aan de slag.
  Open je blog en scrol naar het einde van je laatste post. Onderaan zie je alle labels die je bij deze post hebt gebruikt. Klik op het label dat je hebt gekozen om je posts van dit onderwerp te bundelen (bvb. Koken). Nu gaat er een pagina openen waar al je posts met label Koken verzameld zijn. Kopieer de URL van deze pagina.
 4. Ga nu naar de beheerpagina van je blog en doe dan het volgende:
  indeling > een gadget toevoegen > pagina > externe link.
  Bij deze externe link kan je de naam voor je pagina ingeven (bvb. koken) en daaronder plak je de bijpassende link. Klik op opslaan. Je kan in dit kader ook kiezen in welke volgorde je pagina's staan door de volgorde te verslepen.
 5. Klik rechtsboven op indeling opslaan.
 6. Wanneer je nu je blog opent zal je de nieuwe pagina zien staan. Als je er op klikt zal je op een pagina komen met al je posts met de bijhorende link. Nieuwe blogposts met hetzelfde label komen hier automatisch bij.
 7. Herhaal dit nu voor alle labels waarvan je een pagina wil maken.
Methode 3: Lijst met titels

Dit is de methode die ik gebruik. Een methode die wel wat werk en onderhoud vraagt, maar ze paste het beste bij wat ik wou. Wanneer je bij mij op een van mijn pagina's klikt dan krijg je een lijst met titels. Als je op een titel klikt, opent de corresponderende blogpost.  Dat doe je op deze manier:

 1. Klik op je beheerpagina in de linkerkolom op "Pagina".
 2. Klik op "nieuwe pagina". Er opent nu een pagina die lijkt op een berichtpagina. Bij titel vul je de naam van je pagina in (bijvoorbeeld koken).
 3. In het deel eronder (het berichtgedeelte) typ je de titels van de blogposts die je onder deze pagina wil. 4. Open in een nieuw tabblad je blog en klik op een blogpost die je wilt toevoegen aan de pagina die je net maakte. Kopieer de URL.
 5. Ga terug naar je tabblad met je beheerpagina en selecteer de titel van de blogpost. Klik dan bovenaan op link en plak de gekopieerde URL.
 6. Doe dit voor alle titels en sla dan de pagina op.
 7. Herhaal dit voor alle pagina's die je wilt maken.
 8. Ga dan naar "Indeling" en kies bij "een gadget toevoegen" voor "Pagina's". Vink de pagina's die je wilt weergeven aan. Je kan de volgorde veranderen door te verslepen. Klik op opslaan.
 9. Wil je de pagina's bovenaan? Versleep dan het gadget naar de gewenste plaats.
 10. Klik op "indeling opslaan".
Deze manier vergt wat onderhoud. Ik voeg gewoonlijk 1 keer per week mijn nieuwste blogposts toe aan de juiste pagina's. Bij methode 1 & 2 gaat dit van zelf.

Ziezo, hopelijk zijn jullie met 1 van deze 3 methodes geholpen en loopt het bloggen weer wat vlotter :) Nog vragen over bloggen met Blogger? Ik hoor ze graag! Laat hier een reactie achter of stuur een mailtje naar misspixiesblog@gmail.com.

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

Een reactie posten

Populaire berichten