Bookreview: Leven zonder filter - Fleur Van GroningenEr verschijnt hier regelmatig wel eens een book review op de blog. Ik vind dat heel leuk om te doen. Ik probeer het ook volgens een vast stramien te doen zodat ik al tijdens het lezen weet waar ik aandacht moet voor hebben. Maar soms zijn er zo boeken, zoals Life on sneakers of Het jaar van de hond, waarbij zo'n gewone review niet past. En al op pagina 5 van dit boek wist ik dat het weer het geval was. Want "Leven zonder filter" van columniste Fleur Van Groningen kwam heel dicht.
Het boek gaat over hoogsensitiviteit. En wie hier al even komt lezen weet dat dat een gevoelige snaar is. In 2015, vlak voor mijn burnout, kwam ik er achter dat ik hoogsensitief ben. Het was heel confronterend om te ontdekken en niet zo eenvoudig om te aanvaarden. Hoogsensitiviteit is geen ziekte (hoewel dat in de media soms zo wordt afgeschilderd), maar een karaktertrek die heel uitgesproken is. Eentje waarvoor er geen handleidingen bestaan, maar je ze zelf moet schrijven.

Net zoals bij Fleur was het het boek van Elain Aaron - Hoogsensitieve personen - dat me hielp bij die ontdekking van mijn handleiding. Waar het boek van Aaron nogal droog en theoretisch is, is dat van Fleur net heel persoonlijk en praktisch. Ze vertelt haar eigen verhaal en geschiedenis en hoe haar hoogsensitiviteit daarbij een rol speelde. Aan de hand van bepaalde situaties legt ze de kenmerken van hoogsensitiviteit uit. En die manier maakt het allemaal iets eenvoudiger om te begrijpen. Verschillende aanpak, allebei de moeite waard!

Ze heeft in het boek ook aandacht voor hoe hoogsensitief zijn invloed heeft op bepaalde gebieden van het leven: werk, vriendschap, liefde, ... En vooral die van het werk was een eyeopener die me weer aan het denken zette. Want ik loop dagelijks aan tegen dezelfde struggle. Ik heb nood aan een rustige werkomgeving, maar heb die helemaal niet.

Ik werk in een leefgroep met 15 pubers, waar er wel altijd iemand aan het roepen is, er een vaatwas staat te draaien, muziek speelt op de PC, ... Zo veel prikkels! Elke avond kom ik uitgeput thuis. Toen ik nog in het onderwijs werkte ervoer ik dit ook, maar kon ik dit niet plaatsen. Daar vluchtte ik tijdens mijn middagpauze soms naar mijn auto om eventjes in stilte te kunnen zitten en mijn batterijtjes op te laden.

Ze vertelt over hoe je elk moment van elke dag rekening moet houden met al die prikkels. Want zoals de titel verklapt: leven met hoogsensitiviteit is als leven zonder filter. Alle prikkels komen keihard binnen. En de wereld begrijpt dat niet altijd. Ze vinden je overgevoelig, flauw, een aansteller, ... Ze moesten eens weten hoe moeilijk en vermoeiend het is om zo hard te voelen.


Een bericht gedeeld door Stephanie Wauters (@misspixie1990) op


Ik vind dat Fleur met dit boek een fantastisch goede poging doet om hoogsensitieve personen een plaatsje te geven in de maatschappij. Om voor begrip te zorgen. Haar boek is momenteel het best verkochte non fictie boek in Vlaanderen en ik kan dat enkel maar toejuichen! En hopen dat zowel HSP's als niet HSP's het boek gebruiken als een bron van informatie en inspiratie.

Wat mij betreft krijgt dit boek een welverdiende 9/10!

Nieuwsgierig naar het boek? Je kan "Leven zonder filter" kopen bij Bol.com voor €19,99 als paperback (gratis verzending!) of als e-book voor €4,99. Het boek van Elaine Aron "Hoogsensitieve personen" kan je ook bestellen op Bol voor €17,99 met momenteel ook gratis verzending. Ik kan beide boeken aanbevelen voor iedere HSP en ouder/leerkracht/jeugdwerker/... van HSP's.

Wie van jullie las "Leven zonder filter" ook al? Wat is jullie bevinding?


Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Je hebt me over de streep getrokken, ik moet het ook maar eens gaan lezen. Ik heb het gevoel dat ik er ook veel herkenning in ga vinden en hopelijk wat tips om er beter mee om te leten gaan. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schreef er onlangs ook een blogje over, niet over het boek maar over mijn hooggevoeligheid. Ik vind het vooral frustrerend dat mensen het niet begrijpen zelfs al heb je het al 100 keer uitgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog niet gelezen, maar het staat wel al klaar op mijn e-reader. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las het nog niet, maar het klinkt bekend. Als ik aan het lesgeven ben ga ik soms 5 minuten op het toilet zitten om rust te hebben. Maakt mij een betere leerkracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup, doe ik ook soms op het werk of tijdens vergaderingen.

   Verwijderen
 5. Altijd fijn als boeken zo herkenbaar zijn he (aleja, niet dat het fijn is om HSP te zijn, maar je snapt wel wat ik bedoel :)

  In aansluiting op je vorig logje over "weten wat je wilt doen" enzo, bedenk ik mij nu ook: in een restaurant gaan werken, zou je misschien wel een vast en/of beter inkomen geven, maar kwestie van impulsen lijkt mij dat vooral een heel moeilijke werkomgeving voor jou. Nu ja, niet dat 15 pubers per se beter zijn :) Maar net dat geef je bijberoep je eigenlijk wel: tijd om in een kalme, stille omgeving alleen creatief te kunnen bezig zijn. Je moet ook wel op markten enzo gaan staan, maar de hoeveelheid impulsen lijkt mij in totaal toch al een pak kleiner... Des te meer reden dus om dat niet zomaar op te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is juist wél fijn om HSP te zijn! Je ervaart alles veel intenser, niet alleen de negatieve dingen. En dat is juist het mooie eraan.
   Dat wou ik toch efkes gezegd hebben ;-)

   Verwijderen
  2. Haha, daar heb ik toen duidelijk te snel getypt. Ik bedoelde "niet dat het altijd fijn is om HSP te zijn" :) Weet dat er nadelen aan zijn, maar ook voordelen, no worries ;)

   Verwijderen
 6. Het staat hoog bovenaan mijn leeslijst... Dat van Aaron las ik een jaar of tien geleden al, toen ik net ontdekt had dat ik een HSP ben, en dat heeft me toen inderdaad ook geholpen. Ben zeer benieuwd naar dit (precies persoonlijker) boek. Want ook ik worstel dikwijls nog met mijn hoogsensitiviteit. Werken in een landschapskantoor helpt echt NIET, ik ben blij dat ik één keer per maand mag thuiswerken... Stilte.... aaaah.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten