Minimalistisch 2019

Rommel in je hoofd, rommel in je huis, meer rommel in hoofd, meer rommel in je huis, ... Dat is de vicieuze cirkel waar ik in zit sinds ik terug voltijds ben gaan werken. In mei werd het ietsje beter omdat ik sindsdien huishoudhulp inschakelde. Maar zelfs daarmee is de chaos nog niet volledig weg. Het ontbrak me serieus aan tijd om de chaos weg te werken en ik zag door de bomen het bos niet meer. 


Jup, je krijgt hier een stockfoto van een bos met bomen.
Het licht zit niet om deftige foto's te maken, dus lossen we het zo op.


Dus het streefdoel werd een betekenisvol, simpeler leven waarin ik (mentale) rust heb en mijn schaarse vrije tijd niet moet steken in voortdurend opruimen en aanmodderen. (Oh damn, hoor mij zweverig zijn. Misschien moet ik eens wat minder Amerikaanse selfimprovement boeken lezen :p)

Ik plande om een opruimactie te doen tijdens mijn 2 weken kerstvakantie. Ik had niet echt een doel of een methode voor ogen, maar ik zou opruimen. En dan kwam An van Nononsonsmons, als een reddende engel, met haar plan om in januari de #minsgame te doen en ze daagde iedereen uit om die samen met haar te doen. Ik deed al eens eerder een mini-versie ervan tijdens de Perfect?-blogchallenge die ik organiseerde in 2017 en vond het wel een aangename manier van opruimen.

De #minsgame is een challenge om een maand lang te ontspullen en te minimaliseren. Ze is bedacht door the Minimalists. Dat zijn 2 Amerikaanse mannen die hun goedbetaalde corporate jobs vaarwel zeiden om zo een betekenisvol leven te leiden. Hun manier om dat te bereiken? Minimaliseren.De vorige keer raakte ik tot dag 7, dit keer ga ik voor de volledige 30 dagen en 465 spullen minder. 
Vorige week keek ik dan ook nog alle afleveringen van Tidying up with Marie Kondo op Netflix uit en dat was naast die #minsgame challenge echt de figuurlijke trap onder mijn kont die ik nodig had om een klik te maken. Het programma werkt aanstekelijk. Al vind ik het enthousiasme, de constante vrolijkheid en kalmte van Marie Kondo soms ook echt creepy :p

Ik begon al eens Konmari-gewijs op te ruimen in 2016, maar haakte ergens tussen Komono en persoonlijke items af. Nu besef ik, na het zien van haar serie, dat ik daar gewoon op dat moment niet klaar voor was. En nu wel. Ligt het aan mijn leeftijd, ligt het aan ervaringen van de afgelopen jaren of nog aan iets anders: ik weet het niet. 

Maar wat ik wel weet is dat ik de afgelopen week dingen heb opgeruimd en heb weggedaan die voor mij zo vanzelfsprekend waren dat ik ze had. Items die verbonden waren aan bepaalde personen of herinneringen. Maar door me af te vragen of die spullen me echt gelukkig maakten, kon ik ze loslaten en kon ik de gevoelens die bij bepaalde items hoorden mee opruimen. Jaja, minimaliseren en opruimen: het doet wat met een mens.

Ik hou me niet helemaal aan de #Minsgame of aan de Konmari-methode. Ik heb zo wat mijn eigen ding ontwikkeld waarbij ik ruimte per ruimte te werk ga, me bij elk item ga afvragen of ik het nodig heb en of het me gelukkig maakt en ik zie dat ik per dag zeker het aantal items weg doe dat die dag vereist is voor de #Minsgame. Maar op de meeste dagen van vorige week gooide ik al heel wat meer weg. Zo ruimde ik vorige donderdag mijn hele keuken op en werd er heel wat meer weggegooid dan die 3 items die voorzien waren.
Ja maar Miss Pixie, zag ik nu niet op je Instagram dat je ging shoppen bij Ikea en kwam er daar ook geen slowcooker mee naar huis vorige week. Awel ja, dat klopt. Je hebt dat goed gezien. En dat is ok. De spullen die ik kocht stonden al heel lang op mijn lijstje. Het zijn spullen die een meerwaarde hebben en me blij maken. Na mijn tripje naar Ikea voelde ik me wel wat schuldig, maar dat werd gecompenseerd door mijn keuken op te ruimen.

Door al dat opruimen is hier hier momenteel wel nog een grotere rommel, want het staat hier vol met dozen voor de kringloop, spullen die ik tweedehands verkoop en dingen ik nog moet opbergen. Maar de berging, keuken en de helft van de woonkamer zijn al gedaan en die stukken geven me nu al echt rust. 

Heb jij ervaring met opruimen via de Konmari-methode of de #Minsgame? Wat zijn jouw ultieme tips voor een opgeruimd, minimalistisch leven?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Ik volg geen specifieke methode, maar elk jaar als ik grote schoonmaak doe ga ik wel ook door al mijn kasten en schuiven en doe weg wat ik niet meer nodig heb. Zeker ook in mijn kleerkast (die misschien nog iets te vol hangt). Ik ben zeker nog niet minimalistisch, maar alles heeft wel een plaatsje en ik heb geen rommelschuif. Ik kan spullen ook nogal goed loslaten (in tegenstelling tot mensen of gedachten).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Go go go. Blij je erbij te hebben. We gaan ervoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik ook een 'eigen' methode. Kast voor kast, schuif voor schuif en kamer voor kamer. Er werd een maandplanning gemaakt en zo werd heel het huis omgekieperd. Rust in de rommel, rust in mijn hoofd. Zo zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik volg niet echt een methode. Maar een paar keer per jaar pak ik gewoon een bepaalde plek aan. Bv. als ik merk dat er wel dingen in mijn kleerkast hangen die versleten zijn of die ik totaal niet meer aandoe, dan ga ik eens met de grove borstel door de kleerkast. Of als een lade een groot rommeltje is, maak ik die leeg en sorteer ik die weer. De neuroot in mezelf wordt daar heel gelukkig van ��. Sinds een jaar of twee koop ik ook veel bewuster. Als ik kleren pas en ik ben niet helemaal overtuigd van iets, dan blijft het in de winkel. Andere dingen koop ik pas als ik na 2-3 maand nog steeds denk ik ‘verdorie, dat heb ik toch wel nodig’. Binnenkort verhuizen we, het moment bij uitstek om er nog eens met de grove borstel door te gaan! ��

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar! 'Outer order, inner calm' is een quote die ik ergens in mijn bullet journal voor 2019 ga noteren. Al jaren erger ik mij aan alle rommel, maar opruimen kwam er nooit echt van. Met J. in huis kan ik nooit echt voortdoen, en enkel op dagen dat ze er niet is (en ik niet moet werken) heb ik soms opruimvlagen, maar op één dag tijd kan je niet zo veel doen. In 2019 wil ik beetje bij beetje alles aanpakken, en hopelijk eindelijk ook eens de zolder aanpakken. Ook de kookboekenkast werd aangepakt, en enkel de boeken waar ik blij van word werden terug in de kast gezet. Nu nog tijd vinden om de andere weg te doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Al sinds we samenwonen ga ik tweemaal per jaar door kasten en dozen heen om vervolgens die zaken weg te doen waarvan ik dacht dat we ze niet meer nodig hadden. Meestal gewoon een aantal kleinigheden en net daarom vond ik dat het tijd was om dit keer eens van mijn hart een steen te maken en een grondige oprommelsessie in te lassen. Ik ben nog niet helemaal rond hoor maar de keukenkasten zijn al heel wat ruimer en ik heb twee vriendinnen blij kunnen maken met een heel deel van de spulletjes die weg mochten. Dus dat is twee keer zo leuk natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is ongelooflijk wat voor rust opruimen teweeg brengt! Nu wel efkes meer stress want het ligt er nog erger bij dan vorige week, omdat er veel spullen opgestapeld liggen die nog buiten moeten geraken ook. Maar daarna gaat het hier zo leeg zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten