Book review: "The miracle morning" - Hal ElrodTijdens het zoeken naar inspiratie en informatie over Bullet Journaling kwam ik terecht op de fantastische blog van Kara aka Boho Berry. Een keimooie layout en heel inspirerende posts. Zo ontdekte ik het concept van The Miracle Morning en het Level 10 Life. Ik las de blogposts met aandacht, klikte door naar de website van auteur Hal Elrod en besloot uiteindelijk om het boek "The miracle morning" te bestellen.


Wat?

"The miracle morning" (afgekort als TMM) is een boek voor persoonlijke ontwikkeling (want ik vind "zelfhulpboek" zó verschrikkelijk klinken) geschreven door life coach Hal Elrod. Het is gebaseerd op zijn eigen ervaringen met tegenslag en depressie en hoe hij daar bovenop kwam. Hij concludeerde toen dat hij pas zijn beste zelf kon zijn en een Level 10 kon bereiken op alle gebieden van zijn leven als hij eerst meer aandacht gaf aan zichzelf en zijn persoonlijke ontwikkeling.
Hoe hij dat deed? Door elke dag een uur vroeger op te staan dan hij normaal deed en die tijd te nemen om te werken aan wat hij life S.A.V.E.R.S. noemt ofwel 6 manieren om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken:

 • Silence (meditatie, ademhalingsoefeningen, ...)
 • Affirmations (mantra's)
 • Visualisation (mentale voorstellingen, visiebord, ...)
 • Excercise
 • Reading 
 • Scribe (dagboek, bloggen, ...)
Volgens hem kan je een Level 10 Life bereiken door dit consequent elke ochtend te doen. Je krijgt meer energie, bent gefocust, gelukkig, ... En het kost maar 30 dagen om deze gewoonte aan te leren (net zoals elke gewoonte). 


Voor wie?

 • Voor iedereen die op zoek is naar meer houvast in het leven. Het uitbouwen van een goede ochtendroutine kan niet anders dan meer zin geven aan je dag. 
 • Voor iedereen die op zoek is naar een moment van rust en me-time.
 • Voor iedereen die mindful wil leven.
 • Voor iedereen die steeds op zoek is naar manieren om zijn/haar beste zelf te zijn.


Wat vond ik er van?

Ik vond het geweldig! Ik heb het boek op 1 avond uitgelezen en de dag erna direct nog eens herlezen. Ik volgde Hal Elrod zijn tip en nam een fluo en post-its bij mij om alles aan te duiden wat ik belangrijk en interessant vond. Nadat ik het had herlezen nam ik de tijd om de TMM Fast Start Kit (die je gratis kan downloaden op zijn website) in te vullen en op basis daarvan mijn eigen routine en affirmations op te stellen. Ik nam het Level 10 Life en de tracker op in mijn Bullet Journal net als mijn affirmations zodat ik alles steeds bij de hand heb.

Hoewel het eerst nogal overdonderend leek om een uur vroeger op te staan en al die zaken te doen, kijk ik er nu echt naar uit om de "30 day life transformation" te doen. In het boek staan heel wat tips, stappenplannen (zoals een stappenplan voor de eeuwige snoozers onder ons), ... waardoor de uitdaging realistischer lijkt.

Dit vond ik leuk aan het boek: Dit vond ik minder leuk aan het boek:
 • Het persoonlijke verhaal achter de theorie.
 • Een grondige inleiding.
 • Duidelijke lay-out.
 • Stappenplannen en tips.
 • Uitbreiding via website.
 • TMM community op Facebook.
 • Podcasts op Soundcloud & iTunes.
 • Soms nogal heel Amerikaans als jullie begrijpen wat ik daarmee bedoel?


Ik ben enorm gemotiveerd om deze Miracle Morning toe te passen en onderdeel te maken van mijn nieuwe levensstijl. Gisteren ben ik er mee begonnen en jullie kunnen na elke fase van de  "30 day life transformation" rekenen op een update hier op de blog. Ik hoop dat het me - zoals het boek beloofd - helpt bij mijn dromen om te zetten in doelen en gelukkiger te worden op elk gebied van mijn leven. Op naar een Level 10 Life!

Iemand die "The miracle morning" al eerder las en dit toepast? Welke persoonlijke ontwikkelingsboeken zijn volgens jullie echte must reads?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Oei een uur vroeger opstaan en ik sta al om 5.15u op... Hopelijk is het voor jou een menselijker uur 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ook al aan't denken, dat is midden in de nacht hier... ik ga het laten passeren ;)

   Verwijderen
  2. Voorlopig wel nog, omdat ik nog thuis ben ;)
   Ben ook benieuwd wat het gaat geven als ik terug werk.
   In de MM-community heb je wel heel wat mensen die rond 4u opstaan daarvoor, maar dat vind ik echt te gek :p Je kan de principes natuurlijk wel ook toepassen op een moment dat jou beter uitkomt ;)

   Verwijderen
 2. Oh wauw! Dat klinkt als een boek dat mij op het lijf geschreven is! Eens opzoeken of ze het in de bib hebben. Ik heb te veel nog niet uitgelezen boeken hier liggen die ik gekocht heb, dus het is even bibben voor mij al vind ik dit soort boeken wel handig om te hebben om zoals jij doet het met fluo aan te duiden. #girlboss hangt al half uit elkaar en zit vol fluo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan het echt wel aanraden :)
   Wel, normaal ben ik niet zo voor aanduiden in boeken (mijn hart kan dat niet aan), maar het stond als tip in het boek dus ben ik er maar voor gegaan.
   Oeh, Girlboss dat ken ik niet. Over wat gaat dat?

   Verwijderen
 3. Geen boek maar ik ga wekelijks op bezoek bij een Life coach. Hier haal ik veel uit en je voelt al na een paar keer verschil! Ik hoop dat het boek dit ook doet voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik geloven dat dat deugd doet :)
   Momenteel toch al tevreden over de resultaten. Volgende week doe ik een follow-up blogpost.

   Verwijderen
 4. Ik vrees dat ik veel te kritisch en weerbarstig ben voor de meeste van dit type boeken... ik zie overal redenen waarom het niet lukt... foei, ik weet het, maar ik weet het tenminste van mezelf ;)

  Het enige boek waar ik al wat aan gehad heb is The Happiness Trap van Russ Harris :) En dan nog :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is inderdaad wel goed dat je dit van jezelf weet ;)
   Ik ben meestal ook weerbarstig tov dit soort boeken, maar dit is zodanig positief en motiverend geschreven dat ik me geen excuses kon bedenken.

   Verwijderen
 5. 'Zelfhulpboeken', gruwel! Ik las over dit boek al bij De Groene Meisjes denk ik, en het klinkt allemaal heel boeiend en logisch. Maar ga je dan vroeger slapen, of offer je een uurtje van je (broodnodige) slaap op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, De Groene Meisjes schreven er inderdaad ook een review over :)
   Goh, momenteel is mijn slaappatroon weer slecht (maar dat is regelmatig zo), maar ik merk wel dat ik nu vroeger moe wordt en beter in slaap.
   Volgens het boek moet je ook gaan slapen met het idee van "ik word morgen uitgerust en vol energie wakker, los van hoe veel uren ik geslapen heb" ;)

   Verwijderen
 6. Ik vind jouw omschrijving voor zelfhulpboek beter, ik hou ook niet zo van die term 'zelfhulpboek'. Ik heb de Miracle Morning ook nog gedaan, ik vond het wel tof om te doen, zo maakte ik echt tijd om te mediteren. Ik zou het graag weer invoeren, maar ik hou niet zo van het vroeger opstaan. Een voordeel vond ik ook dat ik niet onmiddellijk naar mijn smartphone greep, want daar kruipt ook iedere ochtend weer te veel tijd in... zonde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook niet echt een ochtendmens (het verschrikkelijkste ochtendhumeur ooit!), maar vreemd genoeg lukt het me wel al de hele week om op te staan. Maar hoe realistisch het is om dit levenslang te doen weet ik niet...

   Verwijderen
 7. Het lijkt me wel iets interessants, maar ik sta sowieso al op om 5u45 om mijn ochtendroutine met baby rond te krijgen... Nog een uur vroeger en de wallen onder mijn ogen komen tot aan mijn kin :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan de routine ook op andere momenten toepassen, maar dat is wel minder effectief volgens het boek ;)
   Want wallen tot op de kin is geen goed plan :p

   Verwijderen
 8. Ik heb al een hele hoop van dergelijke boeken etc gelezen en uitgeprobeerd. Maar ergens houd ik het nooit vol.
  Ik heb nu de doos van 'een schatkist vol geluk' gekocht met daarin 1 of 2 opdrachten per week. Hopelijk houd ik deze wel vol. (review is onderweg op mijn blog, maar op instagram heb je alvast een preview van de opdrachten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ken ik niet, dus ga de review zeker lezen :)
   Hoop dat je er deugd van hebt van deze schatkist.

   Verwijderen
 9. Dit lijkt me een boek waaruit ik veel tips en inspiratie zou kunnen halen. Maar ik ken mezelf: Dagelijks een uur eerder opstaan en niet meteen aan de dagtaak beginnen hou ik wellicht niet vol.
  Waar ik heel veel heb aan gehad zijn de boeken "Dromen durven doen" en "Dit wordt jouw jaar" van de Nederlandse coach Ben Tiggelaar. Ik heb de audioversies gedownload via Luiterrijk.nl en beluister ze nog regelmatig. In het eerste boek zit een verschrikkelijk vervelend tussenmuziekje gemonteerd, maar gelukkig maken de praktische tips en de goede opbouw dat wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tips van de luisterboeken, dat ga ik zeker eens bekijken :)

   Verwijderen
 10. Dit boek kende ik nog niet maar klinkt veelbelovend.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey, ik heb net je blog ontdekt :) Heel fijn (en herkenbaar) geschreven allemaal!
  Ik zit zelf intussen dik jaar thuis met burn-out... eigenlijk gaat het qua energie nu slechter dan in het voorbije jaar :/ Alles is me teveel waardoor ik nu al enkele dagen meer in de zetel of in bed lig, dan dat ik nuttig bezig ben.
  Ik vraag me dan af: raad je het aan om die Miracle Morning te proberen wanneer het zó lastig is (mss dat ik nu wel te veel slaap?) of eerder wanneer ik terug iets meer energie heb (me terug 'normaler' voel, maar graag meer uit mijn dag haal) ?
  + uit nieuwsgierigheid: lukt het jou nog steeds om dat uurtje vroeger op te staan?? :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten