5 inzichten die ik kreeg door loopbaanbegeleiding ( deel 1)

Twijfels, over zo wat alles. Van mijn studiekeuze tot mijn job. Ze waren er al een tijd, maar sinds mijn burn-out waren ze meer uitgesproken. Daarom besloot ik in december om te starten met loopbaanbegeleiding. Omdat ik aangesloten ben bij het ABVV was dit gratis. Ik bestelde een loopbaancheque en na afloop van de vier sessies werd dat bedrag teruggestort. En zelfs als dat niet zo was, zou ik het toch zo opnieuw doen. Deze vijf inzichten kreeg ik tijdens mijn loopbaanbegeleiding.
 1. Ik heb nood aan een eigen werktempo.

  Ergens wist ik dat wel. Er zijn dagen waar ik gemakkelijk 12 uur kan werken en dan zijn er dagen waarop het allemaal te veel energie kost. Ik moet mijn energie kunnen doseren en mijn werk daarnaar plannen. Ik dacht echter dat dit een probleem was waar ik me maar moest overzetten. En dat deed ik met cafeïne en door in het weekend te proberen recupereren. En dat deed ik tot ik ziek werd. Een weekje uitzieken en dan opnieuw doorgaan.

  Mijn loopbaancoach liet me inzien dat ik me hierover niet hoef te schamen. Er zijn nog heel wat mensen die niet geschikt zijn voor een 9-to-5-job. Ik moet dus op zoek gaan naar een job waarin ik de vrijheid heb om mijn eigen werkschema te regelen door bijvoorbeeld glijdende uren of de mogelijkheid om af en toe van thuis uit te werken. 


 2. Ik werk beter individueel of in een klein team dan in een grote structuur.

  Als zorgcoördinator hing ik heel erg af van mijn collega's, het CLB, ... Soms kon ik niet verder met mijn werk omdat ik moest wachten op een verslag of spendeerde ik een halve dag met het proberen te bereiken van de juiste diensten. En dat begon me enorm te frustreren. Ik wou mijn job goed doen, maar soms lukte dat niet door anderen. 

  Een ander probleem dat ik ondervond door deel uit te maken van een groot team was overprikkeling. En dan vooral tijdens overlegmomenten of vergaderingen. Zoveel personen, zoveel meningen, zo veel stemmen: het liefst van al wou ik in een hoekje kruipen. Ik ging vaak met hoofdpijn naar huis en moest moeite doen om op weg naar huis wakker te blijven omdat ik echt uitgeput was.


 3. Mijn persoonlijkheid speelt een belangrijke rol bij het soort job dat bij me past.

  Het was tijdens de tweede sessie dat de loopbaancoach me na een tiental minuten onderbrak met de vraag: "Wist jij dat je hoogsensitief bent?". Hoe kan dat dat ik er 25 jaar over deed om hier achter te komen en zij minder dan twee uur? Goh ja, na de hele uitleg over mijn eigen werktempo en dat ik beter individueel werk, had ik er me misschien wel aan kunnen verwachten.

  Later die sessie nam ze ook de MBTI-test af bij mij. Dat is een psychologische test die jouw persoonlijkheidstype bepaalt. Van daaruit word er gekeken naar de sterktes en uitdagingen van dat persoonlijkheidstype en welke jobs er daarbij passen. Uit mijn test bleek dat ik een persoonlijkheidstype heb dat bij minder dan 1% van de wereldbevolking voorkomt:

  - Introverted
  - iNtuition
  - Feeling
  - Judging.

  Ze omschreef het als een wandelende tegenstelling. En hoe meer ik er over las, hoe meer ik dat begreep én vooral hoe meer puzzelstukken op hun plek vielen. Dit was ik ten voeten uit! Deze kennis heeft me de afgelopen maanden ontzettend geholpen in mijn herstel. Ik kan echt iedereen aanraden om deze test te doen. 
Benieuwd naar wat ik verder nog leerde en wat het resultaat daarvan is? Dat kan je dit weekend hier op de blog te weten komen.

Fijn weekend allemaal!

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Ik ben ook niet gemaakt voor een nine to five job. Ik ben er honderd procent zeker van als ik mijn huidige job niet had ik er allang onderdoor had gezeten. Je bent dus niet alleen, ik hoop voor jou dat je als je er klaar voor bent een leuke job vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne post. Ik heb al maanden eentje met exact dezelfde titel in mijn concepten staan. Heel waardevol, die loopbaanbegeleiding. Nu nog mijn plannen waarmaken die ik er heb gemaakt ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :)
   Ik hing mijn stappenplan boven mijn bureau zodat ik er elke dag naar kijk. Helpt wel ;)
   Veel succes met je plannen waar te maken!

   Verwijderen
 3. Ik herken me wel in dit stukje. De nine to five mentaliteit snap ik gewoonweg niet, ik heb al van meerdere mensen (vrienden, collega's, totaal onbekenden) mogen horen dat ik honderd procent zeker hoogsensitief ben en mijn Myers Briggs verschilt één lettertje met het jouwe. Ik ben een INFP'er. ;)
  Die dingen heb ik gaandeweg geleerd over mezelf en ik heb dan ook bepaalde keuzes gemaakt in mijn leven om mezelf goed te voelen. Dat ik daardoor niet binnen de lijntjes kleur en leef volgens de verwachting van deze maatschappij... Sja. Ik werk halftijds in hoofdberoep, waar ik braaf nine to five doe in een open office (de gezworen aartsvijand van elk hoogsensitief individu op deze planeet) en de andere helft van de week kan ik bekomen, mijn eigen ding doen, op mijn eigen manier een centje bijverdienen, creatief uit elkaar spatten, een hele middag Outlander kijken als de energie me ontbreekt (zoals vandaag) en dat doet deugd. Die regeling werkt voor mij en ik hoop dat jij op termijn ook zo'n regeling vindt waarin je helemaal jezelf kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een open office, het zweet breekt me uit enkel al bij het idee. Het lief heeft dat ook op zijn werk en hij heeft een geluidswerende hoofdtelefoon gekocht omdat hij anders gek werd (hij verschilt ook 1 lettertje met mij: INTJ).
   Uiteindelijk is mijn doel om een regeling te vinden zoals die van jou. Maar ik heb nog even de tijd om mijn batterijen zo veel mogelijk op te laden. Een stap per keer ;)

   Verwijderen
 4. Mijn werk zat ook wat te wringen bij mij (al was ik zeker niet op weg naar een burn-out ofzo, hoor) en ik heb onlangs beslist om dan van werk te veranderen (de sollicitatie ging gelukkig heel vlot), maar misschien had ik beter ook loopbaanbegeleiding gevolgd, om mezelf eerst wat beter te leren kennen.
  Goed dat je al zo veel over jezelf hebt geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, als je al zelf tot het besef komt dat je werk niet meer goed voelt, dan is het al een hele stap ;)
   Ik moest eerst crashen voor ik het wist en vooral wou aanvaarden.
   Hoop dat je nieuwe job je wel gelukkig maakt ;)

   Verwijderen
 5. Bij mij hangt het af van de test of het resultaat infj of infp is. En de beschrijvingen passen allebei (freakishly goed) bij me. Voor mij is een deeltijdse job als (vakinhoudelijke) studiebegeleider de oplossing. Ik werk in een klein team, pak intussen geen werk meer mee naar huis en merk elke werkdag dat ik studenten echt kan helpen, waardoor het voor mij aan bijna alle voorwaarden van een ideale job voldoet. Ik kan mijn eigen agenda niet plannen en bijna het hele jaar is een piekperiode, maar halftijds is dat nog steeds oké. De voordelen zijn groter -en ik heb genoeg recuperatietijd voor de nadelen. Nu de kindjes al wat groter en zelfstandiger zijn, merk ik dat ik veel minder vaak tegen mijn grenzen bots en dat doet zo veel deugd... Ik hoop dat je een manier vindt die werkt voor jou. En dat je "wat andere mensen denken" niet laat doorwegen in je keuze. Ik werk niet meer voltijds sinds 2008 en werd pas 2 jaar later mama. Enkel tijdens dure reisverhalen van anderen of verhalen over promoties en erkenning op het werk prikt het wel eens. Maar nooit genoeg om echt spijt te hebben van mijn keuzes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks om je verhaal te delen :)
   Het geeft me moed om verder te gaan met mijn keuzes.

   Verwijderen
 6. Fijn dat jouw loopbaanbegeleiding zo goed mee valt.Ik heb dat vele jaren geleden ook gedaan maar heb er niet zo veel aan gehad ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is jammer :(
   Ik denk wel dat er veel afhangt van de coach die je hebt?
   Ik had daar echt ontzettend veel geluk mee.

   Verwijderen
 7. Goed dat je dit gedaan hebt, het kan inderdaad bruikbare inzichten geven. Ik heb het een jaar of 4 geleden ook gedaan, best interessant al stak ik toen nog veel te veel mijn kop in het zand en vond ik dat ik meer/beter moest kunnen.

  Het is trouwens niet enkel via de ABVV gratis, de meeste werknemers in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben recht op gratis loopbaanbegeleiding via een erkend centrum.

  Ik ben net als jij een INFJ-tje ;) Het verbaast me niet dat jij dat ook bent. Wel interessant om jezelf te herkennen en te kunnen leren wat je valkuilen zijn, maar ook je sterktes enzo.

  Ik ben benieuwd om te horen hoe het verder gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nog niet te laat om nu nog iets te doen met wat je toen leerde he ;)
   Verbaast me ook niet dat jij INFJ bent ;) En is inderdaad heel interessant om dit te weten en het heeft me al ontzettend veel geholpen.

   Verwijderen
  2. Zeker en vast, ik heb het mapje met alle testresultaten, informatie en inzichten bijgehouden. Dat wordt zeker bovengehaald wanneer de tijd rijp is. Jammer genoeg kreeg ik vandaag alweer te horen dat ik te ongeduldig ben en eerst andere dingen aandacht moet geven... maar goed, als ik er klaar voor ben, dan wil ik wel voor een job gaan die wel bij me past!

   Verwijderen
  3. Dan zijn we met 2, trek het je niet aan. Vandaag ook beseft dat ik de laatste weken weer aan het lopen was terwijl stappen nog moeilijk is :( En dan loop je vroeg of laat wel weer eens tegen een muur eh :(

   Verwijderen
 8. Die test ga ik zeker eens doen. Ik weet dat ik goed ben in mensen begeleiden/coachen. Wat ook mijn huidige job is. Tegelijk kan me dat erg uitputten vanwege mijn sensitiviteit. Ik heb dus ook nog niet mijn ideale job gevonden. Hopelijk lukt het jou een fijne job te vinden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn meestal sensitieve mensen die goed zijn in begeleiden/coachen ;) Ik onder andere ook. Je hebt die sensitiviteit nodig in zo'n job, maar jammer genoeg is het aan de andere kan inderdaad zwaar.

   Verwijderen
 9. He wat interessant! Ik zit dat nu wat op mezelf te doen, loopbaanbegeleiding haha! Maar dankzij jou heb ik geleerd dat ik dat gratis kan gaan doen! Woohoow!! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer interessant! Ik hoop dat het helpt bij de zoektocht naar de juiste job. Ik ben ook een INFJ :) als je er over wilt praten of mailen. Stuur gerust. Ik werk parttime met glijdende uren en dat vind ik zalig. Maar financieel is het minder als je er alleen voor staat

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik herken je verhaal jammer genoeg maar al te goed.... Burn-out zover laten komen dat er een opname op de PAAZ nodig was om me er iets of wat boven op te krijgen. Een jaar later ook de diagnose hoog-sensitief en ja daarna kwam de mokerslag nog van EDS.
  De persoonlijkheidstest heb ik ook ooit gedaan. Vlak voor mijn burn-out. Die zat ook vol tegenstrijdigheden omdat ik zo mijn best deed om me aan te passen aan wat de omgeving van mij verwachte. NIET DOEN DUS!!! Ondertussen moet ik door mijn EDS wel serieus op mijn remmen staan en goed luisteren naar mijn lichaam.
  Ik hoop dat je gauw een job vind die bij je past, waar je jezelf kan en mag zijn. Helaas leven we in een harde maatschappij. Maar ik wens je het beste! Je verdient dat! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed dat je dit deed.
  Ik ben normaal niet zo voor dat psychologisch gedoe, noem mezelf altijd te realistisch/analytisch, maar feit is gewoon dat ik niet zo hou van zelfreflectie en praten over mezelf. Jouw bericht maakte me wel nieuwsgierig en ben online eens zo'n test gaan doen (www.16 personalities.com). Mijn resultaat was ISFJ-T en de beschrijving is bangelijk accuraat.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik deed die test ook enkele maanden geleden. We moesten eerst voorspellen (of zeggen wat we dachten) wat het ging zijn. Ik zat erop, de kenmerken waren ook typisch ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankzij loopbaanbegeleiding vond ik de job van m'n leven. Ik kan het iedereen aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten