Bookreview: Marie KondoSinds vorig jaar is Marie Kondo een begrip onder bloggers. Toen ze haar boek "Opgeruimd!" uitbracht werd dat gretig gelezen en toegepast door heel wat bloggers zoals zij én zij. Bij haar tweede boek, "Spark joy', was het enthousiasme al even groot. Ik liet de hype aan me voorbijgaan omdat ik wel het gevoel had georganiseerd te zijn. Sinds mijn burn-out is dat wel helemaal iets anders... Chaos in mijn hoofd & chaos in het appartement. Dus besloot ik de boeken toch een kans te geven & ik ben ontzettend blij met die beslissing.

Ik kocht ze direct allebei, want dat tweede boek is er een met prentjes en ik ben nogal visueel aangelegd. Op minder dan twee weken tijd las ik ze uit. Ik behandelde ze als studieboeken (een tip uit het boek "The miracle morning") en fluoriceerde er op los en voorzag het boek van de nodige post-its en notities. Ik wijdde er zelfs enkele pagina's aan in mijn Bullet Journal :) Het lief verklaarde me zot dat ik de theorie in praktijk wou omzetten en voorspelde dat ik het waarschijnlijk niet zou doorzetten. But boy, was he wrong!
Na het lezen ging ik aan de slag met de eerste categorie: kledij. Ok, ik moet wel eerlijk toegeven dat ik niet álles letterlijk zoals in het boek heb gedaan. Want, respect voor haar, soms is ze een beetje loco. Zo heb ik nog nooit iemand geweten die zo enthousiast kan schrijven over sokken plooien en zo zijn er wel nog enkele andere gekke dingen. Maar los van dat ben ik heel enthousiast over de technieken in haar opruimmethode:
 • Focussen op spullen houden die je gelukkig maken i.p.v. te focussen op spullen wegdoen.
 • Opruimen per categorie en niet per ruimte.
 • Kiezen voor een minimalistische levenstijl.
 • Geniale opbergideeën waarmee je héél wat plek uitspaart.
In totaal besteedde ik twee dagen aan de categorie kledij (die is trouwens heel uitgebreid en bevat o.a. ook tassen, accessoires, schoenen, ...). Voor zowel het opruimen als het opbergen. Het resultaat is dat al mijn kledij + handtassen + jassen nu in een kast passen. Pyjama's en ondergoed passen op 1 schap in mijn badkamerkast en mijn schoenen staan nu mooi uitgestald in een kast met legplanken. En in plek van 6 lades met accessoires, sjaals, broekkousen, ... past alles nu netjes in 4 lades én ligt alles (buiten mijn pyjama's & ondergoed) bij elkaar in dezelfde ruimte, wat keihandig is!Wie me kent, weet dat ik wat een hoarder ben en moeite heb om dingen weg te doen. Maar nu ging het supervlot doordat ik me focuste op het geluksgevoel. In totaal gingen er twee Ikea-zakken naar de Kringloopwinkel, 3 zakjes naar de H&M (want dan krijg je een kortingsbon en die komt van pas) en vulde ik een vuilzak met spullen die echt niet meer aan te zien waren. Oh, en ik legde een drietal jurken opzij om te verkopen. Ik zet die volgende week online op mijn Instagram-account @Miss_Pixie_ruimt_op ;) Vroeger voelde ik me triest wanneer ik spullen wegdeed, maar nu stapte ik met een smile de Kringloopwinkel binnen én buiten.

Vandaag waagde ik me aan de tweede categorie: boeken & magazines. Ik ben een echte boekenwurm en ben heel trots op mijn boekencollectie. Meestal lukt het me niet om boeken weg te doen, maar de geluks-factor is écht dé methode voor mij! Er waren boeken waar ik geen seconde moest over nadenken (zoals mijn Harry Potter-boeken en The Hunger Games-trilogie) en dan waren er andere die ik al las &  fantastisch vind, maar waarbij ik twijfelde omdat volgens de KonMari-methode een gelezen boek zijn doel heeft vervuld - namelijk gelezen worden - en je het dus moet loslaten omdat je het waarschijnlijk toch niet herleest. 

Ik maakte van deze boeken een stapel en toen ik het laatste boek er op legde, besefte ik direct dat ik de stapel wou houden. Want alleen al door er naar te kijken, voelde ik me warm worden vanbinnen. Uiteindelijk liggen er enkele stapels klaar voor de Kringloop & maakte ik enkele stapels voor familie en vrienden, omdat ik weet dat ik hen hiermee kan blij maken. En na het avondeten ga ik door met de magazines, wat écht een moeilijke wordt vermits ik al 3 jaar een abonnement heb op Flow Magazine en er nog nooit eentje heb weggedaan. 

Wie van jullie las ook al de boeken van Marie Kondo? Hebben jullie het gevoel dat haar opruimmethode jullie heeft geholpen naar een minimale levensstijl? Welke categorie vonden jullie het moeilijkst?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. bij de h en m moeten je kleren ook niet meer om aan te zien zijn hoor, ze recycleren die stof. ik spaar mijn oude kleren inderdaad ook voor bonnen daar ;-)
  verder zal ik maar geen foto posten van mijn kast ;-)
  boeken uitkuisen heb ik deze zomer wel gedaan, ik gaf een groot deel weg aan bar stark voor hun gezellige koffiebar
  en mijn versletn schoenen heb ik ook eindelijk eens weggesmeten, maar verder kan ik (en helaas ook mijn echtgenoot) absoluut niet weggooien, daarom dat wijd us niet op een appartement kunnen wonen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, het waren spullen die gewoon keihard versleten waren die ik weggooide ;) Met gaten in, doorzichtig geworden enzo :p
   Ben nu wel benieuwd naar een foto van je kleerkast :p

   Verwijderen
 2. Wat een leuke post. Ik ga volgende week verhuizen en moet deze methode eigenlijk ook eens gaan toepassen op al mijn spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan het aanraden :) Ben enkele maanden geleden ook verhuisd en heb spijt dat ik toen niet onmiddellijk op deze manier heb opgeruimd.

   Verwijderen
 3. Ik twijfel al een hele tijd over deze boeken, leuk te zien dat het een aanrader is. Heb het op mijn verlanglijstje gezet ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben altijd al een hopeloos ongeorganiseerd mens geweest en moet me er toch ook eens aan zetten, zo te lezen overal! Wat ik me wel afvraag: mijn passies wisselen nogal eens en ik zou vrezen dat ik ooit zo's spijt ga krijgen van spullen weg te doen die me NU niet warm maken... Ik denk dat ik een aantal zaken toch een tijd ergens weg ga zetten en er een tweefasenplan van ga maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ken dat probleem. Daarom dat ik ook niet te streng ben bij het weggooien, want ik ken mezelf.

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Dat wist ik :) Zag de foto's van je kleerkast passeren :)
   Heb jij de methode op alles toegepast of enkel op je kledij?

   Verwijderen
 6. Ik ga eens kijken of de bib deze boeken heeft want mijn kleerkast kan ook wel een opruimbeurt gebruiken.Boeken heb ik alleen kookboeken en LMV die nooit de deur uit gaan ;-) Bij mijn verhuis heb ik al mijn boeken naar de kringloop gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je zo ver woont, anders had je mijn boeken mogen lenen ;)
   AL jouw boeken? Amai, respect! Dat zou ik niet kunnen. Heb er nu wel heel wat weggedaan (weggegeven aan familie en er ligt een doos klaar vr de kringloop), maar ik heb echt boeken die ik niet kan loslaten.

   Verwijderen
 7. Ik vloog er ook in: kleerkast, boekenkast, keukenkasten,... moesten er al aan geloven (allé, de inhoud ervan!). Ik ben ook fan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pff, de keukenkasten en badkamerkasten daar zie ik het meest tegen op ;p En die zitten er nu aan te komen vermits ik gisteren de papperassen afwerkte (wat ook echt een rotklusje was ;p)

   Verwijderen
 8. Ik moet dringend aan de boeken beginnen, maar de kledij is toch een stuk beter opgeruimd nu. Ik schreef er ook over op mijn blog http://tussensoepenpatatten.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik deed the spring clean zonder haar boeken ....ook effectief ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super :)
   Maar ik ken mezelf: ik heb zo een leidraad nodig of anders raakt het niet gedaan. Ieder zijn ding eh ;)

   Verwijderen
 10. Het tweede boek heb ik nog niet gelezen. Ik herken heel wat dingen in je post, ook bij mij kunnen nu alle kleren in 1 kast.Het wad de eerste keer dat opruimen me zo een goed gevoel gaf. Ik ben een grote boekenhoarder. Dus daar ben ik nog niet aan begonnen. Dat zal een klus zijn voor na de verbouwingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb dat eerste boek gekocht en ben er vol goede moed in begonnen. Ben na 2 hoofdstukken gestopt met lezen. Ik kan niet overweg met haar neurotiscge manier van schrijven. Ik krijg mezelf er niet toe gezet om verder te lezen.
  Ik heb ook geen zin om minimalistisch te gaan leven.
  Ik hou het boek wel bij, misschien dat ik er ooit wel terug in begin, al was het alleen maar voor de geniale opbergtips ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 'k Zou er dringend ook eens mee aan de slag moeten, ik zeg het al zo lang. Maar ergens zie ik er ook een beetje tegenop om álles aan te pakken, zeker nu de energie op een laag pitje staat omdat de baby steeds groeit en groeit. Toch wil ik graag zo veel mogelijk opruimen voor de geboorte, dus ik zou maar beter een reservatie plannen in de bib (want als ik de boeken koop, nemen die weer extra ruimte in :-)).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb de kleerkast ook onder handen genomen met Marie Kondo op mijn nachtkastje. Heerlijk, niet nadenken wat je zal aandoen die dag, want je moet maar gewoon wat uit je kast nemen en het is goed. en ik kon ook meteen zien wat ik nog echt miste in de kast. hier zijn best wel meer zakken vertrokken en er staat een grote doos klaar om naar de 2de hands winkel te brengen. ook de badkamerspullen (ok, ze werkt niet per ruimtes, maar alles dat in de badkamer zou horen dus) werd onder handen genomen.
  het is nu wel een kwestie van bij blijven met de was heb ik het gevoel, net omdat niet iedereen mee doet in het gezin, voel je niet dat er minder was is
  ik vind zoiets wel heel moeilijk om toe te passen op mijn kinderen en hun kleding en dan die stoffen hé, oh boy, daar moet ik echt eens kuis in maken

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten