5 manieren waarop yoga en meditatie zorgen voor meer ruimte in je hoofd

*In april draaide het bij Femma allemaal rond minimaliseren en ruimte maken. Ik mocht voor hen gastbloggen en deelde mijn ervaringen met yoga en meditatie. Het artikel verscheen op 27/04/2016 HIER voor het eerst.

Tot enkele maanden geleden leefde ik aan 200 km/u. Mijn hoofd zat altijd vol: met lijstjes, ideeën, projecten, dingen die ik niet mocht vergeten, … Ik was steeds opgejaagd en zelfs als ik even in de zetel durfde ploffen om te ontspannen, haalden mijn gedachten me weer in. Mijn lichaam had hier genoeg van & ik ging noodgedwongen op de rem staan. Meer daarover kan je hier lezen

Sindsdien zette ik mezelf op nummer 1 & ik vond iets wat ik nooit verwacht had: innerlijke rust. Geen vol hoofd meer, maar wel een overheersend ontspannen gevoel. Een meer mindfulle levensstijl waar meditatie en yoga een groot deel van uitmaken was de beste keuze die ik kon maken. Dit is hoe het bij zorgde voor meer ruimte in mijn hoofd.

 1. Het magische ochtenduurtje.

  De eerste grote verandering die ik invoerde, was een vaste ochtendroutine met aandacht voor mezelf. Ik baseerde me hiervoor op het boek “The miracle morning” van Hal Elrod
  . Hij beschrijft zes peilers – Life SAVERS – die volgens hem de basis vormen van een succesvolle ochtendroutine.

  De eerste S van de SAVERS staat voor Silence, waarbij ik mediteer met behulp van de gratis app Stop! Breathe! Think!. De E staat voor Excercise waarbij ik eerst enkele oefeningen doe voor mijn rugspieren & daarna enkele van mijn favoriete asana's (dat zijn yogaposes). Soms gebruik ik daarvoor de YouTube-video's van Yoga With Adrienne, een echte aanrader.

  Het is echt gek wat een verschil een uurtje selfcare in de ochtend maakt! Ik ben helemaal zen & gefocust. Ik ervaar dat het gedurende de dag minder druk is in mijn hoofd en dat ik productiever ben dan op dagen wanneer ik mijn ochtendroutine over sla.

 2. Adem!
  Toen ik enkele maanden geleden crashte, leerde ik uit een doktersbezoek dat ik chronisch hyperventileerde. Ik volgde hiervoor ademhalingstherapie & ervoer hoe belangrijke een goede ademhaling is. De therapie liep moeizaam in het begin & daarom oefende ik thuis ook elke avond. Ik gebruikte hiervoor de Belly Breathing meditatie van de app Isleep Easy.

  Zo ontdekte ik hoe rustig ik werd door bewust te ademen. Bij aanvang was het lastig om mijn gedachten niet te laten afdwalen en te piekeren, dus telde ik mijn ademhalingen in mijn hoofd: 1 bij een inademing, 2 voor een uitademhaling. Door hierop te focussen is er geen plaats voor piekergedachten en zal je lichaam volledig ontspannen. Ik gebruik deze bewuste ademhalingstechniek ook bij stressmomenten of wanneer ik overprikkeld raak & het helpt me steeds om te kalmeren.

 3. Oefening baart kunst.

  Ik geef het eerlijk toe: meditatie vraagt oefening. Onze gedachten zijn nogal uitgesproken aanwezig en al zeker op momenten dat je ze probeert uit te schakelen. Wanneer je begint met mediteren, zal je jezelf er al snel op betrappen dat je gedachten zijn afgedwaald naar de rush van de dag. Ik maakte gebruik van verschillende meditatie-apps & er is een ding dat alle begeleidde meditaties gemeen hebben: ze leren je dat dat menselijk is & helemaal ok is. Het enige wat je moet doen op dat moment is lief zijn voor jezelf, mentaal stop zeggen en je terug concentreren op je ademhaling. Hoe vaker je mediteert, hoe minder je gedachten afdwalen en hoe meer je meditatie-moment je happy place wordt.

 4. Niet perfect is ook ok.

  Ik had thuis wel al wat yoga-oefeningen gedaan, maar toch was ik nerveus voor de eerste les die ik zou volgen. Ik was zo bang om iets verkeerd te doen of om me compleet belachelijk te maken. Maar dat bleek compleet niet nodig! Yoga is geen competitie, maar een individuele beleving. Tijdens de les zit iedereeen zowat in zijn eigen luchtbel met de ogen gesloten en de oefeningen uitvoerend op het tempo van je eigen ademhaling. Je doet elke oefening met aandacht & liefde voor je eigen lichaam. Dat leerde me om milder te zijn voor mezelf. Dé perfecte yoga-pose bestaat niet, jouw eigen perfecte yoga-pose wel. Ieder lichaam heeft zijn limieten. Bij uitbreiding ging ik beseffen dat mijn geest ook limieten heeft en dat niet perfect even goed is.

 5. Volop leven.

  En als er 1 ding is dat meditatie en yoga me hebben geleerd, dan is het wel dat je om volop te leven vooral bewust moet leven. Vroeger rushte ik door het leven. De ene taak was nog niet gedaan en mijn hoofd zat al vol met de volgende. Ik deed 101 dingen en 's avonds kon ik me amper herinneren waar al mijn tijd heen was gegaan. Sinds ik crashte, probeer ik alles wat ik doe bewust en met aandacht te doen in plaats van te multitasken. Hierdoor ervaar ik de dag en mijn omgeving anders dan voorheen. Ik kan nu écht genieten. Het zorgt er ook voor dat ik me minder opgejaagd voel en productiever ben.

Wie van jullie mediteert wel eens of beoefent yoga? Ervaren jullie dezelfde effecten dan ik? Hebben jullie nog tips om meer rust in je hoofd te hebben?

Liefs,
Miss Pixie


Reacties

 1. Net wat ik van plan ben! Heb net Miracle Morning gekocht ��

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de goede weg volgens mij. Ik zou ook weer moeten beginnen met yoga misschien is dit het duwtje in de rug dat ik nodig heb x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blij dat je iets gevonden hebt dat helpt. Ik heb mij er nog niet aan gewaagd, maar ik kan mij wel voorstellen dat het werkt. Doe zo voort!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ademhalingsoefeningen doe ik wel eens, en yoga heb ik verschillende keren een tijdje gedaan. Momenteel is het praktisch niet haalbaar (rushen naar en van de yogales is zinloos natuurlijk) maar ik hoop het ooit weer te kunnen doen. Al waren de effecten bij mij verschillend... soms werd ik er rustiger van, maar vaak bleven toch de negatieve gedachten voor overwicht zorgen. Maar ik geloof wel dat het heel deugddoend kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mediteren doe ik regelmatig eens maar ik hou het om één of andere reden niet vol, ik heb ook the Miracle Morning gekocht en ik hoop daarmee toch weer te beginnen met mediteren en het ditmaal ook vol te houden. Yoga heb ik nog gedaan in groepsverband, ik heb schrik om het alleen te doen omdat ik schrik heb om iets verkeerd te doen. Door yoga heb ik ook geleerd om mijn grenzen te stellen, fysiek en mentaal. En mijn smartphone meer op zij leggen en een dagplanning maken als ik thuis ben, zorgt er ook voor dat ik meer tijd heb en bewuster leef.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb vroeger yoga gedaan. de ene keer vond ik het iets te zweverig (de lesgever ging iets teveel in tegen mensen die het menselijk lichaam willen 'ontrafelen' aan de hand van onderzoek, en dat is wat ik studeer/doe van job, dus ik kwam er niet met een leeg hoofd buiten) de tweede keer vond ik het wel ontspannend maar het is niet meer haalbaar qua afstand om naar daar te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey, ik zit nog volop in burn-out en als therapie gebruikt mijn psychologe 'voice dialogue'... Mijn citaat nu: 'mijn burn-out is een zegen... Niet alleen voor mijn gezondheid, maar ik heb een passie teruggevonden: schrijven'... Wereldgenieter.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie blog, dit! Deels herkenbaar, deels "waar ik nog naar op zoek ben" :)
  Rustig ademen helpt hier bij momenten enorm; ben echt blij dat ik dat eens uitgetest heb, want eerst dacht ik vooral "jaja, ademen, wat is daar nu aan" ;) Yoga doe ik eigenlijk iets te weinig om er veel effect van te hebben, maar bon, zolang ik in de plaats andere ontspannende dingen doe, is dat niet zo erg.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten