Leven in het moment


Vorige week maandag ging ik naar Disneyland. We hadden deze dag al eventjes gepland en het was dan ook serieus balen toen bleek dat de weergoden niet bepaald goedgezind waren die dag. Het heeft heel de dag niet gewoon geregend, maar echt gewoon met emmers uit de lucht gegoten. En elke keer als we dachten dat het niet erger kon regenen, bleek het wel zo te zijn.
Het resultaat was gesloten attracties, zotte wachtrijen en kletsnatte kledij. Maar kom, we maakten er het beste van want we waren tenslotte in Disneyland! En ik was daar met enkele van mijn favoriete mensen. Dus: genieten van elk moment :)

Dat was ook de reden dat mijn smartphone (op 3 foto's in mijn Instagram-stories na) enkel werd gebruikt om de Disneyland-app te checken. Want ik wou genieten van elk moment daar en van het gezelschap. Ik wou mijn ogen uitkijken tijdens het wandelen en het aanschuiven voor de attracties (want daar is zo veel te zien). En als je de hele tijd bezig met foto's en filmpjes te maken als “herinnering” dan mis je het maken van echte herinneringen.Blijkbaar waren mijn gezelschap en ik  de enige die daar zo over dachten, want het enige dat ik nog meer heb gezien dan kapotgewaaide paraplu's en spuuglelijke poncho's waren mensen die Disneyland zagen door het schermpje van hun smartphone. Zo een zonde...

Mensen die zowat de hele wachttijd bezig waren met het filmen of fotograferen van het decor van de attractie en zo niet zagen dat hun zoon of dochter eigenlijk best wel nerveus was voor die attractie. Mensen die zelfs een hele rit op een rollercoaster filmden. Wat heb je daar aan? Door dat filmpje te bekijken ga je niet opnieuw die kriebels in je buik voelen hoor. Plus, volgens mij is filmen in die attracties ook nog eens keigevaarlijk.

Van de lichtshow op het einde van de dag kregen mijn zus en ik weinig mee. De paraplu's van de mensen voor ons speelden daar een kleine rol in, maar de tientallen mensen die met hun armen boven hun hoofd stonden te filmen en ondertussen iedereen (zelfs kleine kinderen) uit de weg duwden voor het beste shot waren de echte boosdoeners.

Sinds wanneer is het niet meer voldoende om gewoon ergens te zijn? Van te genieten van het moment? Van je ervaringen te delen met vrienden en familie door er over te vertellen? Moet echt alles op beeld en social media staan voor het echt te maken?

Iedereen die hier komt lezen, weet dat ik hou van social media en lichtjes Instagram-verslaafd ben. Maar intussen hoop ik dat jullie ook weten dat wat ik daar toon maar een deel is van mijn leven. Heel wat belangrijke dingen, groot of klein, die beleef ik gewoon offline want dat is het allerbelangrijkste.

Ik denk dat als iedereen wat meer in het moment zou leven in plaats van via een schermpje, dat de wereld er heel wat mooier zou uitzien.

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Zo waar wat je hier schrijft... Ik sta er de laatste tijd ook steeds meer bij stil. Fijn dat je zo hebt kunnen genieten daar zonder smartphone!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er echt een tegenbeweging op gang komt. Ik doe graag mee.

   Verwijderen
  2. Ik denk ook wel dat er inderdaad mensen zijn die hier bewuster mee omgaan en ik kan alleen maar hopen dat dit de trend wordt :)

   Verwijderen
 2. Helemaal waar en ook wel herkenbaar. Gisteren mijn zus nog "onder haar voeten gegeven" omdat ze foto's wou trekken en filmen tijdens een optreden terwijl ze voor het optreden gevraagd hadden om de gsm uit te zetten. Gelukkig bleef het bij één filmpje en een 2-tal foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel wat artiesten vinden dat echt niet fijn als iedereen hen gewoon via een schermpje bekijkt.

   Verwijderen
 3. Ik erger me er ook aan, onlangs bij een optreden stond er voor mij ook iemand continu met de gsm in de lucht. En dan vraag ik me af wat ze achteraf met die beelden doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klopt! Zo ken ik ook mensen die op optredens constant foto's nemen. Zelf vergeet ik meestal om foto's te nemen als ik ergens ben. Soms zou ik het wel eens meer moeten doen, maar aan de andere kant wil ik niet iemand zijn die in gezelschap bezig is met haar telefoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een moeilijk evenwicht soms.
   Ik hou van foto's, zowel ze maken als er naar kijken. Maar ik wil er ook niet meer mee overdrijven.

   Verwijderen
 5. Ik sluit me bij je aan.Leef meer in het moment en ik besef soms achteraf,hé ik heb gene foto gemaakt.Maar wie ligt daar wakker van als hij mijn eten,gezelschap of omgeving niet up to date mee heeft?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het maken van filmpjes en foto's op zich ok, als je bewust weet waarom je het doet en wat je er achteraf mee gaat doen.

   Verwijderen
  2. Zo is dat!Genieten staat voor op.

   Verwijderen
 6. Ik maak meestal 1 foto van een vuurwerkshow en voor de rest is het genieten. Al die rides an shows staan trouwens al in 4K op youtube. Waarom zou je het dan zelf nog eens filmen. Vraag me af hoeveel mensen daar achteraf nog naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Moest het niet zo geregend hebben en ik effectief iets hebben kunnen zien dan had ik misschien ook wel 1 fototje gemaakt van de show om achteraf in mijn bujo te plakken. Maar vraag me idd ook af wie er achteraf al die filmpjes nog bekijkt.

   Verwijderen
 7. Ik heb onlangs (gedwongen, want ik was 'm vergeten) een dag zonder smartphone doorgebracht, maar echt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, en dat was efkes wennen. Niet meer rap door IG scrollen, geen foto meer maken van iets leuks dat ik onderweg tegenkom... Verder heb ik hem niet écht gemist; enkel wanneer ik aan het wachten was op de vriendin met wie ik had afgesproken. Maar ook dat is een gewoonte die je zou kunnen afleren. Ik heb alleszins overwogen mijn smartphone eens wat vaker thuis te laten maar zo onbereikbaar zijn is ook niet je dat - zo miste ik een lastminute date met ons mama omdat ik mijn gsm niet bij had - en het is jammer dat de huidige simkaarten te klein zijn om in mijn oude Nokia van vroeger te passen. Dus ik broed nog efkes verder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten