Uit oma's tijd: zelfgemaakte confituur

Als je naar buiten kijkt, zou je zo denken dat het midden in de herfst is. Ik heb dan ook veel zin om een hele dag onder een deken te kruipen en thee te drinken terwijl ik het ene na het andere boek verslind. Eergisteren kroop ik echter van onder mijn deken en wel om deze reden:

Ik kreeg van mijn schoonbroer twee grote emmers pruimen recht uit de tuin van zijn oma. Het waren de laatste van het seizoen en de meeste waren vrij rijp en lekker zoet. Ideaal om confituur mee te maken. Véél confituur! Dan kon ik ook eindelijk alle leuke glazen bokalen die mijn grootouders voor me spaarden opgebruiken!

Confituur maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er niet veel materiaal voor nodig. Ideaal om in grote hoeveelheden te maken zodat je altijd een zelfgemaakt cadeautje in huis hebt als je eens last-minute naar een feestje moet. En zelfgemaakte confituur smaakt altijd beter dan die uit de supermarkt.

Wat heb je nodig:
  • fruit naar keuze
  • geleisuiker
  • glazen potjes (Deze moeten steriel zijn. Dat doe je door ze ofwel in de vaatwas te zetten zonder andere vaat ofwel door ze 15 minuten in kokend water te leggen en ze dan een twintigtal minuten te laten drogen in een oven op 75°)

Op het pakje geleisuiker staat steeds de verhouding tussen de hoeveelheid fruit en de hoeveelheid suiker die je nodig hebt. Ik gebruikte 1kg fruit voor 500gr suiker. De eerste stap is het fruit wassen, schillen en ontpitten voor je het weegt. Voeg dan de suiker toe en roer goed om. Zet de pot op de kookplaat op een hoge temperatuur. Breng al roerend aan de kook. Afhankelijk van welke suiker je gebruikt, laat je de confituur 3 tot 4 minuten doorkoken voor je hem van het vuur haalt. Doe de confituur nu in de steriele potjes. Sluit het potje DIRECT en laat het potje een vijftal minuten omgekeerd staan. Hierdoor zuigt de pot zich vacuüm en kan je de confituur langer bewaren.

En als de potten dan afgekoeld zijn, volgt er nog een ander leuk werkje: de potjes labelen! Want ja, anders weet je binnen enkele maanden niet meer wat er precies in die potjes zit of hoelang het er al inzit! Dus ging ik aan de slag met restjes stof, washitape, stempels, etiketjes en mooie hanglabels uit Flow-magazine.

Time to get crafty!

Ik wou de deksels bedekken omdat een groot aantal gerecycleerde confituurpotten uit de supermarkt waren. Een aantal bedekte ik met een stoffen doekje. Ik nam daarvoor de diameter van het deksel en telde er 3 centimeter bij. Dan knipte ik het rondje uit met een kartelschaar. Op het deksel leggen, koordje rond, strikje maken en klaar. Sommige potjes werkte ik af met een etiketje en andere met een hanglabel met daarop telkens de soort confituur en op welke dag de confituur werd gemaakt.


Voor andere potjes gebruikte ik taartonderleggers. Hier moet je wel voorzichtig mee te werk gaan, want ze zijn vrij fragiel. Ik schreef er eerst de soort confituur en de datum op, dan plaatste ik ze in het midden van het deksel en bond het vast met een touwtje. Simpel en mooi.


Nog een leuk labeltje erbij en klaar!

En nu rest er me nog 1 ding... een lekker boke met confituur smeren! 

Smakelijk,
Miss PixieReacties

Populaire berichten