Niet perfect is ok

"Niet perfect is ok"

Ik kan je garanderen dat het voor deze levenslange perfectionist niet gemakkelijk geweest is om dit te zeggen. Perfectionisme was een rode draad door mijn leven en dat op alle gebieden van mijn leven. De lat voor mezelf (en voor anderen) lag hoog. Ik denk dat zelfs Tia Hellebaut er moeite mee zou hebben (flauw mopje, I know :p). Maar na een jaar met ups & downs waarbij ik zo ontzettend veel over mezelf heb geleerd, kan ik het nu vol overtuiging zeggen: niet perfect is ok. Dik ok zelfs.

Mijn perfectionisme zorgde ervoor dat ik vaak teleurgesteld was in mezelf, nooit tevreden. Dat resulteerde er in dat ik me voortdurend verontschuldigde voor zowat alles omdat ik zelf het gevoel had dat ik beter kon. In mijn werk, als ik iets organiseerde, als ik naaide, ... ik kon er geen complimenten over aanvaarden en verontschuldigde me omdat het niet beter was dan dat. Nu pas snap ik hoe zelfdestructief dit was.

Het doet me dan ook zo veel verdriet om dit gedrag bij anderen te zien. Ik ben op Facebook lid van heel wat groepjes over naaien, haken, Bullet journaling, ... en het verbaast me elke dag weer hoeveel mensen zich binnen deze groepjes verontschuldigen.

" Ik weet het, het is niet perfect, maar ik wou het toch delen. "
" Sorry voor mijn handschrift. "
" Het is de eerste keer dat ik hier iets post want wat ik maak is zeker niet zo perfect dan dat van jullie. "

En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn mensen die stoppen met naaien of Bullet Journaling omdat ze zich voortdurend vergelijken met andere leden van deze groepen en zich minder voelen. Hoe jammer is dit niet? En geloof me, diegene dat zij dan als "perfect" beschouwen zijn ook weer niet tevreden over zichzelf en spiegelen zich aan anderen en zo gaat dat voort. Zo gaat het plezier van deze activiteiten helemaal verloren.

Ik heb een verschrikkelijk geschrift, maar heb ik daardoor minder het recht om een BuJo te hebben en daar foto's van te posten?
Mijn zelfgenaaide kledij is soms niet goed afgewerkt of niet recht omgezoomd, maar heb ik daarom minder het recht om ze te showen en te dragen?
Ik kan enkel basissteken bij het haken en het breien, maar moet me dat tegenhouden om er plezier in te hebben?
Dus lieve lezers, de volgende keer dat je jezelf wil verontschuldigen voor imperfectie denk dan eens aan deze post ;)


 
Fijne dag nog!

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Proficiat lieverd ! Mijn hart maakt een sprongetje van geluk bij het lezen van deze waarheden. Well done.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Ik ben sinds mijn scheiding ook anders gaan denken en doen, positieve gedachten. Meer durven en grenzen verlengen. En ik denk zo: nier perfect is ook goed. Indien er iemand beter kan maakt mij dat minder uit. Je mag fier zijn op jezelf. Je bent uniek 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uiteraard wil je graag alles perfect. Maar dat is zeker niet altijd mogelijk. Zoveel mogelijk je best doen, dat probeer ik en het is zeker niet altijd zoals ik zou willen maar daar probeer ik mee te leven en me absoluut niet voor te schamen want dat is nergens voor nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. <3
  Comparison is the thief of joy, en dat is op veel vlakken zo. Heel herkenbaar, dat perfect willen zijn, maar met een kleintje in huis moet ik véél loslaten. Een goeie, maar zeker geen makkelijke oefening...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten