Paniekaanvallen: mijn 4 tips om er mee om te gaanHet was in mijn eerste jaar als student dat ik er op regelmatige basis mee te maken kreeg: paniekaanvallen. Ik was altijd wel al een nerveus en stressy iemand geweest, zeker tijdens de examens. Maar zo uit het niets een paniekaanval krijgen? Dat was iets nieuws. De eerste keer dat het gebeurde was 's nachts, in een weekend, dus gelukkig was ik thuis. Ik dacht dat ik een hartaanval kreeg en dat ik ging sterven. 

Mijn mama had gelukkig wel door dat het een paniekaanval was (ze was jammer genoeg een ervaringsdeskundige) en kon me vrij goed kalmeren. In de daarop volgende weken volgden er nog heel wat aanvallen toen ik op kot was, vooral 's avonds & 's nachts, en kreeg mijn mama heel wat telefoontjes waarbij ze me moest kalmeren. In het begin overvielen de aanvallen me echt en bleef ik denken dat ik een hartaanval had. 

Eens ik de aanvallen beter kon voelen aankomen, lukte me het beter om ze onder controle te krijgen. Sinds mijn studies gedaan zijn, werden de paniekaanvallen minder frequent. Maar jammer genoeg steken ze zo nu en dan nog eens de kop op, zoals vannacht. Deze 5 tips helpen me er steeds door en daarom besloot ik ze te delen met jullie:


 1. Ademen

  Door bewust via mijn buik te ademen en telkens "in" & "uit" te zeggen in mijn hoofd kalmeer ik meestal. Het helpt mijn hartslag vertragen en ik ben op iets anders gefocust dat de angst en paniek die door mijn lijf raast.

 2. Aandacht ergens anders op richten

  Begin dit jaar schafte ik me malabeads aan om me te helpen focussen terwijl ik mediteer. Bleek dat ze ook handig waren tijdens een paniekaanval. Het draaien van de kraaltjes werkt kalmerend. Je bent bezig met je handen en raakt daar volledig op gefocust. Ik heb ook een mala-armband die ik elke dag draag & die gebruik ik ook als ik mijn ketting  niet bij de hand heb.  3. Praten

  De snelste manier bij mij om gekalmeerd te raken: praten met iemand. Het liefst over de domste dingen eerst. Meestal met mijn vriend en die kan alles zo goed relativeren en is zo kalm dat dat snel op mij over slaat. Als ik alleen thuis ben dan probeer ik iemand op te bellen om eventjes mee te praten.

 4. Bach Rescue Remedy

  Dit kleine spraytje is heel vaak mijn redding geweest wanneer mijn verstand het ook helemaal begeeft tijdens een paniekaanval en ik voor geen rede vatbaar ben. En het helpt me ook een paniekaanval de kop in te drukken als ik hem voel aankomen. Ik kreeg dit spraytje ooit eens aangeraden door een verkoopster in een bio-winkel. Het is een volledig homeopathisch middel (net als alle andere Bach-producten) en bestaat in verschillende uitvoeringen: zuigtabletjes, spray, druppeltjes, ... Het is ook mijn go to-middel wanneer ik het vliegtuig moet nemen (niet zo een grote vliegtuig-fan :p).
Wie van jullie kampte ook al eens met een paniekaanval? Hoe ga je hier mee om? Alle tips zijn welkom.

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. ik heb dit vaak nog met autorijden...toen ik zwanger was van robin, had ik enorme ongeluk in brussel met de auto. die angst krijg ik maar niet uit. ik werd door de paniekaanvallen, stress toen heel erg ziek,kreeg ikeen zona rond mijn oog. ik moest toen bijna kiezen tussen mijn oog of robin. een keuze die ik gelukkig niet moest doen en daardoor zo dankbaar. hoe ik ermee omga, ik sluit mijn ogen en probeer aan iets leuks te denken of tekenen. als de kinderen in de buurt zijn, is vaak een knuffel of hen gewoon bezig te zien is al goed om mijn gedachten te veranderen... toen het hele gebeuren met het ongeluk,kwam onze kat vaak bij mij liggen, het spingeluid kalmeerde me vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Woow, is wel heavy.
   Gelukkig liep het goed af.
   Het gespin van mijn kat werkt inderdaad ook kalmerend.

   Verwijderen
 2. Goede tips! Ik heb in het verleden ook veel last gehad van hyperventilatie en paniekaanvallen en dat zijn bij mij inderdaad ook de dingen die het beste hielpen. Ook weten wat er aan de hand is en dat je niet zal doodgaan, maar dat het gewoon overgaat, hielp bij mij al veel. De Bach Rescue Remedy Spray heb ik ook nog altijd op zak en wordt ook gebruikt als ik moet gaan vliegen, ook geen grote vliegtuin-fan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat het bij jou beter gaat.
   En inderdaad, eens je herkent dat het een paniekaanval is en je weet dat het geen hartaanval is, gaat het veel sneller over.

   Verwijderen
 3. Ik heb wekelijks dezelfde soort paniekaanval 's avonds in de zetel of in bed net voor het slapen. Ik probeer op aanraden van de psycholoog ook heel goed op mijn ademhaling te letten en daarnaast te focussen op dat mijn gedachten maar gedachten zijn en geen werkelijkheid. Het lukt niet altijd, maar toch al beter dan een zes maanden terug. Je post doet me deugd, te weten dat ik niet alleen bang ben om plots te sterven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vervelend :( Het duurt echt een hele tijd voor je het goed onder controle bent. Ben blij dat mijn post je deugd doet ;) #TogetherWeAreStrong

   Verwijderen
 4. Wat ook kan helpen is je naar je lichaam kijken wat er op het moment van zo'n paniekaanval gebeurd. Je kijkt als het ware als een journalist naar jezelf. En proberen denken dat het voorbijgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip. Ga ik eens toepassen als het nog eens zover is.

   Verwijderen
 5. Afgelopen vrijdag nog een paniek aanval gehad, gelukkig heb ik 2 schatten van tieners die me hier bij helpen... Knuffeltje x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet fijn van de paniekaanval, wel fijn dat je kinderen je steunen en helpen.
   Knuffel terug x

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken dat ook erg goed, en ik gebruik ook een hoop van de tips die je hierboven opsomt; Behalve de rescuedruppels dan, ik geloof niet in homeopathie. Maar ik neem wel andere medicatie, antidepressiva en soms een kalmerend middel als ik een aanval voel opkomen of iets moet doen dat aanvallen uitlokt ( vliegen, treinen, .... ) Ik heb lang gehoopt dat ik er vanaf zou geraken maar na een dikke 30 jaar daar last van te hebben heb ik me er bij neergelegd dat dat gewoon altijd deel van mijn leven zal uitmaken. Ik probeer het mijn leven niet te hard te laten beperken en een manier te vinden om er mee om te gaan en dat lukt hoe langer hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder zijn ding he, ik had sterke persoonlijke redenen om geen kalmerende middelen te gebruiken ;)
   Goed dat het je leven niet bepaalt en dat je leert om er mee om te gaan. Veel succes nog!

   Verwijderen
 8. Ik ontdekte een tijdje geleden dat wat ik dacht dat "gewone" darmkrampen waren, in feite paniekaanvalletjes zijn. Ze treden meestal op wanneer ik op plaatsen ben waar veel volk is, of waar ik veel info in één keer te verwerken krijg. Ook ik ben me beginnen concentreren op mijn ademhaling. En dat werkt toch wel.
  Sinds kort doe ik elke avond voor het slapengaan een aantal ademhalingsoefeningen. Dit helpt me om vlotter in slaap te raken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb soms ook darmklachten als ik een paniekaanval heb. Heel vervelend. Goed dat je weet dat het paniekaanvallen zijn en wat de triggers zijn.

   Verwijderen
 9. Bij mij helpt het vooral om mijn zintuigen te gebruiken om terug in het "hier & nu" te komen... wat voel ik, zie ik, ruik ik, hoor ik... vaak ga ik dan ook bewust bijvoorbeeld mijn voeten op de koude grond zetten of mijn handen onder de kraan steken...

  Het makkelijkst is als je een paniekaanval voelt aankomen en dus tijdig iets kan doen... want eens ik er echt inzit, dringt er nog heel weinig door (ik klap helemaal dicht en beleef alles in een waas, dus ik lijk nauwelijks nog iets te zien, horen, voelen... )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koude vloer of koud water helpt inderdaad ook, had ik niet meer aan gedacht dit weekend. En ja, het helpt zo ontzettend veel als je de aanval voelt aankomen. Heb hetzelfde dan jou: een hij er volledig doorkomt, klap ik volledig dicht :(

   Verwijderen
 10. Ik heb er helaas ook veel last van gehad. Bij mij helpt het om diep te ademen, dus niet door te tellen en via de neus in en mond uit, gewoon diep zuchten....En ik was altijd erg bang om flauw te vallen, maar dat kan tijdens ene paniekaanval niet gebeuren. Je bloeddruk gaat nl omhoog en bij flauw vallen omlaag. Toen ik dat hoorde, werd ik vanzelf al rustiger. En ik heb geleerd dat er ALTIJD een gedachte vooraf gaat aan een paniekaanval. En dat klopt ook. Vaak denk je heel even kort iets wat de aanval triggert. Als je die gedachte gewaar wordt, begrijp je de aanval ook beter. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Sterkte, want het is niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja ook hier specialist van het buik-ademen en fan van Bach Rescue Remedy :) Die kraaltjes vind ik een goed idee. Wat ook helpt is fluiten, dan adem je namelijk automatisch normaal/rustig en ga je in ieder geval niet hyperventileren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thx voor de tip :) Jammer genoeg kan ik niet fluiten, maar misschien wel een goede reden om het te leren.

   Verwijderen
 12. Paniekaanvallen, burn-out, bang zijn niet begrepen te worden, darmproblemen, maagpijn… Het klinkt heel herkenbaar. Bij mij begon het allemaal tijdens een reis naar Indonesië en liep het helemaal uit de hand na de storm in Pukkelpop. Maar als ik er dieper op in ga, dan weet ik dat er nooit echt een begin geweest is. Dit achtervolgt me al sinds mijn kindertijd. Uren zat mijn mama naast m'n bed om me te troosten of om me te overtuigen dat ik niet ging sterven. Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik ontzettend veel aanvallen gehad. Mijn zoontje had enorme slaapproblemen en na twee jaar hebben we beslist hem in onze kamer te laten slapen. Hij is zo ontzettend veel banger dan mijn dochter en soms vraag ik mij af of ik mijn angsten op hem over heb gezet.
  Ik vind het zo belangrijk om anderen te horen vertellen over hun ervaringen. Dat zorgt ervoor dat ik mezelf niet langer als "zwak" zie en dat ik besef dat ik niet alleen ben. Weten dat er op dat moment ergens ter wereld iemand met dezelfde angst zit, is al heel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na de PKP storm was het bij mij ook heel hevig: wind, grijs weer, een regenbui, ... en ik sloeg volledig in paniek.
   Dat is nu gelukkig beter.
   Dankjewel om je verhaal te delen en nog veel sterkte.

   Verwijderen
 13. Ik heb uit het niks paniekaanvallen gekregen, ben nu bezig om hulp te krijgen.. ben nu vooral bang om naar buiten te gaan, en moet binnenkort weer beginnen met werken en zie er erg tegen op.. Als ik me niet goed voel, ga ik muziek luisteren.. En neem valeriaan, slaaptabletten en van de dokter oxzepam gekregen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb ook veel last van angstaanvallen...leuk om hier tips te lezen...gebruik zelf ook de ademhalingstechnieken...en heb nu de rescue spray gehaald...maar vraag me af als ik het spuit hoelang werkt het dan? Groetjes en veel succes allemaal met de strijd tegen angstaanvallen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja, ik heb ze gehad en gisteren voor het eerst weer een terugval (ik schreef er gisteren over). Heel naar. Bij mij helpt het om mijzelf toe te spreken in mijn hoofd, heel raar maar het helpt als ik dan denk: ''ach, pffff gekkie, dit zijn maar gedachten!''. Die verdrijven dan mijn angstgedachten een beetje. En wat ook helpt gisteren was te denken: '' toe dan, val dan flauw!'' en dat gebeurt dan natuurlijk niet. Maar goed, als het eenmaal gebeurt helpt vrijwel niets, dan is het belangrijk op mijn ademhaling te letten en niet te gaan hyperventileren. Het is echt verschrikkelijk, en zo lastig uit te leggen hoe het voelt. Ik wil me dan verstoppen, maar je kunt niet weg van je eigen gedachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo allemaal, ik heb opmerkingen gezien van mensen die al een lening hebben ontvangen van Anderson Loan Finance. Ik dacht oprecht dat het een oplichterij was, en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen omdat ik echt een lening nodig had. Een paar dagen geleden bevestigde ik op mijn persoonlijke bankrekening het bedrag van $ 12.000,00 dat ik had aangevraagd voor een bedrijf met een rentepercentage van 2%. Dit is echt goed nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft en die er zeker van is dat ze de lening zullen terugbetalen, contact met hen op via e-mail. (fax) + 1315-329-6320.

  Ze kunnen je een lening lenen!
  Neem contact op met Mr. Anderson
  E-mail: andersonraymondloanfinance@gmail.com
  Telefoon: + 1315-329-6320
  Bezoek het kantoor op @ (68 Fremont Ave Penrose CO, 81240) ..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO hadden ontvangen en toen besloot ik op basis van hun aanbevelingen een aanvraag in te dienen en pas een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om zich aan te melden via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com (WHATSAPP +1 (254) 354-4300)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO hadden ontvangen en toen besloot ik op basis van hun aanbevelingen een aanvraag in te dienen en pas een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om zich aan te melden via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com (WHATSAPP +1 (254) 354-4300)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag reacties van mensen die al een lening hadden gekregen van Sabinhelps@gmail.com en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik in totaal 10.000 euro die ik van mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws, en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op +79267494861.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM A GENUINE FINANCE COMPANY LAST WEEK. Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

  I am Mrs,Leores Jazbel by name, I live in United State Of America, who have been a scam victim to so many fake lenders online between November last year till July this year but i thank my creator so much that he has finally smiled on me by directing me to this new lender who put a smile on my face this year 2020 and he did not scam me and also by not deceiving or lying to me and my friends but however this lending firm is BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE (drbenjaminfinance@gmail.com) gave me 2% loan which amount is $900,000.00 united states dollars after my agreement to their company terms and conditions and one significant thing i love about this loan company is that they are fast and unique. {Dr.Benjamin Scarlet Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine. If you need a genuine loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via Call/Text: +1(415)630-7138 Email: drbenjaminfinance@gmail.com

  When it comes to financial crisis and loan then BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE is the place to go please just tell him I Mrs. Leores Jazbel direct you Good Luck.......................

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb gisteren paniekaanvallen gehad tijdens werk sinds lange tijd wat verschrikkelijk! Ik heb zelf jaren last van ademhaling klachten. Ik kan niet soms door kunt ademen zoals zuchten, gapen en gevoel heb alsof te kort aan zuurstof. Nu heb ik last van paniekaanvallen bij mijn j is meer het idee dat ik niet door kunt ademen, angstig, ik voelde me koud en warm, natte handen en voeten, ontzettend moe, tintelingen maar j hele lichaam en bang dat dat niet weggaat. Alle truckje gedaan maar niks help. Het maakt mij nog depressie 🥺🥺😢

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten