Terugblik: een maand zonder boodschappen

Begin deze maand ging ik een kleine challenge aan met mezelf: ik zou in februari zo veel mogelijk gebruik maken van wat ik had in de diepvries en voorraadkast. En verder zou ik zo weinig mogelijk boodschappen doen. De reden daarvoor was dat ik mijn diepvries-inventaris in mijn BuJo maar bleef aanvullen en er amper iets doorschrapt werd. En ik een aantal lekkere maaltijden van mijn papa moest weigeren wegens te weinig ruimte in de diepvriezer.Ik hoard echt eten. Ik sla voorraden in wanneer ik bepaalde winkels kom (Albert Heijn :p) of wanneer er iets in promo staat. Maar uiteindelijk wordt er hier vaak hetzelfde gegeten. Doordat ik vrij regelmatig mee eet op het werk en we in het weekend wel eens gaan uiteten of iets bestellen, blijft er hier dus veel staan.

Dit is hoe ik te werk ging:

 • Ik stelde het weekmenu samen a.d.h.v. mijn diepvriesinventaris, voorraadkast en wat ik nog in de koelkast had.
 • Basisingrediënten (ui, tomatenblokjes, ...) mocht ik wel bijkopen indien ik er geen meer in voorraad had.
 • Vers fruit en groenten mocht ik ook kopen, maar ze moesten echt wel volledig worden opgebruikt. Al probeerde ik waar het kon wel groenten en fruit uit de diepvries in te verwerken.
 • Zaken zoals ontbijtgranen, rijst, ... worden pas aangekocht nadat alles uit die categorie op is. Zo waren er hier 3 verschillende soorten muesli en ontbijtgranen geopend terwijl er meestal dezelfde worden gegeten. Nu komen er pas nieuwe binnen eens alle dozen op zijn.
Op zich is deze uitdaging de afgelopen maand vrij goed gelukt. Ik probeerde nog meer dan anders om geen voedsel te verspillen en bewuster te kopen. Ik ging er ook wel niet te streng mee om. Zo stonden er eens hamburgers op het menu met groenten uit de oven, maar hadden we meer zin in hamburgers met broodjes en een salade. Dus kocht ik na het werk snel nog enkele pistolets en groenten voor een salade. De rest van de week werd het menu aangepast zodat ik de sla en andere groenten nog kon verwerken.

Wat me deze maand ook wel duidelijk is geworden, is dat we ons door vermoeidheid (meestal in het weekend) laten verleiden door eenvoudig voedsel. Met andere woorden: dingen die warm aan onze deur worden geleverd. En dat terwijl er wel redelijk wat kant-en-klaar in de diepvries zit.

Ik gaf afgelopen maand in iedere geval heel wat minder uit aan boodschappen dan normaal. En ik ga dat in de maand maart verder zetten, want die diepvries en die voorraadkast zijn dus nog altijd goed gevuld :p 

Wie van jullie deed ook al eens dergelijke challenge? Tips zijn meer dan welkom :)

Liefs,
Miss Pixie


#40dagenbloggen 12/40
Aantal ingezette skipdagen: 2/6 

Reacties

 1. Op zich heb ik nooit echt het gevoel gehad nood te hebben aan zo'n challenge, omdat ik spontaan regelmatig dingen uit de diepvries opat. Alleen is het tegenwoordig zo druk, dat ik vergeet dingen te ontvriezen en dan inderdaad maar ga voor wat aan huis geleverd wordt of in de winkel klaarstaat... Ik had mij ook al voorgenomen om er in maart wat meer op te letten, want ook al zit mijn diepvries niet zo overvol, mijn budget voelt het wél dat ik niet zo ideaal eet tegenwoordig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is geen gemakkelijke uitdaging. Ik ben er min of meer zelf ook mee bezig. Mijn voornemen voor dit jaar is om zo veel mogelijk op te gebruiken van wat ik in huis heb dus ook van eten en drinken enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij weekmenuën, kopen vlees en groenten via een boer en proberen deze zo snel mogelijk te verwerken en evt. in te vriezen, zodat we af en toe genieten van lekkers uit eigen keuken zonder te koken. Zo proberen we kant en klare dingen te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog niet gedaan maar wij zouden het beter ook eens doen. Want de diepvries steekt hier vol en toch eten we heel vaak hetzelfde. Ik merk dat ook als ik weekmenu's opstel, dan komen heel vaak dezelfde gerechten naar boven. Misschien een ideetje voor in de paasvakantie, als ik wat meer tijd heb om elke dag te koken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. echt een goed idee! ik probeer ook om regelmatig mijn diepvries te ledigen maar ik kan ook moeilijk vers gemaakt eten weggooien waardoor restjes er even vlug weer in belanden. Niettemin hou ik wel van een goeie voorraad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow die laatste reactie is wel hilarisch :) :) Anyways, hier nog een diepvriesfan. En ook iemand die als ze moe is meer zin heeft in een snelle afhaalmaaltijd dan een snelle (en gezonde) diepvriesmaaltijd. Want eraan denken om dat de ochtend of avond voordien al efkes uit te halen, nee zo georganiseerd is mijn hoofd niet als het moe is. Bij mij gaat dat nogal in golven eigenlijk: er zijn weken dat ik niets meer bij in de diepvries gepropt krijg, en weken dat mijn Tupperwareschuif zodanig uitpuilt dat ze nog amper dicht kan en de diepvries dan weer halfleeg is, teken dat ik dringend moet beginnen 'bijkoken'. Moet ik trouwens eens een postje over schrijven. Maar alleszins baseer ik me voor mijn weekmenu meestal deels op wat er nog in de diepvries zit, zeker als ik weet dat er een drukke week aankomt en ik weinig tijd of fut zal hebben om vers te koken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten