Topondernemers #1: Kathleen van Verbeelding en Tuttefrut vertelt over haar creatief bijberoep

Sinds oktober 2016 ben ik zelfstandige in bijberoep. In die tijd ben ik enorm gegroeid als ondernemer en dat komt vooral door te leren van andere ondernemers. Dit via blogs, comunities, contacten op markten en beurzen, ... Ik leerde het afgelopen anderhalf jaar heel wat Topondernemers kennen en speciaal voor 40 dagen bloggen laat ik hen hier aan het woord over hun zaak, hun passie en hun visie op ondernemen. En mijn favoriete inspiratiebron mag de spits afbijten: Kathleen van de blog Verbeelding en de blog Tuttefrut.

Mijn naam is Kathleen. Ik ben 32 jaar oud en woon ergens tussen Leuven en Brussel. In hoofdberoep ontwerp ik websites en in bijberoep doe ik ook grafische vormgeving, maar richt ik me meer op geboortekaartjes en ander gelegenheidsdrukwerk. Met die geboortekaartjes is het allemaal begonnen in juni 2011. Tegenwoordig deel ik ook tips over hoe je technologie kan inzetten om je bijberoep te laten bloeien via de blog Tuttefrut.be. Ik bied er ook enkele online cursussen aan.

Fotocredits: Kathleen V.

Vanwaar ik specifiek deze activiteit startte? Eenvoudig: mensen vroegen me of ik hun geboortekaartje wilde maken en ik wou daar graag op een correcte, legale manier voor vergoed worden. Eens ik gestart was met mijn bijberoep, kreeg ik ook veel vragen over hoe ik daarmee was begonnen, hoe ik mijn eigen website had gebouwd,... Dus besloot ik ook op die vraag in te spelen.

Ik ben begonnen met een bijberoep omdat ik wist dat ik niet meteen het grote geld zou verdienen met geboortekaartjes en handgemaakte spulletjes. Nu nog steeds ben ik niet op het punt gekomen dat ik zou kunnen rondkomen met mijn zelfstandige activiteiten. Vandaar dat er nog steeds sprake is van een hoofdberoep. Van zodra het financiële plaatje wat meer klopt, overweeg ik de stap te zetten naar zelfstandige in hoofdberoep, maar zover zijn we nog niet.

Mijn activiteiten zijn intussen wel wat veranderd. Ik ben begonnen met geboortekaartjes én handgemaakte spulletjes (knuffels, tassen,...). De geboortekaartjes zijn gebleven, maar de handgemaakte spulletjes, daarmee ben ik gaandeweg gestopt. Ik maak heel graag dingen, vooral naaien doe ik graag, maar ik doe het liever als hobby dan dat ik die producten aan de man moet zien te brengen.
Kathleen maakte haar geweldige geboorte-aankondiging ook zelf.
Credits: Kathleen V. - Fannyenlaura.be

Ik denk stiekem dat ik een geboren ondernemer ben. Ik herinner me een braderie waarop mijn zus, buurmeisje, een vriendinnetje en ikzelf vriendschapsbandjes verkochten en dat mij dat bijzonder goed afging. Ik ben wel absoluut niet gestart met een plan toen ik een bijberoeper werd. Ik ben eraan begonnen met een “we zien wel”-mentaliteit en die mentaliteit leeft nu nog altijd heel sterk.

Mijn grootste uitdaging in het ondernemen is dat ik in oktober ben ik mama geworden. Momenteel ben ik nog thuis met mijn zoontje. Het kriebelt heel hard om de draad terug serieus op te pikken van het bijberoep, maar het is nog zoeken naar een evenwicht tussen zorgen voor dat kleine sloebertje en mijn werk. Ik vermoed dat de komende jaren het evenwicht tussen gezin en werk sowieso een grote uitdaging zal blijven.

Mhm, de grootste les die ik leerde? Misschien niet zo zeer een les, maar ik heb wel heel veel zelfvertrouwen gekregen door met mijn eigen zaak bezig te zijn. Daarom alleen al zou ik iedereen aanraden om met een bijberoep te starten. Je leert zoveel, zowel over het ondernemen, maar ook over jezelf en wie je bent als persoon.

Mijn grootste tip voor startende ondernemers is dat je jezelf best zo min mogelijk kan vergelijken met wat anderen doen. You do you. Daarmee kom je het verst. En ook: gewoon beginnen. Niet te lang twijfelen. Gewoon gaan met die banaan.

Meer weten over Kathleen? Dat kan via:

#40dagenbloggen 8/40
Aantal ingezette skipdagen: 0/6


Reacties

 1. Mocht je goeie tips hebben om algemene info te vinden om een bijberoep te starten (papierwerk, regels ...) zijn die altijd welkom! 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen.
  Zeker omdat ik meedoe met 40 dagen bloggen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kathleen is inderdaad een topmadam! Dat kan niet genoeg gezegd worden, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten