How I bullet journal: Dutch door



Tijdens het opmaken van mijn blogplanning voor dit kwartaal - in mijn bijberoep-BuJo natuurlijk - kwam ik tot de conclusie dat het al even was geleden dat ik nog een How I bullet journal-post had gepubliceerd. Shame on me. Er werd de laatste tijd wel heel wat gewerkt en geschreven ivm BuJo'en, maar gewoon niet hier. Meer daarover binnenkort ;) En dan was er ook de Facebookgroep die op volle toeren draait (bijna 1500 leden!), de swap die we daar organiseerden en enkele workshops.

Met zo veel aan mijn hoofd had ik mijn BuJo meer dan ooit nodig zodat ik niet zou vervallen in 
complete chaos. Dat ik niet zo fan ben van weeklies schreef ik al verschillende keren. Want voor mij gaat dat in tegen de flexibiliteit van het systeem. Maar door alle ballen die ik in de lucht probeer te houden, had ik toch ergens nood aan meer dan dailies. Dus startte ik enkele weken geleden met een Dutch door in mijn BuJo.




Dutch wadde? 

De Dutch door is een systeem waarbij je weeklies combineert met dailies. Een deel van de spread is vast en de rest is flexibel en kan je gebruiken zoals je dat normaal zou doen. Je hebt een verticale en horizontale Dutch door. Ik gebruik de verticale omdat je daarbij gewoon moet vouwen en er bij de horizontale gescheurd of geknipt moet worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een verticale Dutch door begin je met een nieuwe spread. De rechtse pagina plooi je dubbel. Op dit geplooide stuk noteer je alles wat je voor de hele week nodig hebt: trackers, afspraken, weekmenu, ... Op de pagina links en rechts van de geplooide pagina noteer je jouw dailies. Soms heb ik voor het weekend nog een extra pagina nodig, maar dat stoort me niet echt.





Bij de horizontale Dutch door heb je iets meer nadenk-werk voor je aan de slag gaat. Je moet eerst en vooral goed nadenken over hoeveel ruimte je nodig hebt en wat je precies waar wilt noteren. Je hebt ook meer pagina's nodig dan bij de verticale versie. 

Bij deze versie is het bovenste deel van je spread vast en de onderste delen zijn los. Je begint ook hier met een nieuwe spread. Je telt hoeveel (halve) pagina's je nodig hebt voor je dailies. De uiterst linkse en uiterst rechtse pagina zijn die waarop je vaste gedeelte van je spread komt. Alle pagina's ertussen zijn los en kan je omslaan. Je meet tot waar je wilt dat het vaste deel komt en knipt in de pagina's tussen de uiterst linkse en rechtse. Je scheurt dan deze stukken eruit.




Hoe ik het gebruik.

In eerdere posts vertelde ik al dat de spreads die ik (bijna) wekelijks maak een braindump en weekmenu zijn. Die gebruik ik nog steeds in mijn Dutch door. Aan de binnenkant van mijn verticale Dutch door noteer ik mijn braindump adhv de prioriteitenmatrix die ik hier al eens uitlegde.




Op de voorzijde van de deur (linkerzijde achterkant) heb ik een overzicht van die week waar ik dagelijks 3 dingen kan noteren. Dat zijn de dingen die ik zeker niet mag vergeten en/of die prioriteit zijn. Er is ook ruimte om dingen voor de week erop te noteren. Aan de achterzijde van de deur (rechterzijde achterkant) noteer ik mijn weekmenu en is er plek om mijn boodschappen die ik moet te noteren.






Op de linkse en rechtse pagina maak ik dan dagelijks mijn to do-lijstje en hou ik nog bij hoeveel ik drink en wat ik eet. Soms kom ik niet toe met die ene spread voor mijn hele week, maar dat stoort me niet. Ik doe dan gewoon verder op de volgende pagina en hoef maar 1 blad terug te keren voor alle info op mijn Dutch door te raadplegen.

Conclusie

Ik gebruik dit systeem nu voor de derde week en ik ben echt fan! Het geeft me de flexibiliteit die ik wil en vooral ook het overzicht dat ik in dit druk kwartaal nodig heb. De horizontale versie lijkt me misschien ook wel nog handig, maar dan zal ik me eerst over mijn ik-durf-niet-in-mijn-fancy-Leuchtturm-knippen-gevoel moeten zetten :p

Wie van jullie kende dit systeem al en voor wie is het volledig nieuw? Zijn er hier nog BuJo'ers die er al gebruik van maakten? Gebruiken jullie weeklies of dailies of beiden?

Voor alle BuJo-junkies of mensen met plannerstress uit de buurt van Leuven: nu zaterdag - 28/10 - ben ik te gast bij de Standaard Boekhandel op het Somersplein tussen 14u en 16u. Je kan daar een mini-workshop Bullet Journaling bij me komen volgen, vragen stellen of lekker inspiratie opdoen. Tot dan?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

  1. Dit kende ik nog niet, maar het ziet er een heel handig systeem uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag het al eens passeren, maar deed er nog niks mee. Tegenwoordig wordt er weinig op dagums gepland bij mij. Misschien als ik dit probeer, dat het lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is door te proberen dat je weet wat voor jou werkt he :)

      Verwijderen
  3. Ik kende de versie al waar je moet knippen maar ook durf dat (nog) niet. Deze lijkt me wel handiger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik deed dat knippen nu voor de tutorial maar vind het echt niet zo handig om te doen.

      Verwijderen
  4. Ik heb ook moeite met weekly/daily systeem, ik gebruik beide maar vind dat niet zo efficiënt (ik schrijf zo veel dubbel) dus misschien kan ik dit eens proberen. Ik verdiep er mij dit weekend eens in 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het originele systeem zitten er eigenlijk geen weeklies he. Dat is vind ik ook dubbel werk. Bij die Dutch door heb ik dat gevoel minder.

      Verwijderen
  5. Ik ben net 2 weken bezig met een bullet journal en ben nog op zoek naar een systeem... dit lijkt wel heel handig, eigenlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon blijven uittesten en dan vind je wel wat voor jou werkt ;)

      Verwijderen
  6. Het lijkt me heel handig. Ik moet het eens uittesten. In januari in mijn nieuwe bullet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben al volop aan het twijfelen wat mijn nieuw schrift zal worden :p

      Verwijderen
  7. Amai dit is geniaal. Ik worstel soms om alles wat ik één oogopslag wil zien, op twee bladzijden gepropt te krijgen. En die verticale deur is dan ideaal! (Maar de horizontale omaaigod dat klinkt zo gruwelijk: "je scheurt deze stukken eruit". Wie wil er nu stukken uit zijn mooie bujo scheuren :) :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten