Generatie B(ewust): Terug naar vroeger

Vorige Kerst ging ik op zoek naar een Gameboy Original voor mijn vriend, inclusief spelletjes als Pokémon en Marioland. De blik toen hij die uit de verpakking haalde, zal ik niet snel vergeten. Hij vond het geweldig! Voor mij had hij het hele internet afgezocht om me een Tamagotchi te kopen. Ook ik was in de wolken. En onze ouders, die begrepen er niets van.

Heeft generatie B, zoals ik ze noem, dan te kampen met een Peter Pan-syndroom? Nee hoor. We zijn heel nuchtere mensen die weldoordacht in het leven staan. Maar waarom betekenen die zaken dan zoveel voor ons? Volgens mij omdat dergelijke zaken voor ons niet vanzelfsprekend waren. Kinderen en jongeren van tegenwoordig vinden het vanzelfsprekend dat er op hun kamer een laptop staat en dat ze een gsm hebben. Elke week een nieuwe game voor op de Xbox, nintendo ds of Wii is eerder regel dan uitzondering. Maar wij twintigers zijn opgegroeid in een periode waar pc’s, gsm’s en gameconsoles niet zo vanzelfsprekend waren. We moesten hiervoor sparen of wachten op een speciale gelegenheid. Ik weet nog heel goed hoe hard ik bij mijn ouders heb moeten zagen om een Gameboy te krijgen. Toen ik hem uiteindelijk uitpakte op mijn verjaardag voelde ik me heel bijzonder en was ik heel dankbaar voor mijn mooie cadeau.

Ik denk dat generatie B daardoor andere waarden kent dan kinderen en jongeren die nu opgroeien. Wij hebben geleerd om zaken niet zo maar als vanzelfsprekend te beschouwen en je iets moet over hebben om je doel te bereiken, zoals bijvoorbeeld sparen om een nieuw Gameboy spel te kopen. Volgens mij hechten we ook zo veel waarde aan deze zaken omdat ze enerzijds een emotionele waarde hebben en anderzijds omdat het iets herkenbaar is in deze tijden waar er zo veel keuzes en mogelijkheden zijn. Het biedt ons een soort van veiligheid.


Nog even een leuke anekdote om dit onderdeeltje mee af te sluiten. Een aantal weken terug gingen mijn vriend en ik samen met wat vrienden naar een garageverkoop. Al bij de derde garage was het prijs. Mijn vriend was tot over zijn oren verliefd en ik had er niets tegen in te brengen. Het was precies wat hij zocht: een playstation 1! Met consoles en heel wat games! En nu staat dat ding dus in onze woonkamer en kan ik elke avond genieten van dezelfde Tony Hawk-deuntjes. Maar de glimlach op mijn vriend zijn gezicht als hij heel geconcentreerd de moeilijkste skate-trucs uitprobeert, maakt het allemaal de moeite waard.

Reacties

Populaire berichten