Generatie B(ewust): Handycrafty

Overal waar je kijkt, valt het op. Je kan er gewoon niet om heen: het is helemaal in om zelf dingen te maken! Breien, haken, stikken, bakken, … is niet langer een bezigheid voor je oma en haar vriendinnen. Tegenwoordig is zowat elke twintiger en dertiger wel ingenomen door een van deze bezigheden. Ook ik pleit schuldig. In de woonkamer staat mijn Singer-naaimachine, in het bureau staat een kast vol knutselmateriaal en een mand met breinaalden en in de keuken zit een kast propvol met bakspullen. Waarom zijn deze zaken nu zo populair?

Eerst en vooral omdat het rust brengt. Als ik een stresserende dag had op het werk, kan er me niets zo ontspannen als een uurtje breien of naaien. Die repetitieve handelingen zijn als een soort van meditatie. Ik denk dat veel mensen dat zo ervaren. Het is iets dat je doet voor jezelf en dat helemaal van jezelf is. Combineer dat met een lekker kopje thee en je hebt de perfecte me-time.

Daarnaast geven dingen als breien of bakken een gevoel van voldoening. Je werkt aan iets met een doel, bijvoorbeeld een sjaal. Je leert hoe dit moet, je werkt er aan en uiteindelijk heb je iets in je handen dat jij zelf gemaakt hebt! Een leuke boost voor je zelfbeeld, want je kan iets! Jij hebt iets gemaakt dat je kan gebruiken of waar je iemand mee kan blij maken. Het kan niet anders dan dat je daar gelukkig van wordt! Doordat er in de wereld zoveel mogelijk en voorhanden is, is bij generatie B de nood groot om zelf iets te bereiken. Je kan het je tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kan het kopen of er bestaat een app voor. Maar iets zelf doen, bijvoorbeeld zelf een kleedje maken of je auto zelf opknappen, geeft een gevoel van echtheid dat je niet hebt wanneer je een kleedje koopt of je auto laat maken.

Tot slot helpt het bij het definiëren van onze identiteit. In deze tijden van globalisering zijn winkelketens als H&M verspreid over de hele wereld en zijn er naast jou nog duizenden anderen met dat ene leuke rokje of met die prachtige sjaal. Door dingen zelf te maken, heb je iets dat uniek is, iets dat je niet moet delen met de rest van de wereld. Je creëert iets dat helemaal van jou is!

Reacties

Populaire berichten