dinsdag 24 maart 2015

Zoete zonde: appel-speculoos crumble

Een tijdje geleden kwam mijn vriend af met een verzoekje: hij wou eens crumble eten. Hij is niet zo een dessert-fan (*kuchkuch*), dus besloot ik zo snel mogelijk aan de slag te gaan met zijn verzoek. Met wat diepvriesfruit en een eenvoudig kruimeldeeg recept (evenveel bloem, suiker en boter) maakte ik mijn eerste crumble. Niet slecht, maar vooral het deeg was voor verbetering vatbaar. En uit poging 2 ontstond dit recept:

Appel-speculoos crumble

Ingrediënten (voor 2 personen):
  • 6 midelgrote appels
  • 100g boter
  • 1 zakje vanillesuiker (= 10g)
  • 90g rietsuiker
  • 100g speculoos


Werkwijze:
  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Doe ze in een ovenschaal.
  • Voor de crumble doe je 100g speculoos in een diepvrieszakje. Mep er op los tot je enkel nog fijne kruimels overhoudt. (= perfecte anger management :p)
  • Doe de speculoos, suiker en boter in een mengkom en kneed tot je een kruimeldeeg overhoudt.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels.
  • Bak gedurende 20-25 minuten op 180°.


Serveer met een bolletje ijs of slagroom of creme anglaise … en geniet. Dat heb ik in ieder geval al gedaan!


Smakelijk!

9 opmerkingen:

  1. Amai zoveel appels!Wel goed dan heb je je fruit voor die dag al binnen.Ga het in't weekend ook eens uit proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is om evenwicht te brengen voor de boter en de suiker ;)
      Laat het smaken!

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ja, die speculaas maakt het echt zo veel beter! Heb het ook eens gemaakt met gewoon kruimeldeeg en vond dat veel minder lekker.

      Verwijderen
  3. Eet ik ook graag! Heb ook zo'n receptje met nog wat havermout en walnoten erbij. Vorig weekend probeerde ik bosvruchtencrumble van Pascale Naessens, ook heel lekker en zonder boter. Hierbij moest je crumble maken met honing, beetje zoals bij granola maken dan. Maar met slagroom en ijs is het nog meer genieten natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ouh, met honing in plaats van boter? Hoeveel honing moet je dan gebruiken?
      Met havermout moet het inderdaad ook lekker zijn.

      Verwijderen
  4. Appel en speculaas, dat kan niet slecht zijn! Moet ik ook maar eens maken dan, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen