Book review: "We keken allemaal op" - Tommy Wallach


Wie me volgt op Facebook kon daar onlangs lezen dat ik in samenwerking met WPG uitgeverijen Young Adult boeken ga recenseren. Ik schreef hier op de blog al eerder reviews, maar die waren dan vooral gericht op creatieve boeken en kookboeken. Omdat ik op de blog wat meer evenwicht wil tussen Miss Pixie en Stephanie heb ik geen seconde getwijfeld om deze samenwerking aan te nemen, want ik ben gek op lezen en lees heel vaak Young Adult. En World Book Day leek me het ideale moment om mijn 1e review online te zetten. (Best wel spannend he?)
Titel: We keken allemaal op. 
(Originele titel: We all looked up)

Auteur: Tommy Wallach

Thema's: liefde, zinvol leven, het beste en het slechtste in de mens, einde van de wereld, vriendschap, familie

Korte inhoud: Vier highschoolers die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, vertellen over hun zorgen over opgroeien en de toekomst. Maar die zorgen veranderen helemaal wanneer blijkt dat het einde van de wereld heel nabij is. Op een heel onverwachte manier raken hun levens in elkaar verweven en samen leren ze wat het leven de moeite waard maakt.

Favoriete citaat: "Denk je dat het beter is om te falen in iets wat de moeite waard is of om succes te hebben met iets wat niets te betekenen heeft?" (pagina 22)

Favoriete personage: Anita, van de 1e seconde dat ze haar intrede maakte. Ik herkende mezelf wat in haar: ik studeerde hard om te voldoen aan de verwachtingen van iedereen rondom mij en verloor daardoor mijn passies uit het oog.Wat ik geweldig vond aan dit boek: 


Als je een boek op 1 dag uitleest, dan kan het niet anders dan goed zijn! En als je er in de dagen erna nog heel veel over nadenkt, dan is het een geweldig boek. En dat was dus het geval. Het grote thema van het boek - het einde van de wereld - is een waar ik het liefst niet te veel over nadenk, want het maakt me oprecht bang. Maar door de manier waarop het thema naar voor werd gebracht in dit boek waren het andere zaken die me bij bleven en aan het denken zetten.

Zoals dat de mens zich heel druk maakt in banale zaken en zich heel vaak laat leven in plaats van bewust te leven. En dat het vaak pas is in tijden van nood dat je beseft wat belangrijk is in het leven en dat het zinloos is om je op te winden in nutteloze dingen. Het is ook pas bij zo'n momenten dat je jezelf echt leert kennen en dat je beseft wie belangrijk is in je leven. Ik heb de laatste maanden heel veel stilgestaan bij dergelijke zaken en daarmee dat het boek me zo raakte.

Daarnaast ben ik ook ontzettend fan van de schrijfstijl van de auteur, echt heel vlot. En dat het verhaal afwisselend door de 4 verschillende personages wordt verteld. De personages zijn zo verschillend, maar ook zo gelijk en dat blijft het interessant maken. Net als de visie en gevoelens van verschillende personages op 1 situatie. Door 4 verschillende "vertellers" te gebruiken, spreekt het boek ook een breed lezerspubliek aan omdat er wel steeds 1 personage is waarin je jezelf herkent.

Hoewel sommige verhaallijnen ietwat voorspelbaar zijn, blijft het boek een spannende pageturner. Naar het einde zijn er enkele onverwachte plottwists waardoor ik op het puntje van mijn stoel zat.

Dit vond ik minder goed:

 • In het midden van het boek leek het even of de auteur zijn mojo kwijt was. Het werd langdradig en er kwamen verhaallijnen bij van side-characters die voor mij niet echt een verrijking waren van het boek.

 • Sommige personages zweefden tussen hoofdpersonages en side-characters en dat was jammer. Ze komen vaak aan bod, maar toch weet je niet veel over hen. 

 • Ik hou niet van open eindes. Het einde past bij de sfeer van het boek, maar anderzijds irriteert het open einde me wel.

 • Soms wat moeilijk om me te identificeren met de Amerikaanse mentaliteit van het boek.

 • Sommige verhaallijnen zijn wat voorspelbaar.

Score: 8/10

Alvast een heel goede start van deze samenwerking en ik kijk uit naar mijn volgende boek om te reviewen :)

Nog iemand die dit boek al las? Wat was het laatste boek dat jullie in 1 keer uitlazen? En welk boek lezen jullie op deze World Book Day?

Liefs,

Miss PixieReacties

 1. Ik lees eigenlijk weinig Young Adult, terwijl dat ideaal is als tussendoorboek. Leuk dat je je ook herkent in een personage!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is inderdaad eens fijn voor tussendoor.
   Ik lees ook graag Engelse klassiekers, maar na zo een heb ik echt steeds nood aan iets luchtiger ;)

   Verwijderen
 2. Goede eerlijke bespreking ! Dit lijkt me een boek voor de dochter als ze nog iets ouder is.
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thx (en nog eens thx, je weet wel waarom :p).
   Ja, het is echt een fijn YA boek. Eens iets anders dan vampieren en dergelijke en onmogelijke liefdes die trend zijn bij YA-boeken ;)

   Verwijderen
 3. Ik wist niet dat het World Book Day was! Ik las vandaag Het Wezen van de Olifant, van Toon Tellegen. Op mijn dagelijks busritje naar mijn werk kan ik eindelijk weer wat literatuur verzetten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, had het gezien op Instagram ;) En heb dan wat geschoven met mijn blogplanning want dit was echt hét moment om een bookreview te delen :)

   Verwijderen
 4. Ik las verder in the handmaid's tale. De zoon mocht zich voor school verkleden in zijn favoriete personage, maar omdat we geen Donald duck kleren hebben werd hij een piraat. Zijn juf las alle meegebrachte boeken voor, ook de Donald duck strip die manlief 's ochtend nog snel vertaalde naar het Engels.
  Je recensie doet me zin krijgen om het boek te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Super! Dat is de bedoeling van een (positieve) review eh :)

   Verwijderen
 5. Klinkt als een boek dat ik graag zou lezen! Eigenlijk hou ik wel van open eindes, dan hoef ik nog niet helemaal afscheid te nemen van het verhaal maar er nog wat op verder fantaseren ;)

  Het meisje op de trein was het laatste boek dat ik echt in één ruk uitgelezen heb. Al kwam Cécile ook in de buurt, ook op minder dan 24u ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is wel waar wat je zegt en ergens past het wel bij de mystiek van het boek.

   Het meisje in de trein staat hier ook op mijn lijstje. Maar ben bezig aan het 4e boek in een reeks van 6 en die wil ik eerst uitlezen :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten