Hoe zit dat nu met de slapeloze nachten? + gratis slaaplogboek printable

Al 2 dagen probeer ik deze online te krijgen. Dinsdag besloot het onweer dat het niet zo gebeuren (iets met enorme angst voor onweer, een lege pc-batterij en geen stopcontacten durven gebruiken). En dan gisteren besloot dit kleine lieverdje dat ik niets anders zou doen dan hem aandacht schenken.


Meet Dobby de huiskat, mijn nieuwe roomie <3

Maar bon, over naar de orde van de dag. Deze blogpost dus. Over slapen of beter gezegd over niet slapen. In februari maakte ik enkele weken mee waar mijn slapeloosheid nieuwe grenzen bereikte. In het midden van de nacht schreef ik toen deze blogpost. Nu zijn we ongeveer 4 maand later en wil ik graag met jullie delen hoe het zit met mijn slapeloze nachten en zombie dagen.

Ik besloot om in mijn Bullet Journal een slaaplogboek bij te houden en een tracker met hoeveel ik slaap en hoe ik heb geslapen. Ik vond er op Pinterest wel enkele maar niets dat alles had wat ik wou weten. Dus maakte ik zelf een logboek. En eerder deze week maakte ik daar een digitale versie van die jullie HIER gratis kunnen downloaden. Een cadeautje van deze insomniac aan al mijn mede insomniacs ;)Nadat ik dit een tweetal weken bijhield, kon ik zien waar mijn triggers zaten en wat me hielp om te slapen. Ik besprak dit met de psycholoog en mijn huisdokter & stelde samen met hen een nieuwe slaaproutine op. Omdat mijn dag- en nachtritme helemaal in de knoop zat, schreef de dokter me ook een melatonine-kuur voor. En dat hielp echt! Ik kreeg terug een degelijk dag- en nachtritme en sliep makkelijker in.

Verder stopte ik met laat thee (of andere drankjes) te drinken omdat ik uit het logboek leerde dat ik eigenlijk best vaak wakker werd voor een nachtelijke sanitaire stop. Of nog erger: van die verschrikkelijke toiletdromen had :p 

Mijn dagelijkse piekeroefening doe ik nu een beetje vroeger omdat ik merk dat als ik 's avonds doe of vlak voor bed dat ik dan gewoon blijf verder piekeren.

Is mijn slaapprobleem nu volledig opgelost? Nee, absoluut niet. En ik vrees dat ik heel mijn leven lang een slechte slaper zal ik zijn. Ik heb nog steeds nachten waarop ik amper slaap, maar ze komen wel minder voor. Ondertussen neem ik geen melatonine meer en de eerste 2 weken ging het terug bergaf met de slaap. Sindsdien neem ik een ander kruidensupplement dat helpt om rustig te worden en gaat het best wel ok.

Hebben jullie ooit al je slaap getrackt? Hoe deden jullie dat dan? Zijn er apps die jullie kunnen aanraden?

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Ik heb net een Jawbone UP gekocht die je slaap ook trackt. Best interessant, al kocht ik hem vooral voor mijn activiteit overdag. Ik draag hem eigenlijk zelfs niet 's nachts, maar ik ben wel echt een luxebeestje als het aankomt op slaap. Hout vasthouden dat dat zo blijft. Jij nog veel succes met slapen, dat lijkt me echt verschrikkelijk ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat zo iets als een FitBit? Heb dat ook al zitten overwegen om te kopen ;)

   Verwijderen
 2. Blij voor jou dat het slapen weer beter gaat. Ik weet wat het is om s nachts niet te kunnen slapen. Dan ging ik bv midden in de nacht nog 3 uur stevig poetsen om mijn lichaam moe te maken. Te vergeefs. Ondertussen weet ik wat de oorzaak is. (Foutje in de regeling van aanmaak adrenaline) dus als ik nu merk dat het te lang duurt voor ik in slaap val moet ik een slaappilletje nemen. Mag het natuurlijk niet altijd nemen want dan treed gewenning op. Maar het helpt voor de nachten met te veel pijn of als mijn adrenaline op hol slaat. wel knap van je dat je zelf bij jou de triggers hebt kunnen achterhalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je ook weet hoe het komt en dat een slaappilletje af en toe je helpt.

   Verwijderen
 3. Ik moet regelmatig mijn nachten loggen, omdat mijn slaap ook slecht blijft. Het gaat van vrij slecht tot rotslecht, dus als ik vrij slecht slaap vind ik het allemaal nog wel meevallen... maar ja, uitgerust voel ik me dus nooit... ik probeer me er vooral niet te druk over te maken...

  Je triggers kennen scheelt inderdaad wel :) Hopelijk zit er nog wat beterschap in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ken dat. Ik denk ook dat wat ik goed noem voor de gemiddelde persoon slecht tot vrij slecht is. Maar na al die jaren ben ik op slaapgebied mijn lat lager beginnen leggen ;p
   Hoe log jij je nachten?

   Verwijderen
  2. Op een formuliertje van de psycholoog, een vakje voor elk uur dat ik openlaat als ik niet in bed lig, arceer wanneer ik wakker in bed lig en inkleur als ik slaap. Daarbij moet ik ook elke avond nog noteren wat ik de laatste uren deed, at en dronk en of ik gedurende de dag dutjes heb gedaan. De volgende ochtend moet ik aanduiden hoe uitgeslapen ik me voel en hoe mijn slaapkwaliteit was.

   Verwijderen
 4. veel succes nog! Ik slaap meestal wel oké maar inderdaad best niet teveel drinken anders wordt ik rond een uur of 3 wakker voor een sanitaire stop. Maar dat went wel vind ik.
  Ik probeer overdag al veel te drinken dan heb ik 's avonds geen dorst meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik drink 's avonds graag nog een tasje kamille of valeriaan thee omdat me dat ook helpt rustiger te worden. Dus het is zo dubbel.

   Verwijderen
  2. ja inderdaad en van thee moet je nog meer naar het toilet dan van water vind ik.

   Verwijderen
 5. Oh, je nieuwe kat, zo schattig! En wat een zalige naam ook!

  Blij voor jou dat het al een pak beter is nu, maar lijkt mij hoe dan ook frustrerend als zelfs "goed" eigenlijk nog altijd vrij slecht is. Heb er gelukkig zelf zelden last van, al doe ik tegenwoordig vaak de 30 day meditation challenge van Do you yoga bij het inslapen. Meestal haal ik het einde van de meditatie niet eens :) (wat puur voor het mediteren minder interessant is natuurlijk, maar ik heb de reeks eerst gedaan zoals het bedoeld was, nu heb ik ze gewoon op een mp3'tje naast mijn bed liggen voor het geval dat)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten