All about Etsy: interview met Tania, teamcaptain EtsyTeam Gent en Etsy Belgium (deel 2)

Gisteren postte ik deel 1 van het interview met Tania, teamcaptain van Etsy team Gent en Etsy Belgium. Vandaag in deel twee kom je meer te weten over de markten die zij mee organiseert.Van waar kwam het idee om met Etsy team Gent markten te organiseren? Wat is voor jou een succesvolle markt?


Het idee ontstand eigenlijk op meetings: hoe kunnen we mensen overtuigen om te kopen op Etsy? Hoe kunnen we onze eigen shop promoten? Het antwoord was eigenlijk voor de hand liggend. Als je klanten je niet vinden dan moeten we zelf naar potentiële klanten op zoek. En zo is het idee van een markt ontstaan: een manier om klanten te bereiken en Etsy bekender te maken.

Een succesvolle markt is een markt waar we een gevarieerd aanbod hebben met unieke handgemaakte items. Is ook een markt waar we achteraf positieve feedback krijgen van kopers en verkopers, die het leuk vinden en waar toch hoort dat ze zien dat na een markt ze toch extra verkopen.


Het moet niet eenvoudig zijn om deelnemers te selecteren voor deze markten. Aan welke voorwaarden moeten de deelnemers voldoen? Welke criteria spelen mee als er knopen moeten worden doorgehakt?

Op alle markten hebben we meer dan 100 mogelijke deelnemers & van die deelnemers zijn er 75% die juwelen verkopen. We hebben maar plaats voor +/- 35 standen. Onze eerste selectie is dan ook 100% handmade zijn en bij voorkeur een Etsy Shop hebben. Voor de rest kijken we om zo’n gevarieerd aanbod te bekomen.

De strengste selectie is de juwelen. We laten maar een beperkt aantal standen met juwelen toe. Voor ons moeten juwelen echt handgemaakt zijn. Bij twijfel of het handgemaakt is, vragen we meer informatie over hun productie proces . De keuzes zijn soms moeilijk en we evalueren ook altijd de deelnemers tijdens/na de markt. Soms maken we wel eens een verkeerde keuze.


Fotocredits: Etsy Team Gent

Sinds vorig jaar werd je naast teamcaptain van Etsy team Gent ook teamcaptain van Etsy team België. Hoe is dat gegaan? Wat zijn de taken van een teamcaptain?

Inderdaad, vorig jaar vroeg Karolien mij of ik het zag zitten om ETSY Belgium over te nemen. Zij was mama geworden van een tweeling, heeft een succesvolle eigen zaak en wilde zich daar op focussen.


Etsy laat je vrij los in wat je doet als captain. Wil je een meeting in de maand of om de twee maand géén probleem. Het is als captain om uit te zoeken wat je team nodig heeft en wat je team wilt doen als inzet en prestaties.

Welke richting wil je uitgaan met Etsy Gent en Etsy België?

Etsy Team Gent is momenteel het actiefste team en dat gaan we zo houden: markten, meetings en er staan nog wat leuke creatieve projcten in de planning op lange termijn.

Etsy Belgium gaat de eerste maanden uitgebouwd worden. We gaan op zoek naar mensen die willen meehelpen en meetings organiseren in samenwerking met andere kleinere teams in Gent. We gaan ook ondersteuning bieden op grotere evenementen met de bedoeling om meer naambekendheid te verkrijgen.

Heb je nog tips voor lezers die ook graag zelf een Etsy-shop willen starten?


Maak een business plan voor je shop: kijk ook naar de financiële kant en niet enkel de creatieve kant. Als kleine ondernemer ben je niet enkel de creatieve ziel maar ook de boekhouder, pr-manager, de inpakker,… Zorg dat je een correct beeld hebt van wat het inhoudt een Etsy shop te openen, zowel op korte termijn als lange termijn.

Als kleine ondernemer wil je winst maken. Als je iets verkoopt is de verkoopprijs niet de aankoopprijs van je grondstoffen. Vergeet uurloon, electricteit, en dergelijke niet. Lees je in SEO en start een Facebookpagina en Instagram-account. Ga interactie aan met het publiek.

Het zijn eigenlijk kleine zaken die voorkomen dat een shop niet succesvol wordt. De meetings zijn een goeie plek om hier meer over te weten te komen. Het is het moment om aan een ervaren Etsyseller hun feedback te vragen.

Dankjewel Tania voor dit leuke interview en nog veel succes met al je Etsy-ondernemingen!

Shoppen bij Tania kan via TCA shop of Be Mundi.
Je kan op Facebook meer vinden over Etsy Belgium en Etsy Team Gent.

#40dagenbloggen 16/40

Aantal ingezette skipdagen: 2/6 

Reacties

Populaire berichten