Gastblog door Plannergirl_Annabel: Flylady in het bullet journal (deel 2)

Maandag kwam het eerste deel van Plannergirl_Annabel haar gastblog over Flylady online. Vandaag kan je verder lezen over de routines en hoe je hierbij een BuJo kan gebruiken.


Basic Weekly Plan

Nadat de babysteps wat zijn ingeburgerd in het huishouden, kan je een Basic Weekly Plan opstellen. 
Het komt er op neer dat je taken in huis ‘selecteert’ die je wekelijks wil doen. En dat je die dingen op een vaste dag doet (bv. afstoffen, stofzuigen, dweilen, boodschappen doen,…). Op haar website vind je een mooi overzicht hoe Flylady dat doet. Natuurlijk kan je dit aanpassen. Momenteel gaat het bij mij als volgt:

Home Blessing

Woensdag is mijn ‘Home Blessing’ dag. Heel kort gezegd: je doet 7 verschillende taken die elk 10 minuten duren. Ik zet mijn timer altijd op 15 minuten want eerlijk… mijn bloeddruk gaat de hoogte in als ik op 10 minuten tijd de lakens moet verschonen!

De taken zijn heel eenvoudig:

1) magazines sorteren/weggooien
2) lakens verschonen
3) vuilnisbakken leegmaken
4) stofzuigen
5) keuken en badkamer dweilen
6) spiegels en deuren poetsen
7) afstoffen


Zelf doe ik ze in een andere volgorde… Want ik dacht (en denk) dat je eerst moet afstoffen en daarna pas stofzuigen. Maar bon, ik ga er geen discussie over starten! Sommige taken duren absoluut niet lang! Dus trakteer ik mezelf op een vrij moment met een kopje koffie ;) 


Hoe raar heel dit ‘Home Blessing’ gedoe ook klinkt, het werkt wel! Bij mij althans. Het huis is niet tot in detail gepoetst (daar heb ik het dadelijk nog over) dus de perfectionist in ons zal even een grens moeten verleggen.

Eén ruimte per week


Oké, we hebben al de routines & de wekelijkse taken. Hou je vast, we zijn er nog niet! Flylady deelt ons huis op in 5 zones. Elke week focussen we ons op 1 ervan. Dit is meer het gedetailleerde poetsen. Elke dag (van die week) spenderen we 15 minuten in die zone. Op de site van Flylady & in haar boek staat een uitgebreid overzicht van de verschillende taken die in die zone ‘moeten’ gebeuren.


En op deze manier doe ik het: 
En hoe past de Bujo hierin?

Flylady raadt je aan om een Control Journal te maken. Hetzij op papier, hetzij via een appje,…
Aanvankelijk maakte ik trackers die ik in mijn Filofax stopte. Maar al gauw vergat ik ze af te printen of vergat ik weer achter welk tabje ik ze had gestopt
Sinds april ben ik verkocht aan het Bujo – systeem. Ik heb een overzichtje gemaakt van mijn routines, mijn wekelijkse taken en de zones. 

Een korte review

Flylady heeft het me makkelijker gemaakt om EN het huishouden te runnen EN voltijds te werken EN qualitytime door te brengen met het gezin. Het is oké om soms gewoon ‘de boel de boel’ te laten en je daar niet schuldig over te voelen. Zoals Flylady het zegt: ‘You’re not behind! Jump in where you are!’

Dankjewel Plannergirl_Annabel voor deze duidelijke gastblogs én leuke foto's! Wie van jullie kende het systeem al of gebruikt dit? Alle tips zijn welkom :)

Liefs,
Miss PixieReacties

  1. Home blessing: ik zag even voor me hoe ze met wijwater en een wc-borstel door het hele loopt te zwieren, maar uiteindelijk is het nog een goed plan! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man denkt dat ik 'aandelen' heb bij Flylady omdat ik het er zo vaak over heb :) Eens je je eigen systeem hebt ontwikkeld, loopt het huishouden echt op wieltjes :). (Toegegeven, soms is het wat meer 'bergop rijden' :) )

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je inderdaad eenmaal je eigen systeem heb dan werkt het heerlijk. Maar wat ook heel veel scheelt als je de juiste producten heb. Zelf heb ik bijvoorbeeld een stofzuiger die heel licht is en gemakkelijk in gebruik waardoor het stofzuigen sneller en makkelijker word. Daarnaast heb ik ook een perfect dweilsysteem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten