De grote naai-enquête: de resultaten (+ winnaar give-away)
Twee weken geleden smeet ik de grote naaienquête online. Ik had deze enquête al een hele tijd in mijn hoofd en was blij dat ik ze kon online zetten, want ik was echt enorm nieuwsgierig naar de resultaten. Wat ik wel niet had verwacht, was het succes dat de enquête zou hebben. Maar liefst 247 dames hebben de enquête ingevuld en waagden hun kans voor mijn 1e grote give-away waarbij ik onder andere 2 meter stof van Max Bloch en een patroontje van Compagnie M. mocht weggeven.
De winnaar van de give-away maakte ik reeds bekend op mijn Facebookpagina. Nog eens een dikke proficiat aan Mieke van de blog Luckymieke en veel naaiplezier :)
Maar dan nu de resultaten van de grote naaienquête die door 247 DAMES (en geen enkele heer) werd ingevuld:
Ten eerste blijkt dat naaien vooral hip is bij dames tussen 26 en 35, want maar liefst 47% van de deelnemers behoorde tot deze leeftijdscategorie. Maar ook bij dames tussen 36 en 45 jaar is het naaien nog steeds populair. Die leeftijdscategorie was goed voor 23% van de deelnemers.
Daarna vroeg ik me af waar in Vlaanderen (sorry voor de Nederlandse deelneemsters en lezers, in het vervolg hou ik met jullie ook meer rekening) het meest wordt genaaid. En ik moet zeggen dat we allemaal goed bezig zijn!
In Antwerpen zijn ze het vlijtigst met 29% van de deelnemers. Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant volgen kort op elkaar. In Limburg en West-Vlaanderen is het iets minder populair.
Dat naaien de laatste jaren steeds populairder is geworden, werd door de enquête bevestigd:
- 15% van de deelnemers leerde nog maar heel recent naaien.
- 55% van de deelnemers zijn 1-5 jaar geleden begonnen met naaien.
- 30% van de deelnemers naait langer dan 5 jaar.
Ikzelf begon twee jaar geleden met naaien en ben autodidact net als 32% van de deelnemers. De meeste deelnemers (40%) leerden echter wel naaien via naailessen. Momenteel volgen er 24% van de deelnemers naailes en 29% heeft ooit naailes gevolgd. Een klein percentage leerde het van een (groot)ouder of via school.
Wie hier regelmatig komt lezen, weet dat ik heel graag workshops volg. Ik dacht dan ook dat dit bij heel wat naaisters zo zou zijn. Hetzelfde met naaiclubs. Die rijzen uit de grond als paddenstoelen in heel Vlaanderen. Maar wat blijkt? Beide zijn niet zo populair dan dat ik had verwacht.
Vraag: Ben je lid van een naaiclub? |
Vraag: Neem je regelmatig deel aan workshops? |
Eerder deze week vertelde ik jullie al dat mijn Singer Tradition sneuvelde en werd verruild voor een Brother Innovis 100. Ik was heel nieuwsgierig naar welk merk van naaimachines het populairst was bij de naai-community in België. En de winnaar is ... Brother! Al won die maar nipt van Singer.
Naast onze naaimachine zijn er natuurlijk nog enkele andere leuke speeltjes waar wij naaisters fan van zijn. Zo is 55% van de deelnemers in het bezit van een (c)overlock (en daar ben ik dus enorm jaloers op). Apparaten zoals de cameo silhouette blijken minder populair. Slechts 12% van de deelnemers heeft een dergelijk apparaat.
En natuurlijk moeten wij al die spullen ook ergens kwijt. En hebben we plaats nodig om onze naaiwerken uit te voeren. Ik naai in de woonkamer aan de eettafel die 99% van de tijd overvol ligt met stof, klosjes garen, uitgeknipte patronen, ... Dromen van een mooi ingerichte hobbykamer, dat is een dagelijkse bezigheid hier. Gelukkig ben ik niet de enige: 56% van de deelnemer naait net als mij in de woonkamer of eetkamer. Daarnaast heeft 33% (alweer: jaloers!) een hobby- of naaikamer waar ze rustig kunnen naaien.
Een vraag die ik vaak krijg is "Wanneer doe jij dat toch allemaal"? Heel simpel: ik maak tijd. Ik vroeg me af hoe het zat bij andere naaisters in Vlaanderen: hoe vaak wordt er genaaid, wat maken ze, voor wie, ...
Het overgrote deel van de deelnemers, 71%, naait wekelijks. Dat varieert van 1 keer in de week tot 2 à 3 keer. Wanneer we dan achter onze machine kruipen, is dat meestal niet voor onszelf: 60% van de deelnemers naait vaker iets voor een ander dan voor zichzelf. Naaien is dus een heel onzelfzuchtige hobby ;) Wat er het vaakst van onder de machine rolt, kan je in onderstaande tabel zien.
Het overgrote deel van de deelnemers, 71%, naait wekelijks. Dat varieert van 1 keer in de week tot 2 à 3 keer. Wanneer we dan achter onze machine kruipen, is dat meestal niet voor onszelf: 60% van de deelnemers naait vaker iets voor een ander dan voor zichzelf. Naaien is dus een heel onzelfzuchtige hobby ;) Wat er het vaakst van onder de machine rolt, kan je in onderstaande tabel zien.
Maar waar halen we nu onze inspiratie? Op Pinterest of course! Maar we houden allemaal ook nog steeds van naaimagazines en -boeken. Bij de magazines was La Maison Victor de grote winnaar. Daarnaast werden Knip(pie) en Burda het vaakst genoemd. Voor de naaiboeken sprong er niet echt een uit. Alles gaande van "Het grote naaiboek" tot "SVDH" tot "Mijn Tas", ... werd genoemd. Met andere woorden: we <3 naaiboeken! :)
Naast patronen hebben we nog iets anders nodig, vrij essentieel zelfs. Stof! Dé verslaving van elke naaisters. Ik koop die van mij vooral online, omdat er hier in de buurt niet zo veel bakstenen stoffenwinkels zijn. Uit de naaienquête blijkt echter wel dat die het populairst zijn.
Nieuwgierig dat ik ben, vroeg ik me ook af hoe veel jullie maandelijks aan stof en fournituren uitgeven. Bij beiden antwoordde de helft van de deelnemers niet maandelijks stof of fournituren te kopen. De andere helft geeft maximum 50 euro per maand uit aan stoffen en 25 euro aan fournituren. Laat ons eerlijk zijn: op een dagje shoppen geven we meer uit voor minder. Dus lang leven DIY!
Tot slot wou ik nog weten of jullie naast naaien nog andere creatieve hobby's hebben. En ik moet zeggen dat jullie allemaal creatieve, bezige bijtjes zijn :)
Ziezo, het zit er op! Ik vond de resultaten heel interessant en leerrijk. Het is leuk om te weten hoe Vlaanderen naait. Ik had dit natuurlijk niet kunnen doen zonder jullie, dus 247 keer bedankt!
Wat vinden jullie er van? Zitten er verrassingen bij?
Liefs,
Miss Pixie
Leuk! En verrassend dat toch zoveel naaisters autodidact zijn. Had ik niet gedacht.
BeantwoordenVerwijderenNee ik ook niet, dacht dat er veel meer mensen zouden hebben leren naaien via naailessen ;)
VerwijderenHeel leuk deze enquête ! Ik had verwacht dat er in Limburg meer werd genaaid en de grote groep autodidacten verrast mij ook. Waar ik niet van ben verbaasd is dat workshops niet zo populair zijn. Ik vind ze persoonlijk vaak duur en je kan de kwaliteit van de workshop vooraf moeilijk inschatten. Er zijn ook weinig workshops in het weekend, op een avond is dikwijls voor mij niet haalbaar omdat ik steeds grote rijafstand moet overbruggen en een dag verlof aan opofferen is ook niet altijd haalbaar. Zo heb je nog wat extra info sè, bij de enguête die ik overigens invulde.
BeantwoordenVerwijderenWorkshops zijn inderdaad wel prijzig. En voor mij vaak ook ver! Ik ben meestal een uur onderweg als ik eentje wil volgen. Vind ik wel jammer.
VerwijderenDank je voor de extra info :)
Ik stik bijna dagelijks, met mijn pfaffke en geef net iets meer uit per maand :-) Maar voor de rest kan ik er wel inkomen :-) Dat ik hier zou winnen, dat had ik dan weer niet verwacht :-) 247 bedankt terug :-)
BeantwoordenVerwijderenEen echt LUCKY Mieke dus ;)
VerwijderenDat workshops zo duur zijn, schrikt mij ook af, anders had ik er al wel een aantal gevolgd denk ik. En ik heb een jaar naailes gevolgd, maar alles ging daar zo traag dat ik toch ook mezelf veel geleerd heb :) Leuk zo die resultaten van je enquête te lezen! En een dikke proficiat aan de winnares :)
BeantwoordenVerwijderenDankjewel. Is inderdaad leuk om eens alles opgelijst te zien eh?
VerwijderenSommige workshops vind ik persoonlijk wel heel erg zijn geld waar hoor :) Zeker door alle extra uitleg die je dan krijgt van die toch wel ervaren naaisters ;)
tof om dat zo eens bij elkaar te zien... merci voor het overzicht!
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan :) Was heel leuk om te doen :)
VerwijderenLeuk om te lezen!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel :)
Verwijderen