Van blog tot boek: interview met Sofie van Elisanna en Nathalie van Fynn

De zomervakantie zit er zo goed als op, dus deze week is het dan ook de laatste keer dat de zomerrubriek "Van blog tot boek" online komt. En dat doe ik dubbel zo goed! Want deze keer interviewde ik niet 1, maar wel 2 BB'ers! Het zijn de madammen achter mijn favoriete naaiboek. Jaja, ik presenteer jullie Elisanna en Fynn, de geniale blogsters die vorig jaar "Mijn tas" uitbrachten.


Wanneer begonnen jullie met bloggen? Wat was jullie reden om hier mee te beginnen?

Sofie: Ik begon ongeveer 5 jaar geleden met mijn blog. Voordien volgde ik al een tijdje enkele populaire DIY blogs. Mijn eigen blog startte ik oorspronkelijk op om te laten zien wat ik maakte en waar ik mee bezig was, maar gaandeweg evolueerde het meer naar een blog waarmee ik anderen wil inspireren. Uit de vele reacties bleek vaak dat beginnende naaisters er veel aan hadden om te zien waar ik de patronen haalde, welke stoffen ik gebruik, ... Op dit moment staat het bloggen een beetje stil. Het maken van onze twee boeken en mijn grote gezin met vier kinderen nemen veel tijd in beslag, waardoor het bloggen soms wat op de achtergrond geraakt.

Nathalie: Ik startte zo’n 3 jaar geleden mijn blog op. Enkele maanden daarvoor had een creatieve vriendin mij geïnspireerd om terug te beginnen naaien (vroeger experimenteerde ik wel eens met naald en draad: als kind maakte ik kleertjes voor poppen, later - toen ik op kot ging – werden dat kussens en dergelijke). Ik kocht me een degelijke naaimachine, startte met eenvoudige projecten die ik op blogs zag verschijnen en probeerde met vallen en opstaan mijn plan te trekken achter de naaimachine. En die zaken en ervaringen wilde ik graag delen met anderen, net zoals ik inspiratie vond op andere DIY-blogs.

Hoe leerden jullie elkaar kennen? Kenden jullie elkaar al goed voor het boek “Mijn tas”?

Neen, we kenden elkaar nog niet voor we samen 'Mijn tas' maakten. Eigenlijk leerden we elkaar heel toevallig op het juiste moment kennen. Uit een eerste mailcontact bleek zelfs dat we vlak bij elkaar wonen, een afspraak in real life was dus snel gemaakt en het klikte meteen.


Hoe ontstond het idee om een boek op de markt te brengen? Was het voor jullie direct duidelijk dat het een tassenboek zou worden? 

Sofie: Uit onze blogs bleek al dat we beiden een passie hadden voor tassen naaien. We merkten dat onze eigen handleidingen voor tassen op de blog heel erg veel gebruikt werden. Daar moesten we zeker iets meer mee doen!

Nathalie: Inderdaad! En we kregen allebei ook regelmatig praktische vragen over tassen, dus vonden we het geen slecht idee om onze eigen ideeën en ervaringen te bundelen in een boek.

Hoe hebben jullie dit gerealiseerd? Vanwaar de samenwerking voor het boek?

Sofie: De uitgeverij had al contact opgenomen met mij. Ze waren via mijn blog bij mij terecht gekomen en zagen daar wel een boek in. Net op dat moment leerde ik Nathalie kennen, en samen werkten we een idee uit.

Nathalie: En met zijn tweeën aan een project werken is zoveel fijner dan alleen. We hebben bij ons eerste boekproject gemerkt dat we elkaar perfect aanvullen en we in onze ideeën steeds op dezelfde lijn staan. Dat vooral is heel handig als je nauw moet samenwerken (zonder elkaar door en door te kennen) en snel beslissingen moet nemen. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we in dit nieuwe en tweede boekproject weer zouden samenwerken. 


Waar halen jullie de inspiratie voor deze patronen? Heb je een opleiding gevolgd voor patronen tekenen of heb je dit op jezelf geleerd? Wat is jouw favoriete patroon?

Sofie: Een opleiding patroontekenen heb ik nooit gevolgd. Uit de vele handleidingen, die vrij te vinden zijn op het internet, kan je al heel veel leren. Na enkele jaren ervaring begin je dan al makkelijker zelf dingen uit te proberen. Inspiratie haal ik dan vooral uit de tassen die ik in het straatbeeld tegenkom. En zoals we in Mijn tas zeggen: iedereen kan een patroon voor een tas uittekenen. Met de tips die we geven in het boek maak je je eigen tas helemaal zoals jij het zelf wilt!
Ik had zelf heel veel plezier aan het maken van de sportieve Wiske tas. Het is een heel tof en makkelijk model. Mijn kinderen gebruiken die tas heel veel!

Nathalie: Ik heb ook geen opleiding naaien of patroontekenen gehad. Hetgeen ik nu toepas leerde ik net als Sofie via handleidingen en filmpjes op het internet en door veel te experimenteren. De tas die ik uit ons boek tot hiertoe al het meeste heb gemaakt is de Juliette. Ze zit snel in elkaar, je kan er 101 varianten op maken door alleen al met de vorm van de flap te spelen en ze is ideaal om cadeau te doen. Je ziet haar ook het meeste verschijnen op andere blogs.

Dat de Juliette bij mij ook in de smaak valt, dat wisten jullie zeker al?
“Mijn tas” was echt wel een schot in de roos! Hadden jullie dit succes verwacht en hoe gaan jullie hier mee om?

Verwacht zeker niet, maar we hadden het natuurlijk wel gehoopt. Omdat er in Vlaanderen nog niet echt een duidelijk tassenboek bestond, dachten we wel dat het ging aanslaan. We hebben de 12 patronen ook zodanig opgesteld dat het voor ieder wat wils is. En ons concept, nl. dat je er je eigen versie van kan maken, wordt blijkbaar goed opgepikt, want we hebben al heel wat verschillende varianten op de basisversie gezien op Facebook, blogs, instagram, etc. Op dit moment genieten we eigenlijk vooral van al de positieve reacties. Zelfs nu, meer dan een jaar na de uitgave, krijgen we nog ontzettend leuke en enthousiaste mailtjes, echt heel tof om te lezen. En we kunnen alleen maar hopen dat ons tweede boek even in de smaak zal vallen!

Inderdaad, een tweede boek is op komst! Waarom geen "Mijn tas 2"?

Aan modeontwerpers wordt er altijd veel aandacht besteed in de media. Tassenontwerpers daarentegen staan zelden zo erg in de spotlights, terwijl het een ongelofelijk mooi vakmanschap is, waarin België heel veel te bieden heeft. Een boek leek ons de ideale gelegenheid om dat eens in de verf te zetten. Dat gekoppeld aan designer tasontwerpen leek ons een heel uniek concept. Het werd dus heel bewust geen Mijn tas 2, omdat we net dat stapje verder willen gaan en een extra dimensie aan het boek wilden geven.

Tot slot: kan je mijn lezers in 1 zin overtuigen waarom ze jullie boeken moeten kopen?

Sofie: Laat je door Mijn (designer) tas inspireren, om vervolgens zelf iets unieks te creëren!

Nathalie: Neem een kijkje in de wondere wereld van onze Belgische tassenontwerpers, ga zelf aan de slag met hun unieke ontwerp en maak je eigen ‘handmade’ designertas.

Dankjewel dames om in deze drukke periode tijd te nemen voor dit interview. Ik wens jullie veel succes met jullie nieuwe boek. Ik kijk er alvast in spanning naar uit.

Reacties

 1. Tof om dit hier te lezen.Ik heb ze een keertje live gezien op de boekenbeurs vorig jaar,ik kon daar naartoe dank zij een give away op hun site die ik gewonnen had ;-) Toffe madammen!! Boek 2 staat al vast hoog op mijn verlanglijstje ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh zo leuk. Zo'n give-away zou ik ook wel willen winnen :)
   Ik kijk ook echt uit naar het boek!

   Verwijderen
 2. Toppers! Alle twee! En jij ook Stephanie, merci voor de leuke interviews!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten