Van blog tot boek: interview met Riet van Leven met Liv

Op de vorige editie van de Femma Blogschool (al ingeschreven voor de nieuwe editie trouwens?) kwam Riet van de blog Leven met Liv en auteur van Zo Geknipt 1 & 2 ons wat meer vertellen over haar blog. Ze leerde ons ook heel wat over het maken van goede tutorials. Achteraf ging ik haar vragen of ik haar mocht interviewen en daar ging ze heel enthousiast op in.

Foto door Riet

Je begon in 2009 met bloggen. Wat was jouw grootste drijfveer om hier mee te beginnen?

In het begin was het een babyblog pur sang. Blinde jongemoedersdronkenschap: totaal onder de indruk van iets wat alle dagen gebeurt: een moeder krijgt haar eerste kind en de hele wereld draait enkel en alleen om dat mormel. ;-) Maar de naaimicrobe had me net daarvoor gebeten (bij het stikken van de wiegbekleding) dus het werd al heel snel een naaiblog.

Hoe ontstond het idee om een boek op de markt te brengen?

Het idee ontstond niet, het overviel ons. Mede-auteur Sanne en ik kregen de vraag van de uitgeverij, overlegden een kwartiertje aan de koffie-automaat (we waren toen collega’s) en stortten ons in het avontuur.

De uitgeverij geloofde nog eerder dan ons in het verhaal: we zijn door hen gevraagd. Ik zie ook bij mezelf dat beide manieren van stikken tof zijn en hun voordelen hebben: op een blog kan je meer foto’s plaatsen, een boek ligt iets handiger tussen het naaigerief dan een computer. Zolang het e-book nog niet wint van het fysieke boek, zal dat voor naaiboeken ook zo zijn, vermoed ik.

“Zo geknipt” was een succes, dus kwam er “Zo geknipt 2”. Waar haal je de inspiratie voor deze patronen? Heb je een opleiding gevolgd voor patronen tekenen of heb je dit op jezelf geleerd? Wat is jouw favoriete patroon?

Ik ben productdesigner van opleiding. Dus ik leerde wel creatief denken en heb wel wat ruimtelijk inzicht. Ik volgde nooit patroontekenles, maar heb dus wel enige achtergrond in het ontwerpen. De slaapzak is mijn persoonlijke favoriet: ik wilde dat hij al bestond toen ik slaapzakkers had. De combinatie van de knopen en de ritssluiting hadden me toen zeker van pas gekomen. En het zit ook wat anders in elkaar dan een andere slaapzak: in dat patroon kon ik als ‘vormgever’ uit de bol gaan.

Voor het 1e boek werkte je samen met Sanne van Eloleo en voor het 2e met Lies van Oon. Waarom een samenwerking ipv alleen te werken? Hoe ervoer je beide samenwerkingen?

Zo’n boek schrijven is een relatief korte maar ongelooflijk intensieve periode. Op een half jaar tijd – of in het geval van het eerste boek, drie maanden – genereer je evenveel inhoud als je op je blog normaal op een paar jaar doet. Ik ga dus niet ontkennen dat daar hier en daar wel een crisis aan te pas kwam. Dat kunnen delen met co-auteurs maakte het allemaal wat gemakkelijker. Bovendien drukten we met zijn allen onze stempel op de boeken en dat maakt het geheel zeker tot iets wat beter is dan wanneer ik het alleen had gedaan. In Zo Geknipt! zitten heel veel van Sannes ontwerpen, dus dat was Zo Geknipt! niet geweest zonder haar.

Grote stressbezorger bij dat eerste boek waren de handleidingfoto’s: die werken op drie dagen gemaakt door een studiofotograaf. Met andere woorden: we hadden alles voor de sfeerfoto’s al ingeblikt, en dan konden we nog eens herbeginnen, in verschillende stappen dan nog. Van elk item in het boek maakten we een exemplaar zoveel als er foto’s bij moesten: een exemplaar tot en met stap 2, 6, enzoverder: er was geen tijd om stikken af te wisselen met fotograferen, het moest allemaal klaar liggen.

Dat een tweede keer opnieuw zag ik helemaal niet zitten. Dus Lies’ fotografische talent was een grote troef bij boek 2: zij maakte de modellen voor de sfeershoot en gaandeweg ook de handleidingfoto’s.

Sanne, Lies, en Kir – die bij beide boeken de planning en coördinatie van de testen op zich nam en een onmisbare rol speelde – zijn alledrie vriendinnen van me, de samenwerking voor de boeken heeft dat alleen versterkt.

Je werkte aan 2 succesvolle boeken. Je mocht signeren op de boekenbeurs, er is een Facebookgroep en blog opgericht over het boek, … Had je dit succes verwacht en hoe ga je hier mee om?

Verwacht: welneen. Je weet natuurlijk dat je vertrekt van blogs die wel wat lezers hebben, dus we waren niet bang van een echte flop. Maar we verklaarden de mensen van de uitgeverij wel gek toen ze, nog voor het boek in de winkel lag, al twee drukken van 10.000 exemplaren klaar hadden… en die zijn allemaal de deur uit. Ik geniet van het succes, maar nog meer van positieve feedback en van de vele versies van mijn ontwerpen, dan van de verkoopcijfers op zich. Net na de lancering is het al boek wat de klok draait, maar het is niet dat het nu nog zo’n grote rol speelt in mijn dagelijkse leven. Al ben ik een trouwe en blije bezoeker van de Facebookgroep van de Zo-Geknipt-Sew-Along.

Tot slot: kan je mijn lezers in 1 zin overtuigen waarom ze de “Zo geknipt”-boeken moeten kopen?

Ik ben fier op Zo Geknipt! omwille van zijn duidelijkheid, en vind dat we er in Zo Geknipt!2 in zijn geslaagd om diezelfde duidelijke lijn aan te houden maar ook meer ervaren naaisters een uitdaging te bieden.

Dankjewel Riet voor dit leuke interview!

Riet begon trouwens met haar eigen patronenwebshop genaamd "Mind the wale". Ga zeker eens een kijkje nemen! Ik ben alvast fan :)

Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Leuk interview en fijn om te lezen dat de sew along groep regelmatig door Riet wordt bezocht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof interview van een lieve dame.Ik heb haar op de boekenbeurs gezien en heb beiden boeken hier liggen.Nu moet ik wel bekennen dat ik uit deel 2 nog niets gemaakt heb volgens mij ;-) maar wat niet is kan nog altijd komen,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een lieve madam :)
   Ik moet zelf ook toegeven dat ik uit ZG2 nog steeds niets gemaakt heb. Ik kom er maar niet toe om te naaien in het algemeen :(

   Verwijderen
 3. Wat een bijzondere en creatieve dame is Riet toch!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten