Britse chefs: Tajine met kip (Jamie Olliver style)

Er wordt altijd gezegd dat Britten niet kunnen koken. En van wat ik me herinner van een taalreis met school zou dit misschien wel van toepassing kunnen zijn op een groot deel van de bevolking. Maar laat nu net al mijne favoriete tv-koks Brits zijn! Jamie Olliver, Nigella Lawson, Rachel Koo (van Little Paris Kitchen), Heston Blumenthal en Rick Stein, stuk voor stuk oer-Brits en stuk voor stuk geweldige, inspirerende koks. En ik ga heel graag aan de slag met hun receptjes. Vandaag ga ik aan de slag met een receptje uit "Jamie's Food escapes" namelijk tajine. Ik hou enorm van Marrokaans eten. Lekkere, volle smaken en vaak regelrecht comfortfood.

Het originele recept is tajine met kipfilet en pompoen. Ik verving de kipfilet door kippendijen en de pompoen door wortel en zoete aardappel (het was nog niet echt het seizoen voor pompoen, maar een versie met pompoen volgt zeker nog!). En omdat mijn kookplaat niet geschikt is om mijn mooie tajine op te zetten, gebruikte ik een grote kookpot. Niet zomaar een kookpot, maar dé kookpot bij uitstek. Gekregen van de schoonmama toen we verhuisden (ja hoor, de helft van ons keukengerief is een samenraapsel van alles wat we thuis konden meenemen, al dan niet met toestemming van de mama's). En ik hou ervan om in deze pot te koken. Ideaal voor alle stoofpotjes, sauzen en soepen die ik maak, dus ook deze tajine.

Voor 2 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 kippendijen
 • 1 grote rode ui
 • 3 middelgrote wortels
 • 2 zoete aardappels
 • 1 blik kikkererwten
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • +/- 500ml kippenbouillon
 • Kruiden: korianderzaadjes, paprika, pimenton (als je dit niet in huis hebt, laat je dit ingrediënt gewoon weg), komijn, ras el hanout of garam marsala, oregano, rozemarijn,  zwarte peper, zout en 2 teentjes look
 • harissa
 • olijfolie
Tajine is een gerechtje dat veel liefde en tijd vergt, dus niet iets om klaar te maken op een doordeweekse avond dus. We beginnen met de marinade voor de kip. Neem hiervoor een vijzel (of een mengkom werkt ook). Rooster een handvol korianderzaadjes en plet ze in de vijzel. Pel en versnipper de teentjes look (langleve een lookpers, superuitvinding!) en voeg ze bij de koriander. Voeg hierbij 1tl paprika, 1tl pimenton, 1/2 tl komijn, 2 tot 3tl ras el hanout of garam marsala, 1tl oregano, 1tl rozemarijn en een snuifje peper en zout. Meng de kruiden en voeg 4el olfijolie toe. Roer tot de kruiden en olijfolie goed gemengd zijn. Giet nu de marinade over de kip en wrijf de marinade goed in tot de kip helemaal bedekt is. Dek de kip af  met folie en zet het in de koelkast. Hoe langer je de kip laat marineren hoe meer smaak ze heeft. Maar als je niet veel tijd hebt, lukt het al met een twintigtal minuten.

Terwijl de kip marineert, heb je voldoende tijd om de groenten te snijden. Tajine is een stoofpot, dus je snijdt de groenten best niet te klein omdat de groenten en de kip tegelijk gaar moeten zijn. Snij de ui, wortel en zoete aardappel in grote stukken. Spoel de kikkererwten en laat ze goed uitlekken. Nu al het voorbereidend werk klaar is, kunnen we beginnen om te tajine samen te stellen. Zet je pot op het vuur en laat deze goed heet worden. Leg de kip samen met alle marinade in de pot en bak aan beide zijden tot ze mooi krokant en bruin is. Voeg nu de ui, wortel en zoete aardappel toe. Roer even om en voeg dan het blik tomatenblokjes toe. Overgiet daarna het geheel met kippenbouillon totdat alle ingrediënten mooi onderstaan. Kruid met peper en zout. Voeg nu naar smaak de harissa toe. Ik kan niet goed tegen pikant eten, dus bij mij is dit maar een halve tl. Alles omroeren, deksel op de pot en nu alles laten sudderen op een gemiddelde temperatuur. Na ongeveer een uurtje voeg je de kikkererwten en de tomatenpuree toe. Laat nu nog een tot anderhalf uur het geheel sudderen op een lage temperatuur. De kooktijd is afhankelijk van hoelang het duurt voor de kip gaar is. Bij mij heeft de tajine 2,5 uur op de kookplaat gestaan.

Serveer met een kruidige coucous of een lekker stuk Marrokaans plat brood. 

Laat het smaken,

Miss Pixie

P.S.: Sorry voor het ontbreken van foto's. Het was de eerste keer dat ik het gerechtje maakte, dus ik was in opperste concentratie. Volgende keer neem ik foto's en pas ik de post aan ;)

Reacties

Populaire berichten