Naaien: what NOT to do!

Deze zomer liet ik me eens gaan bij Modecoupon en shopte ik verschillende stofjes om mijn herfst- en wintergaderobe uit te breiden met enkele rokjes en kleedjes. Een van die stofjes was van Soft Cactus met een leuk retro tintje. Ik was er helemaal verliefd op en liet het al een hele tijd aan kant om te beslissen of het nu een kleedje of een rokje zou worden.
Het stofje:
Little Daisy/Soft cactus bij Modecoupon
Gisteren besloot ik dat ik er snel een rokje van ging maken. En omdat het snel moest gaan, ging ik voor het Rok en Rol cirkelrokje want daar heb je geen patroon voor nodig. En dat werd dus een kleine ramp ondanks dat ik het rokje al meerdere keren maakte. Ik ontdekte dat de print niet werkte voor het model van de rok, ik had niet de juiste kleur van rits, ik had niet genoeg paspel en tot slot knipte ik een beetje scheef. Mijn mooi stofje was op 10 minuten tijd gereduceerd tot een onbruikbaar hoopje. Maar in plaats van te zitten kniezen, maakte ik deze post met een lijstje van dingen die je absoluut niet samengaan met naaien!

Naaien... What NOT to do:

 • Snel iets maken is een absolute don't. Ik heb dit al meer dan een keer ervaren. Je begint best niet tussen de soep en de patatten aan een naaiwerkje, want dan ben je toch niet geconcentreerd. En last-minute nog iets naaien (als cadeautje of zo) vermijd je best ook. Want dan jaag je jezelf op en werk je niet precies en dat leidt tot fouten en frustraties. Dus reken voldoende tijd voor je project en maak een planning waarbij je het project opsplitst in verschillende stapjes verspreid over (eventueel) verschillende dagen. Een handig hulpje daarbij is de naaiplanner van Verbeelding.
 • Ik betrap me er soms op (ok, redelijk vaak zelfs) dat ik stofjes koop zonder op voorhand te weten wat ik er mee ga maken. En dan blijven de stofjes een hele tijd liggen. En dan besluit ik plots om er iets mee te maken en dan blijk ik te weinig stof te hebben of blijkt de print op de stof zich toch niet helemaal te verlenen tot dat project. DUS bezin eer ge begint! Eerst nadenken over het patroon/model en dan de juiste stof kiezen. 
 • Ook wat fournituren betreft (bvb. paspel, biaslint, ...) wacht je beter met kopen tot je weet welke hoeveelheid je nodig hebt. Het is ook altijd handig om je stof bij te hebben wanneer je deze fournituren koopt zodat je zeker het juiste kleur hebt. 
 • Ook nog in het rijtje 'Bezint eer ge begint/koopt': ga NOOIT naar het Stoffenspektakel zonder een plan. Of naar eender welke plaats waar stof is. Zeker omdat je kast al uitpuilt met stof ;)
 • Begin niet te naaien als je moe bent! Want dan lukt het vast en zeker niet. En combineer het naaien ook niet met tv-kijken, koken, de was plooien, ... Of wanneer er kinderen in de buurt zijn. Met andere woorden: laat je niet afleiden!
 • Ga er niet van uit dat de maten die je bij je zelf nam steeds hetzelfde blijven. Meet jezelf regelmatig opnieuw zodat je nieuwe rokje/kleedje/t-shirt perfect zit. Meet ook steeds je patroon na voor je het uitknipt.
 • Begin niet overenthousiast! Kijk altijd na of je nog genoeg garen op je spoeltje hebt. Er is niets vervelender dan halverwege je naaiwerkje te beseffen dat je spoeltje leeg is! Dubbelcheck (of driedubbelcheck) of je stof wel in de juiste richting ligt voor je gaat knippen.
 • Werk niet aan verschillende projecten tegelijk! Cfr. naai-planning ;)
 • Je stofschaar is HEILIG! Koester ze en gebruik ze niet voor andere dingen zoals (patroon)papier knippen.
Ondertussen heb ik besloten om van mijn mislukt rokje een Juliette clutch ('Mijn tas'), een portemonnee en een kaartenmapje te maken. En het stofje waar ik zo verliefd op was, zit opnieuw in mijn winkelwagen net als voldoende paspel om om te toveren in een zwierrokje. Eind goed, al goed!

Groetjes,
Miss Pixie

Reacties

 1. Wat leuk geschreven! Heel wat ''beginnelingen'' (en gevorderden) zullen hier baat bij hebben!
  Blij dat mijn tip er ook is tussen komen piepen (stofschaar).

  Veel succes met je volgende projectjes trouwens!

  Liefs,

  Marieke (uniquemarieke.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel :) Ja, dat van de stofschaar vond ik zeker een hele goeie! Mijn vriend komt die soms pikken om iets te knippen en ik kan daar absoluut niet tegen! De komende projectjes worden nu zorgvuldig gepland (moet mijn eigen advies opvolgen he).
  Als je op de hoogte wil blijven en nog meer wil lezen, kan je altijd mijn blog volgen ;)

  Groetjes,
  Stephanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, heb dat exacte stofje hier ook nog liggen voor in de eigen garderobe. Als dat maar geen voorteken is...
  Ik durf me vooral wel eens bezondigen aan punt 1 en 2. De rest heb ik behoorlijk onder controle :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat denk ik niet. Heb al veel mooie creaties zien passeren in het stofje. Wat ga je er van maken?
   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten