Gezond terug naar school: havermout-muffins

Een van de redenen waarom het goed klikt met mijn collega's is omdat de meeste onder hen net als mij graag eten en ook best wel snoepers zijn. Vorig jaar lieten we ons vaak verleiden door lekkernijen uit het snoepwinkeltje op de hoek en wisselden we onze gezonde bokes in voor een dürum, een panini of een vettige hamburger uit de Quick. Op de startvergadering vorige week beslisten we het dit jaar wat gezonder aan te pakken en onze fastfood-uitstapjes te beperken. Om direct goed te beginnen en mijn collega's (en mezelf) te motiveren, besloot ik voor het tien-uurtje zelfgemaakte havermout-muffins mee te nemen. Lekker, gezond en ook Voedselzandloper-proof!

Wil je zelf ook deze lekkere muffins in je brooddoos? Dan heb je voor een 14-tal muffins het volgende nodig:
 • 100gr haver
 • 1 grote appel
 • 1 grote rijpe banaan
 • 2 (bio)eitjes (Die van mij komen recht uit de tuin van mijn schoonmama, dus meer bio kan niet!)
 • 1tl bakpoeder
 • 1tl vanille-extract
 • eventueel 1tl steviapoeder

Bovenstaande ingrediënten zijn voor het basisrecept. Straks komen er nog enkele andere ingrediënten bij waardoor je kan blijven variëren en telkens opnieuw een verrassende muffin hebt. Doe om te beginnen de haver in een blender. Mix tot je een soort van bloem overhoudt. 
Dat ziet er dan zo uit.
Schil en snij de appel en de banaan in kleine stukjes. Voeg deze toe aan de haverbloem. Voeg nu ook de eieren, het bakpoeder, het vanille-extract en eventueel stevia toe. Laat de blender draaien tot je een glad deeg hebt.

En nu kan je gaan variëren. Deze keer voegde ik 1 peer, een handvol walnoten en een snuifje speculooskruiden toe aan het deeg. Ik sneed de peer en de walnoten fijn en roerde ze door het beslag samen met de speculooskruiden, omdat ik muffins wou met stukjes in. Maar je kan ook volgende muffins maken:
- chocolademuffins: Voeg 2el cacaopoeder toe. ECHT cacaopoeder en geen Nesquick ;)
- Appeltaartmuffins: Voeg 1 appel toe, in kleine stukjes gesneden, samen met 1tl kaneel.
- Confituur-muffin: Bak de muffins volgens het basisrecept. Laat ze afkoelen en maak bovenaan in het midden een klein gaatje. Lepel hier wat (zelfgemaakte) confituur naar keuze in.
- Blueberry-muffins: Voeg 1 bakje blauwe bessen toe. (Blauwe bessen zijn een superfood en dus heel gezond! Een echte aanrader!)
- Banana split-muffin: Voeg een banaan toe (in halve plakjes gesneden) samen met kleine stukjes fondant-chocolade.

Nadat je de gewenste ingrediënten hebt toegevoegd, vul je de vormpjes voor ongeveer 2/3 en dan bak je ze gedurende 25 minuten in de (voorverwarmde) oven op 200°.

Voor ze gebakken zijn.
Nadat ze gebakken zijn.
Deze muffins lijken klein, maar doordat je haver gebruikt in plaats van bloem vullen ze heel goed! Ik eet vaak eentje als ontbijt samen met een sojadrankje en dan heb ik echt heel de voormiddag geen honger.

Zo, mijn muffins zijn klaar. Maar nu moet ik die nog naar school vervoeren. En al mijn plastieken dozen zitten in de diepvries.. Achja, dan naaien we toch gewoon snel een eenvoudig mandje? Dan hebben we direct wat kleur in onze leraarskamer. 

Voor dit mandje te naaien heb je 2 rechthoeken buitenstof nodig van 30x25cm, 2 rechthoeken binnenstof van 30x25cm en 2 rechthoeken vlieseline van ook 30x25cm. 

 1. Je knipt overal onderaan links en rechts 2 vierkantjes van 5x5cm uit. En dan heb je dit:
 2. Strijk nu de vlieseline op de achterkant van de buitenstof.
 3. Leg de buitenstof met goede kanten op elkaar en stik de 2 zijkanten en de onderste zijde aan elkaar op een halve cm van de rand.

  Dit ziet er dan zo uit.
 4. Plooi nu op en leg de zijnaden gelijk met de onderste naad. Stik op een halve centimeter dicht. Doe dit aan beide zijden.
 5. Nu is het buitenste deel klaar.
 6. Doe nu hetzelfde voor de binnenstof, maar laat in de onderste zijde een keeropening van 4 cm.
 7. Keer nu het buitenste mandje met de goede kant naar binnen en het binnenste mandje met de goede kant naar buiten. Zet het binnenste mandje in het buitenste en speld vast. Zorg dat de zijnaden op elkaar liggen en speld deze eerst vast.


 8. Stik nu vast op een halve centimeter van de rand. 
 9. Keer het mandje via het keergat. Zorg dat alle hoeken goed zitten en sluit dan het keergat met een blinde hechtsteek.
 10. Strijk de bovenste naad en stik deze nog eens door.
Ziezo, het mandje is klaar en ziet er zo uit:
                                                                                                                                                                    We hadden ons tien-uurtje allemaal dik verdiend en het mandje was dan ook snel leeg. Het mandje staat nu leeg te wachten tot hij opnieuw gevuld wordt met (gezond) lekkers.

Groetjes,
Miss Pixie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Reacties

Een reactie posten

Populaire berichten