52 manieren om je leven eenvoudiger te maken: tip 1

Zoals jullie afgelopen weekend konden lezen in mijn "Missie; get organized"-post heb ik besloten om mijn leven drastisch te herorganiseren. En daarvoor heb ik mezelf 1 jaar de tijd gegeven. Ik ga een jaar lang, 52 weken dus, wekelijks een tip delen die mijn leven eenvoudiger heeft gemaakt en misschien ook jou kan helpen om meer orde en rust ik de dagelijkse chaos te krijgen.
Dus ik presenteer u: 52 manieren om je leven eenvoudiger te maken.  

TIP 1: Stel een weekmenu op!
Op Pinterest zag ik al vaak voorbeelden van weekmenu's de revue passeren. In eerste instantie dacht ik: dat is misschien wat te georganiseerd? Hoe kan je nu in godsnaam op zondag al weten in wat je vrijdag zin hebt om te eten. Maar toen vertelde een vriendin me dat sinds zij en haar vriend samen wonen zij ook een weekmenu opstellen. En ze wees me op enkele voordelen:

 • Je moet jezelf niet elke dag de vraag stellen: "Wat eten we vandaag?".
 • Als je een menu hebt en dus weet wat je elke dag gaat eten, ben je minder geneigd om: eten te bestellen (Pizza.be, echt een verderf!); eten af te halen (die frituur op 500m van de deur dus) of uit eten te gaan. Conclusie: een weekmenu is beter voor de portemonnee!
 • Een weekmenu is ook beter voor de lijn! Door een menu op te stellen, ben je bewuster van wat je eet. Er zijn weken dat wij 4 keer pasta eten, en dan weken waar we enkel vlees met groenten eten. Niet echt gebalanceerd dus. Maar daar kan een weekmenu een einde aan maken. Door een menu op te stellen, heb je een beter zicht op je eetpatroon van de volledige week en is de kans groter dat je gaat variëren. Naar het totaalplaatje kijken in plaats van alles dag per dag te nemen, kan dus helpen.
 • Je verspilt minder eten door er op een doordachtere manier mee om te gaan.
Mmh, dat zette me wel aan het denken.  Misschien toch eens het proberen waard? Ik stelde het voor aan het vriendje (die iets minder gestructureerd en georganiseerd is dan ikzelf) en hij wou het wel eens proberen. Dus gingen we op een zondag aan de slag en zo zag ons eerste weekmenu eruit:

Maandag: 
Ovenschotel met courgette en gehakt.
Dinsdag: 
Soep (Er zat nog heel wat soep in de diepvries)
Woensdag:  
Zalm met tagliatelle en tomaat
Donderdag:
Boerenworsten met venkel (en voor mij appelmoes) en aardappelen
Vrijdag:
Dinnerdate met mijn zus
Zaterdag:
Spaghetti (saus uit de diepvries)
Zondag:
Tomatensoep met balletjes           

We begonnen maandag vol enthousiasme. Ook dinsdag volgden we ons menu op. Maar woensdag, daar ging het de mist in! Ik ging in de namiddag langs bij mijn papa (die een restaurant heeft) en ik kwam naar huis met een grote portie tajine. Het vriendje kwam ook vrij laat thuis van zijn werk en dus was de tajine opwarmen het meest voor de hand liggende. Geen probleem, dan schoven we alles wel een dagje op en lieten we de spaghettisaus in de vriezer zitten. Maar op donderdag had ik naailes en werd er dus niet gekookt. Vrijdag kwam mijn zus langs met een gigantische schotel macaroni. (Waarvoor nog eens bedankt zusje, het was echt héél lekker!) Zaterdag aten we dan eindelijk de zalm en zondag maakte ik een gigantische kom tomatensoep. 

Conclusie van weekmenu 1: toch niet zo gemakkelijk als je een druk leven hebt. Dus bij weekmenu versie 2 lieten we iets meer ruimte en planden we 2 keer eten uit de diepvries in. Dan hebben we nog wat meer speling voor moest onze planning er plots anders uitzien. Maar ik ben er van overtuigd dat dit uiteindelijk wel zijn nut zal hebben en dat het zal bijdragen aan mijn doel: een rustiger en meer georganiseerd leven!

Wie van jullie maakt nog een weekmenu? Hebben jullie dan ook een weerkerend patroon en vaste tradities? Zoals vrijdag = frietjesdag? En lukt het jullie om het weekmenu volledig te volgen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Liefs,
Miss Pixie   

P.S.: Voorlopig worden de weekmenu's nog op gewone a4-tjes geschreven. Maar ik werk aan een gratis te downloaden organiser voor 2015 en daar zal zeker een sjabloon voor een weekmenu bij zitten :)

Reacties

 1. Heel leuk die weekmenu. ..in 2013 lukte het me perfect ..helaas dit jaar iets minder ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar 2015 is niet zo ver meer weg, misschien lukt het dan weer beter ;)
   Veel succes er mee!

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 2. Ik doe op maandag de boodschappen en breng het eten voor de komende week mee. Wanneer wat gegeten wordt hangt niet echt vast.
  Leuke blog heb je!
  Groetjes en nog veel stikplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :)
   Hier worden de boodschappen sinds kort ook besteld (volgende tip), en dat is pas handig!
   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 3. Leuke blog! Hier ook sinds een paar jaren een weekmenu. Met 3 tieners in huis is het nogal hectisch en dus maak ik zondag met de kalender naast mij mijn weekmenu op. Zo zie ik welke dagen ik een snelle hap moet voorzien. Maandagochtend 8u30 in de winkel en om 9uur terug thuis met de boodschappen voor gans de week. Zalig vind ik dat! Tip: als je niet meer naar de winkel wil gaan tijdens de week, kan je op het einde van de week, maaltijden plannen met diepvriesgroenten en/of diepvriesvis of vlees, zodat de groentjes er niet slap bij hangen van maandag tot zondag ;-) Uiteraard gaat het bij ons ook eens de mist in, en wordt het wegens ziekte of ongepland bezoek, frietjes maar dan schuif ik gewoon door naar een volgende dag of hou ik mijn diepvriesingrediënten voor de week erna.
  Groetjes
  Mademwazelle Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip :)
   Wij bestellen sinds kort onze boodschappen voor een hele week en vriezen ook groenten/vlees in (dat is een van de volgende tips). Maar hadden de eerste week zo veel besteld dat onze vriezer nu nog overvol zit! Dus zijn een weekje uit de diepvries aan het eten ;)

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten