woensdag 18 februari 2015

Dagen zonder vlees: 3 x veggielicious

Van 18 februari tot 4 april zijn het de dagen zonder vlees. Dat houdt in dat we tijdens de vasten-periode gaan proberen om zo weinig mogelijk vlees en vis te consumeren. En waarom dat ik en alle 36500 andere deelnemers dat doen? Om de maatschappij bewust te maken van de invloed van onze eetgewoonten op het milieu. Sinds mijn puberteit ben ik vanwege die reden afwisselend vegetariër en flexitariër geweest. Een chronisch ijzertekort heeft er voor gezorgd dat ik de laatste twee jaar terug meer vlees ben beginnen eten. Maar voor de DZV wil ik graag terug mijn best doen om wat minder vlees te eten. Doen jullie mee? Ik zet jullie alvast op de goede weg met deze drie veggielicious recepten!

Veggielicous oosters: 
mijn "maak-de-groentenlade-eens-leeg"-curry.

Zo af en toe wordt er hier eens geëxperimenteerd in de keuken met gerechtjes zoals dit als gevolg. Een uitprobeersel als gevolg van een opkuis-actie dat heel erg in de smaak viel en hier nog vaak op het menu zal komen. Voor vier personen heb je het volgende nodig:
  • 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 groene paprika en 1 oranje paprika
  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 2 aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • 3 grote vleestomaten (een blik tomatenblokjes kan ook)
  • 1 grote witte ui en 1 grote rode ui
  • 2 teentjes look
  • 1 el kaffir limoenblaadjes
  • 3-4 el currypasta naar keuze (ik gebruikte 2 soorten rode currypasta uit de Delhaize door elkaar)
  • 250 ml kokosmelk (Voor een light versie kan je de Kokomelk van Alpro gebruiken i.p.v. kokosmelk uit een blik)
  • 250 ml yoghurt
  • Kruiden: peper, zout, paprika, garam marsala, curry, pimenton, geroosterde korianderzaadjes en kurkuma.
  • 1 - 2 el olijfolie
Begin met alle groenten (behalve de ui) in grove stukken te snijden en leg ze in een kom opzij. Hou de tomaten apart, want deze worden pas op het einde toegevoegd. Snij dan de ui in halve ringen en pers de teentjes look. Fruit deze in 1 el olijfolie. Voeg de currypasta, kaffir limoenbladeren en de kruiden (naar smaak) toe en roerbak dit gedurende 5-6 minuten. Doe het uienmengsel in een apart potje en doe opnieuw 1 el olijfolie in de kookpot. Voeg alle groenten toe (behalve de tomaten), kruid met peper en zout en stoof ze tot ze net niet beetgaar zijn. Voeg dan het uienmengsel terug toe samen met de kokosmelk en de yoghurt. Roer alles goed om en voeg nu ook de tomaten toe. Zet een deksel op de kom en laat gedurende 20-30 minuten sudderen op een laag vuurtje zodat de groenten compleet gaar zijn. Serveer met noedels, rijst of een stukje naanbrood.
- Hier thuis doe enkel ik mee aan DZV. Het voordeel van al deze gerechten is dat je ze eenvoudig zowel veggie als non-veggie kan serveren. Voor de non-veggie versie serveer je bij de curry een stukje gegrilde kip of enkele scampi. Past hier perfect bij! - 

Een bom vol vitamientjes in de kookpot :)
Een kommetje vol goodies.

Veggielicious pasta:
romige paprikasaus


Enkele jaren geleden gingen het vriendje en ik nieuwjaren bij vrienden. We hadden de taken verdeeld en het vriendje zou zorgen voor het voorgerecht en het hoofdgerecht. Hij maakte daarbij gegrilde kip met paprikasaus. Zoals vaak bij het vriendje was het een kookexperiment op goed geluk en was hij een uur later al vergeten hoe hij de saus had gemaakt. Eens we samenwoonden probeerde ik de saus na te maken en dit recept is het resultaat. Voor 2 tot 4 personen (afhankelijk van hoe gulzig je bent met de saus :p) heb je het volgende nodig:
  • 2 gele paprika's
  • 2 rode paprika's
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml room.
  • Kruiden: zout, peper, 1/3 tl pimenton,  1 tl paprika en 2 tl oregano.
  • 1 el olijfolie
Zet de oven op grill-stand en verwarm voor op 180°. Snij de paprika's in 4 en rooster ze in de oven tot de schil zwartgeblakerd is. Verwijder de zwartgeblakerde schil en snij de paprika in kleine stukjes. Snipper dan de ui en de knoflook fijn. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ui en de knoflook hier in. Voeg dan de paprika toe. Stoof alles gedurende 15 minuten en voeg dan de tomaten toe. Voeg alle kruiden toe en laat de saus gedurende 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Mix de saus glad en voeg de room toe. Serveer met vlinderpasta en werk af met geroosterde pijnboompitjes en parmezaanschilfers. Smullen gegarandeerd.

- Voor het non-veggie alternatief kan je krokant gebakken stukjes spek toevoegen of enkele fijngesnipperde sneetjes pancetta of chorizo. - 

Veggielicious Marokkaans:
groentenstoofpotje

Ik eet graag Marokkaans. Dat kon je hier al reeds lezen. Vooral op tajines ben ik gek. Lekkere, volle smaken die elk winterdipje de kop indrukken. Het was tijdens zo een winterdipje dat ik deze variatie op een groententajine voor het eerst uittestte en sindsdien maak ik het regelmatig. Een vitaminebom én comfortfood in elkaar. Wat wil een mens nu nog meer? Voor een stoofpot voor 4 personen heb je het volgende nodig:
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 grote wortels
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 courgette
  • 1 pastinaak
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes look (fijngeperst)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 à 2 el tomatenpuree
  • 500 ml groentenbouillon
  • 1/2 el sambal of harissa
  • Kruiden: peper, zout, 1 blaadje gedroogde laurier, 1 tl geroosterde korianderzaadjes (geplet), 2 tl ras el hanout, 1 tl paprika, 1/2 tl pimenton, 1 tl rozemarijn en 2 tl oregano. 
  • 2 el olijfolie
Snij alle groenten in grove stukken van dezelfde grootte en snij de uien in ringen. Verwam de olijfolie in een kookpot en voeg de uien, de look en het laurierblad toe. Stoof tot de uien glazig zijn en voeg dan alle andere groenten toe. Kruid met peper en zout en stoof de groenten gedurende een tiental minuten. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat deze een minuut meebakken en voeg dan de groetenbouillon toe. Zorg ervoor dat alle groenten onder staan. Indien dit niet het geval is, kan je het lege blik van de tomatenblokjes vullen met water en hier nog wat van toevoegen. Voeg tot slot alle kruiden, de sambal/harissa en de tomatenpuree toe. Zet het deksel op de kom en laat gedurende een uur tot anderhalf uur de stoofpot sudderen op een laag vuur. De stoofpot is klaar als alle groenten gaar zijn. Serveer met couscous, bulgur of een lekker stuk Marrokaans plat brood.

- Voor het non-veggie alternatief kan je deze stoofpot serveren met gegrilde kip, pikante merguezworstjes of lekkere kefta. -

Interesse in nog meer veggie-recepten? Neem dan eens een kijkje op mijn pinterestbord "Dagen zonder vlees". Daar vind je vast wel wat inspiratie. Wat is jouw favoriete veggie-receptje? Deel gerust hieronder en dan maak ik binnenkort een post met jullie overheerlijke veggie-tips! Doen er nog lezers mee aan DZV? Of brengen jullie de vasten op een andere manier door?

Smakelijk,
Miss Pixie

2 opmerkingen:

  1. Zo'n groentestoofpotje lijkt me wel wat ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga ook proberen om minder vlees te eten,doe dat zo wie zo al enkele keren per week.Vandaag als avond eten een croque gemaakt met peer en brie,wat noten en een beetje honing,heerlijk vind ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen