Workshop review: Lotta skirt by Compagnie M

Afgelopen zaterdag haalde ik voor het eerst dit jaar mijn naaimachine uit de kast, want het was nog eens tijd om te gaan workshoppen. Bij Pand 42 kwam Marte van Compagnie M mij en 7 andere dames helpen bij een patroon naar keuze. Ik was al een tijdje fan van de Lotta Skirt, maar de plooitjes en blinde rits hielden me wat tegen om er aan te beginnen. Onder de vakkundige begeleiding van Marte durfden mijn workshopmaatje GG en ik er ons toch aan wagen.

We kregen ruim op tijd de werkwijze (met fotokes, heel belangrijk!) en het pdf-patroon door gemaild en Marte vroeg ons ook alvast onze stof te knippen en te locken/zigzaggen zodat we de dag zelf direct aan de slag konden. Ik moet zeggen, zo een pdf-patroon is toch wel wat gedoe. Zeker de eerste keer. Het duurde even voor ik de juiste instellingen vond op de printer en ook het aan elkaar plakken nam wat tijd in beslag. Dus ik ben heel blij dat Compagnie M. nu ook papieren patronen heeft (waarvan ik er ondertussen al twee in mijn bezit heb, jippiejee!).


Patroon-puzzel klaar!

De papieren Compagnie M. patronen

Het knippen was me gelukt, maar aan het zigzaggen was ik niet toegekomen. Marte stelde me voor om te overlocken omdat dat sneller zou gaan en dat toch een beter afgewerkt resultaat geeft. Ik was wat aarzelend, omdat ik nog nooit met een overlock had gewerkt. Maar toen Marte me heel spontaan haar eigen overlockmachine aanbood, kon ik niet anders dan het eens een kans geven. En ik ben fan! Dus: merci Marte om me op je overlock te laten werken!

We werden voorzien van stap voor stap uitleg om ons kledingstuk in elkaar te zetten. Daarnaast kregen we ook heel wat tips en uitleg over basis naaitechnieken zoals rimpelen, het gebruik van hulpdraden, een blinde rits inzetten, het belang van goede kopspeldjes [;)], ... Alleen al voor zulke tips zijn workshops met ervaren naaisters zoals Marte goud waard! En haar tutorial over omzomen is de beste OOIT! Ik heb nog nooit zo mooi omgezoomd als bij deze rok. Vanaf nu alleen nog maar op deze manier!

We waren met 8 deelneemsters op deze workshop en dat vond ik persoonlijk net iets te veel. We hadden niet zo veel plaats (en ik heb echt véél plaats nodig als ik naai) en doordat Marte iedereen goed wou helpen en vaak individuele uitleg gaf, moest je soms een tijdje wachten voor je weer verder kon met je kledingstuk. Het is niet de eerste naaiworkshop waarbij ik dit ervaar en ik vind dit steeds jammer. Anderzijds zorgde Marte er wel voor dat iedereen met een afgewerkt kledingstuk naar huis kon. Ik had problemen met de draadspanning van mijn naaimachine en met het inzetten van mijn blinde rits en zonder het te moeten vragen kwam ze me een handje helpen.

Thuis werden er nog knoopjes gekozen (dat bleek nog het moeilijkste van al te zijn) om de zakken af te werken. En dan was dit het resultaat.

Patroon: Lotta Skirt - Compagnie M
Stof: Timeless Treasures - Liesellove
Zwarte stof: Ikea
Houten knopen: Action
En met veel tegenzin poseerde ik deze keer ook voor enkele aan-foto's.
Valt het op dat ik niet graag poseer?

Hoe lang gaat dat hier nog duren?
Het vriendje had er precies leute in dat hij voor fotograaf mocht spelen.
Ik heb nog nooit een rok gehad die zo perfect was qua maat en qua lengte. De tip die Marte gaf om bij het kiezen van de maat af te gaan op je best zittende rok i.p.v. jezelf op te meten, was een hele goede! Voor de rest is het een heel praktisch rokje door de diepe zakken. Zeer handig voor mijn smartphone en alle prulletjes die de kleuters me op school komen brengen. Compagnie M heeft er een grote fan bij en ik kijk er naar uit om ooit nog eens een workshop te volgen bij haar.

Zijn er hier nog Compagnie M-fans? Wat is je favoriete patroon? Nog iemand die al een Lotta voor zichzelf naaide?

Liefs,
Miss PixieReacties

 1. Ooooh wat past hij je mooi :-D!!! Ik spaar de mijne om vrijdag mee op date te gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel meid :)
   Ik heb hem enkel aangedaan voor de foto :p Moet zaterdag naar een feestje en ga hem dan pas aandoen. Met dat bleek stofje denk ik niet dat hij echt geschikt is voor school ;)
   Veel date-plezier!
   (btw, past de rok nu of heb je hem moeten innemen?)

   Verwijderen
 2. Wat een leuke en lieve review! Heel erg bedankt! Ik vond het ook een top workshop. M :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan :)
   Het is allemaal gemeend!
   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 3. Wauw, wat een mooi stofje. Rokje om trots op te zijn! Ik ontdekte onlangs de Julia en was zo verzot op de pasvorm dat ik er direct drie maakte. De Charles steekt ook al mn ogen uit voor mijn metekindje, maar is niet zo potjes proef jammer genoeg... Voor mij was het ook het eerste knip-plak patroon, das de mindere kant voor elke naaister denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Julia heb ik ook gekocht om over mijn tricotvrees te raken. Ja, wat de Charles betreft denk ik dat je gelijk kan hebben. Nog even wachten tot na de potjes-training zou ik zo zeggen ;)

   Verwijderen
 4. Heel mooi ! Mijn exemplaar staat op de planning. Ik las dus met grote belangstelling dit blogbericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is toevallig .. zondag wou ik het patroon van de Lotta bestellen, maar ik twijfelde omdat er geen moeilijkheidsgraad bij staat. Ik heb hem dus niet besteld. Is hij moeilijk?
  Ik vind dit zo'n mooi model van rok, met die steekzakken en rimpeltjes :-)
  Mooie stof ook trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! De rimpeltjes waren het moeilijkste. Maar eens je dat een keer hebt gedaan, heb je dat echt onder de knie ;) De rest van het rokje is niet zo moeilijk om te maken.

   Verwijderen
 6. Ik maakte al een paar patroontjes van Marte. Superhandleiding met een nog superder (bestaat dit) resultaat. Ik ben absoluut fan.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten