Miss Pixie deelt haar favoriete shortcuts #boostyourpositivity

Voor de derde opdracht van de #boostyourpositivity challenge vroeg Lilith om onze shortcuts te delen, onze tips die het drukke leven iets makkelijker maken. Wie me al even volgt, zal weten dat ik eind 2014 voor mezelf ben gestart met een project om mijn leven meer te structureren en eenvoudiger te maken. Ik gaf mezelf daarvoor een jaar de tijd en noemde het project "52 manieren om je leven eenvoudiger te maken" (aka simplify your life). Het is ondertussen weer al even geleden dat ik nog iets postte in deze categorie, maar vanaf nu zondag vlieg ik er weer in. Tot dan zal je het moeten stellen met de volgende shortcuts:


 1. Een goede planning is de sleutel tot succes!


  Zonder een degelijke planning zou ik mijn week niet doorkomen. Dan zou de hel op aarde losbarsten. Ik neem elke zondag de tijd om te bekijken hoe de komende week er zal uitzien en noteer dat allemaal in mijn weekplanner (je kan die weekplanner nog steeds gratis downloaden door op de link te klikken!) zodat ik een overzicht heb. Ik stel mezelf ook 2 of 3 doelen voor die week. Doordat te doen, zorg ik ervoor dat ik niet te veel van mezelf eis en leer ik prioriteiten stellen. Daarnaast heb ik ook plaats voor dagelijkse to do-lijstjes en op zondag vul ik de terugkerende zaken alvast in (zoals bijvoorbeeld op maandag de boodschappen afhalen). Andere zaken kribbel ik er gedurende de dag bij telkens ik er aan denk, dat maakt mijn hoofd leeg.

  Op zondag maak ik ook samen met het vriendje het weekmenu op. Zoals ik vorige week al zei, neem ik mijn weekplanning erbij wanneer ik het menu opstel om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Op drukke dagen eten we dan iets uit de vriezer en wanneer ik iets meer tijd heb, maak ik een dubbele portie of iets dat wat meer tijd vraagt zoals een stoofpotje. Aan de hand van dat weekmenu bestel ik dan ook onze boodschappen online voor de hele week. Dat bespaart ons heel wat tijd en centjes! Nog een extraatje: wordt vriendjes met je diepvries! Je hebt dat echt nodig als je werkt met een weekmenu én je boodschappen besteld. Maak een diepvriesinventaris zodat je weet wat je nog in huis hebt en hoeveel plaats je nog hebt in de diepvries.

  Ik heb nu heel veel tips in 1 shortcut geplaatst omdat ik de meeste al eens uitgebreid heb besproken. Vier tips voor de prijs van 1 :)
 2. Strijken? Daar doe ik niet aan mee!
  Als er nu iets is in het huishouden waar ik een gigantische hekel aan heb, dan is het strijken. Toen ik alleen ging wonen, gaf mama me de volgende gouden tip: hang kleedjes en rokjes onmiddellijk op een kapstok om te drogen, dan hoef je die niet te strijken. Je andere kleren gooi je wanneer ze nog lichtjes vochtig zijn in de droogkast. Als je ze er uit haalt, wrijf je ze plat en vouw je ze direct op. Ik doe dat al twee jaar en heb nog nooit een opmerking gekregen over gekreukte kleren, dus WOOHOO voor mama!

  Als het vriendje een hemd wilt dragen (wat niet zo vaak is), strijkt hij het zelf. En dat is denk ik ook het veiligst. Sommige van mijn zelfgemaakte kleedjes en rokjes worden hier wel gestreken, maar als ik stof koop probeer ik er op te letten dat ze niet te veel kreukt.
 3. Zorg voor een oplaad-moment.

  En daarmee bedoel ik niet voor je smartphone of tablet, maar wel voor jezelf. Even een momentje uitblazen en de batterijen opladen, zorgt er - meestal - voor dat ik redelijk stressvrij de dag doorga. Ik heb elke dag 2 momentjes dat ik dat doe: wanneer ik 's middags op het werk mijn parkeerschijf verzet, blijf ik 5 minuutjes in mijn auto zitten. Gewoon, in stilte eventjes uitblazen weg van alle drukte. Het tweede moment is wanneer ik thuiskom. Dan leg ik me 10-15 minuutjes in de zetel met een deken en mijn ogen dicht. En daarna heb ik terug energie om het huishouden te doen, te bloggen of nog wat te werken voor school.
 4. Multitask like a pro!  Er zijn zo van die dingen die je gedaan wilt/moet krijgen, maar die tijdrovend zijn. Dergelijke dingen probeer ik te combineren. Zo kijk ik na het werk graag naar "Masterchef Australia" (ok, en ook "Sturm der liebe"), maar ik vind het zo een tijdverspilling om zo vroeg op de dag op de bank te hangen en tv te kijken. Dus zet ik dan de hometrainer voor te tv en fiets ik gedurende het hele programma. Het is ook het ideale moment om mails te checken en te beantwoorden, om aan een blogpost te werken, Bloglovin' en andere social media te checken, mijn diepvriesinventaris te updaten, ... Lang leve mijn smartphone! Als ik voor het avondeten veel groenten moet snijden dan doe ik dat ook voor de tv aan de salontafel.
Dan heb ik nog enkele kleine tips:
 • Zoek je eigen routine. Zo is zondag bij ons opruimdag. We ruimen samen een uurtje op, stofzuigen en kuisen elk een ruimte en beginnen zo proper aan de nieuwe week.
 • Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn! Zoek een vast moment om mailtjes en dergelijke te beantwoorden. En durf ook eens je wifi uit te zetten.
 • Zoek je energie-topmoment en benut dat! Ben jij een ochtendmens of een avondmens? Ik het laatste! Ik doe er alles aan om 's ochtends 5 minuten langer te kunnen slapen. Dus leg ik 's avonds mijn kleren voor de volgende dag klaar, zorg ik ervoor dat mijn boekentas gemaakt is en dat mijn lunchtasje gevuld klaar staat. Ontbijten doe ik on the go en ik zorg er 's avonds voor dat er iets gezond is om 's ochtends mee te nemen. Ben je eerder een ochtendmens? Push jezelf dan 's avonds niet en kruip op tijd onder de wol. Sta 's ochtends wat vroeger op om dan de vaat te legen en te vullen, alvast een was klaar te steken, ... Alles op je eigen tempo!

Reacties

 1. ik word er al moe van .. van het lezen alleen
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ;) Ja, het is soms ook wel allemaal heel vermoeiend. Maarja, we doen ons best eh!

   Verwijderen
 2. Leuke lijst! Ik ga je blog volgen! Piep je ook eens bij mij?
  grtjs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel om mijn blog te volgen :)
   Ik ga zeker ook eens bij jou kijken.

   Verwijderen
 3. "Wees niet altijd bereikbaar". Goeie, Pixie. Zelf ook doen hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds kort zet ik mijn wifi uit eens het vriendje thuis is ;) Als hij nog wat werkt thuis zet ik het terug even op, maar anders niet. Dus: hashtag goe bezig ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten