Review: "Het blogboek" van Kelly Deriemaeker

Eind december werkte ik aan mijn blogagenda voor 2015. Mijn vriend kwam met een goed idee: waarom ging ik geen reviews schrijven? Reviews over alles wat ons creatievelingen aanbelangt: workshops, boeken, (web)shops, ... Ik was onmiddellijk verkocht en schreef een eerste review over een workshop die ik volgde bij Hilde@home. Ik nam ondertussen ook al mijn boekenkast eens onder de loep en besloot een eerste review te wijden aan hét boek van 2014: "Het blogboek" van Kelly Deriemaeker.

Ik kocht het boek tijdens de DIY Fashion Fair van La Maison Victor. Ik was vooral op zoek naar stofjes en leuke naai-ideetjes en zat niet in mijn hoofd met bloggen. Maar toen ik het boek zag liggen, trok het onmiddellijk mijn aandacht. De vrolijke gele kaft viel op en maakte me nieuwsgierig. Een korte blik op de inhoudstafel vertelde me dat het boek me een heleboel antwoorden kon geven op vragen waar ik als beginnend blogster mee zat. Daarnaast had het boek een leuk gestylede lay-out en was het zeer overzichtelijk. Het was het proberen waard.


Eenmaal thuis begon ik er onmiddellijk in te lezen. Het werd al snel duidelijk dat het naast een informatief ook een heel praktisch boek was. Ik nam er een schriftje bij waarin ik alle antwoorden kon noteren op de vragen die in het begin van "Het blogboek" staan. Door die vragen ga je jezelf en je blog analyseren en heb je een mooie basis om aan je blog te beginnen of zoals mij: te herbeginnen. (Een voorbeeld van zo een uitgewerkte vraag kan je hier lezen). Mocht je nog twijfelen om een blog te starten, dan zorgt Kelly ervoor dat al die twijfels smelten als sneeuw voor de zon. Het boek is zo opgebouwd dat je samen met Kelly stap voor stap de bouwstenen van je eigen online plekje legt. En haar enthousiaste en oprechte schrijfstijl zorgen ervoor dat het boek leest als een trein en niet aanvoelt aan een "leerboek".

Daarnaast is het boek doorspit met getuigenissen van bekende bloggers en zit er in elk hoofdstuk een volledige pagina met ideetjes voor blogposts. Die ideetjes zijn ondertussen in de blogcommunity gekend als #projectblogboek: een hele hoop bloggers die zich hebben voorgenomen om alle 120 posts uit te werken. Ook ik doe mee! Dit project is nog maar eens een bewijs voor wat dit boek heeft betekend voor de Nederlandstalige blogcommunity.

Wat ik al las bij de meer ervaren bloggers hier in het Benelux-blogland is dat het boek hen heeft geïnspireerd en nieuwe goesting heeft gegeven. Zij herbegon zelf met bloggen door dit boek (en dat maakt mij heel erg blij). Ook ik kreeg opnieuw goesting om te bloggen en deze keer had ik plan! Ik wist hoe ik het moest aanpakken. Dat Kelly een goed georganiseerde persoon is, merk je doorheen het boek. Het gebruik van Evernote, een blog-agenda, ... zijn nog maar enkele voorbeelden van de organiserende tips die je in het boek vindt. Wat ik echter wel mis, is een uitgebreider hoofdstuk over hoe je optimale blogfoto's neemt. Maar dat is dan misschien persoonlijk, omdat ik het heel moeilijk vind om dé perfecte blogfoto te maken. 

Het boek is een praktische gids waar je keer op keer blijft naar terug grijpen: voor concrete tips of voor de reden waarom je blogt opnieuw te ontdekken. Het is een algemene handleiding geschikt voor alle soorten bloggers, van foodies tot beautyblogs en van decoblogs tot creablogs: iedereen heeft baat bij dit boek! Kelly, een dikke merci voor het schrijven van dit geweldige boek en voor de boost die het mezelf en heel blogland heeft gegeven. Ik wens je nog veel blogsucces, veel lezers en misschien nog een boek?

Miss Pixie

Reacties

Een reactie posten

Populaire berichten