Goed in van alles, specialist in niets. Een vloek of een zege?

Afgelopen weekend op De Bonte Fabriek werd het me weer maar eens duidelijk. Dat feit waar ik hier op de blog ook regelmatig eens op stoot. Waar de meeste standhouders een duidelijke visie of product hadden, was het bij mij een bont allegaartje van juwelen, fandom inspired juwelen en accessoires, babykledij en –accessoires en dan nog een heleboel naaisels en maaksels in kurkleer. Hier op de blog  juist van hetzelfde: van DIY over BuJo tot zelfontwikkeling en nog veel meer. Een nicheblogger kan je me nu niet bepaald noemen. Je ben een creatieve generalist of je bent het niet he?Dit weekend vroeg ik me echt wel even af of dit een vloek is of een zege. Ik heb zo veel interesses en kan van alles en beetje: een beetje naaien, een beetje haken, een beetje breien, een beetje juwelen maken, … maar er is niets waar ik specialist in ben. Er is niets specifiek dat je aan mij zou linken. Zoals je bijvoorbeeld zou zeggen van “Ha, Marjolein van Flaflinko die kan super naaien” of “Lize van Made by LiLo die is keigoed met wol. (Mocht jij wel zoiets specifiek aan mijn linken: let me know! Ben curieus!)
Ik merkte dat mensen mijn standje soms wat voorbij liepen omdat het hen verwarde. Wat kan je hier nu kopen? En is dat wel kwaliteit als er zo veel aanbod is? (Het antwoord daarop is ja, want ik steek overal even veel tijd en liefde in.) Maar ik begrijp de mensen wel. Een standje met een duidelijk product is nu eenmaal aantrekkelijker. Ik probeerde tussen het verkopen door na te denken hoe ik het zou kunnen aanpakken en welke richting ik uit wou.
Maar hoe meer ik probeerde om dingen te elimineren, hoe meer ideeën ik kreeg. Zo rondlopen op een beurs is voor mij hetzelfde dan een rondje Pinterest: je blijft ideeën opdoen. En ik wil met al die ideeën dan ook echt iets doen. Dus terwijl ik een eenduidig concept probeerde uit te denken, was ik alweer bezig met uitbreiden.

Ik heb dan ook nooit 1 idee of gedachte, in mijn hoofd staan altijd minstens 10 tabbladen open. En alles lijkt een goed idee waardoor ik dan ook niets kan loslaten. Mijn lief stuurde me zaterdag een berichtje dat ik misschien enkele dingen terug moest opbergen i.p.v. uit te stallen. Maar dat lukte me gewoon niet. Ik kon niet kiezen. Ik had overal even veel liefde en werk in gestoken en er was niets waar mensen geen interesse in vertoonden. 
Er waren enthousiaste Potterheads die zich laten gaan in mijn Fandom-assortiment, milieu-bewuste dames die een kurkleren totebag mee naar huis namen en kersverse ouders die hun kroost voorzagen van een hippe zeverslab. Het deed me deugd om dat te zien en ik had in elk item even veel plezier gehad om te maken.
Dus ja: een vloek of een zege? Ik ben er nog niet aan uit. Wie van jullie herkent zich hier in? Wie is er nog goed in van alles en specialist in niets? Hoe gaan jullie hier mee om?
Liefs,
Miss Pixie

Reacties

 1. Het gevoel dat ik van mijzelf heb, veel willen, veel doen, maar nergens echt iets speciaals of vernieuwend in zijn, dus heeft het dan zin om te bloggen? Zeker, zolang het maar leuk is. Waarmee ik niet wil zeggen dat je niet goed bezig bent ofzo, integendeel. Vind het knap wat je allemaal doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Eefje :)
   Ja, met zo veel bloggers die zich wel focussen op 1 ding is het inderdaad soms wel moeilijk om vernieuwend te zijn. Maar zolang we er plezier in hebben is het allemaal ok he ;)

   Verwijderen
 2. Ik ben ook een creatieve chloor die overal ideetjes in ziet. Îk heb wel 6 gazkwerkjes die half af zijn. Mijn brein staat nooit stil... Ik zie het soms als een vloek... Ik heb geen 'uit knop...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de eervolle vermelding! Gij zotteke!! Ik vind dat wel een meerwaarde, om op meerdere vlakken bezig te zijn. Ik blog gewoon niet over alles wat me bezighoudt en ik kies ook wel bewust voor het beperken omdat ik me door mijn burn-out echt wil focussen op één ding en de chaos van meerdere keuzes wat afrem. Maar dat neemt niet weg dat zelfs in mijn keuze voor een 'niche' ik nog vaak kamp met te veel keuze en dat werkt bij mij verlammend. Je kan het ook allemaal anders bekijken... Jij hebt echt een ruim assortiment aan diverse geschenkmogelijkheden. Voor baby's, voor mama's, voor potterheads (yaaay, potter!!),... Dat heeft ook een meerwaarde op een manier. Maar ik begrijp wel helemaal van waar je gevoel komt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eervolle vermelding is graag gedaan ;)
   Ja, als geschenkshop doe ik het dan idd wel goed met mijn breed aanbod..

   Verwijderen
 4. Hier zit er nog zo 1tje, maar ik doe het niet allemaal tegelijkertijd. Ik heb periodes, dan is het haken, dan babykledij, dan handtassen, soms iets voor mezelf. Er is wel 1 constante, ik zal zelden volgens het boekje/patroon iets maken. Eigenlijk ben ik dus wel een specialist ... specialist ideeen transformeren 😄. Maakt het eigenlijk iets uit of we specialist zijn of vanalles en nog wat kunnen? Je bent top, dat is meer waard 😘

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh, dankjewel voor het compliment. Het doet me blozen!
   Bij mij is het ook wel in periodes hoor, is misschien niet zo duidelijk in de post zelf. Zo maakte ik in decembervooral juweeltjes, maakt ik voor de eerste markt van het jaar vooral babyspullen en dit keer maakte ik vanalles bij in kurkleer :p

   Verwijderen
 5. Hallo, héél herkenbaar. Een ideetje: misschien kan je je stand soms thema-gewijs aankleden zodat het overzichtelijker wordt? Maarre, even goed zoals je het hier omschrijft: net dat er zoveel verschillende dingen tegelijk gebeuren maakt dat het ook heel uniek, niet?
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Ik neem het mee in de brainstorm voor mijn volgende marktje ;)

   Verwijderen
 6. Ik had dat ook tot ik begon te naaien. Ik link jou trouwens aan harry Potter producten omdat je dat elders niet vindt.
  Ik zou het als een zegen zien want zo leer je ook veel mensen kennen uit allerlei werelden en dat is toch fijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel waar :) Alleen al door te bloggen en te naaien heb ik veel mensen leren kennen :)

   Verwijderen
 7. Een zegen, want je trekt veel meer publiek aan zou ik denken... Maar ik snap ook wat je zegt van dat voorbij lopen wegens te veel aanbod. Ik stond ook zo op mortsel handgemaakt met vooral genaaide dingen, maar heel veel verschillende en dan nog mokken met een sticker op enzo.. Te veel is niet zo overzichtelijk en dan lopen mensen vaak voorbij. Het zou anders zijn moest je Online verkopen en ze rustig zouden kunnen kijken als de verkoper er niet zo dichtbij bij staat, denk je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verkoop ook online en daar merk ik zo wat hetzelfde.. De meeste Etsy-shops hebben een duidelijk online aanbod en bij mij staat er zo wat vanalles online :p
   Het is dubbel eh.. Meer aanbod = breder publiek, maar soms schrikt het mensen af. Ik heb nog wat nadenk-werk te doen tegen de volgende markt.

   Verwijderen
 8. Ik ben ook zo iemand, heel herkenbaar :-) Maar toch vind ik dat jij één opvallende sterkte hebt, iets dat er uitspringt, iets dat echt van jou is en dat is namelijk al het creatieve rond Harry Potter. Als al die babykleertjes en kurkcreaties ook in dat thema waren geweest dan had je een duidelijker geheel gehad. En dat kan nog door iedereen mooi gevonden worden of je nu een potterhead bent of niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, de kurkcreaties waren wel in dat thema vermits ik enkel de kleuren kurk heb besteld van de 4 Hogwarts-afdelingen + een algemeen/neutraal bruin (hoor me nerdy zijn :p).
   Maar het is misschien wel een idee om het aanbod voor baby's ook in Potter-thema/Fandom (want ben ook fan van Star Wars enzo :p) te doen. Thx voor de tip!

   Verwijderen
 9. Ik herken mij zo volledig in jouw artikel :D. Ik ben met zoveel zaken bezig en wil nog graag zoveel zaken doen. Ook je wilt mijn pinterest bord niet zien :')..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk soms dat ik binnen een Pinterest-bord nog verschillende borden nodig heb :p

   Verwijderen
 10. Redelijk herkenbaar wat je schrijft. Ook hier een brede waaier aan interesses en projecten maar ik zou het niet anders willen. Het is nu eenmaal hoe ik ben en ik zal op deze manier niet snel in een saaie routine wegzakken. En het zal misschen sneller gaan wanneer je 1 focus hebt, maar als je blijft werken, exploreren en investeren in de vele projecten komen er ook dingen uit die je een specialisatie zou kunnen noemen. Anderzijds haal je ook voordeel uit de kruisbestuiving van verschillende interesses waardoor er net wel iets nieuw of anders of kenmerkend kan ontstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als je telkens minstens 10 tabbladen in je hoofd hebt openstaan is het niet snel saai. Ik heb me denk ik nog nooit oprecht verveeld :p

   Verwijderen
 11. OMG, zo herkenbaar. Ik kan ook nooit kiezen en ben in m'n hoofd altijd al met een ander project of hobby bezig. Maar dat maakt het net zo fijn. Als je echt wil verkopen kan dat misschien wel onoverzichtelijk overkomen, maar het is veel te jammer om je tot iets bepaald te beperken. Trouwens je zal maar op een beurs staan met allemaal producten uit 1 categorie en er 101 andere standjes met hetzelfde vinden of net de categorie producten die het publiek niet aanspreekt. Tsja. Maar ik heb geen ervaring met verkopen dus ik kan je helaas niet helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is trouwens wel 1 thema waardoor al jouw producten met elkaar verbonden zijn: zelfgemaakt!

   Verwijderen
  2. Dat is wel waar :) Er komt niets in mijn kraam dat niet zelfgemaakt is :) Ik denk dat ik op beurzen gewoon moet leren om niet alles in mijn kraam te proppen (zoals bijvoorbeeld 100 paar oorringen :p), maar een kleiner aanbod tentoonstellen en dan nog een catalogus leggen ofzo.

   Verwijderen
 12. Hello!

  Ik link jou aan kurkleer..
  en aan harry potter.. haha!

  Maar vooral de kurk leren stukken in jou assortiment spreken me mega aan.. EN het is iets wat ik nog nooit echt bij een andere shop vond..

  mss daar eens mee verder gaan? Kurk leren juwelen, kurk leren baby verzorg tassen (vb met zachte stuk om baby op te leggen maar lek en smos proof door dat het kurk leer is,..)

  dat is wat ik er van denk ;)

  En ik ken je vloek/zege ook wel wat.
  Ikzelf kan ook vanalles een beetje, maar probeer me ook voornamelijk op 1 ding te focusen : fotorafie/kaartjes maken.
  ik laat me dan wel helemaal creatief gaan in de verpakking of het ineen flansen van decor stukken/toebehoren,..

  hopelijk heb je hier iets aan!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe gek, ik link jou ook aan Harry Potter :p :')
   Die kurkleren juwelen staan al een tijdje op de planning, maar er gewoon nog niet van gekomen. Ga er eens werk van moeten maken!

   Verwijderen
 13. Net als bij heel wat anderen, is jouw verhaal ook voor mij herkenbaar!Ik ben heel creatief en zou ook niet zonder al die creatieve zaken kunnen. Maar soms staat mijn hoofd zowat op ontploffen en denk ik: ik moet een lijn krijgen in wat ik doe. Maar er zijn zo veel dingen die ik leuk vind en waar ik me in kan uitleven dus tja... Soms zie ik wel dingen passeren die ik fantastisch vind maar waar ik me dan bewust van af houd. Zoals haken en breien. Ik vind sommige dingen zooo leuk maar ik begin er niet aan. Maar daar staan weer duizend dingen tegenover die ik wél uitprobeer ;-)
  Maar zoals eerder gezegd: chapeau dat je er ging staan. En ja, je zal misschien sommigen mislopen. Maar anderzijds ben ik zeker dat er ook heel wat mensen onder de indruk zullen zijn van je aanbod, van je diversiteit én van je inzet!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor de leuke en waardevolle vermelding. Ik ben mij inderdaad aan het specialiseren in breien maar ik vind het bijvoorbeeld heel jammer dat ik niet kan naaien. Maar te veel is te veel want dan zou ik nog minder tijd hebben.
  Ik vind wel dat je bij breien op verschillende vlakken creatief kan zijn en dat maakt het wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan :)
   En dat is een feit, hoe meer interesses en hobby's hoe minder tijd ;)

   Verwijderen
 15. He ik vind je kurkleren tassen ook erg mooi! Heb je ze ook je shop? Ik zoek nog een handige tas voor het gerief van mijn toekomstige baby mee te zeulen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Haas!

   Dankjewel :)

   Ik voeg ze morgen toe aan de shop ;) Drukke week op het hoofdberoep en dus nog geen tijd gehad om ze online te zetten.
   Als je eentje wil reserveren voor ik ze online zet of eentje wilt in een ander kleur (geel en blauw zijn al uitverkocht), mag je mailen naar madebymisspixie@gmail.com ;)

   Verwijderen
 16. Héél herkenbaar. Exact hetzelfde "probleem", al mijn hele leven. Ik volgde onlangs een cursus "enneagram" (persoonlijkheidstypes), daar leerde ik veel. Wat je beschrijft is nogal typisch voor een type 7. Ik probeer de voordelen te zien. Maar inderdaad: als ik nu ooit eens wat keuzes had gemaakt, was ik nu misschien een echt goeie naaister / journaliste / schrijfster / yogi ... in plaats van van alles maximum een klein beetje... frustrerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Herkenbaar. Hier ook steeds zin om vanalles te doen. Ik heb onlangs wel een aantal hobby's geschrapt �� breien en haken doe ik bijvoorbeeld niet meer.
  Gewoon uit tijdsgebrek.
  Ik merk dat met de jaren mijn naaien wel de grootste bezigheid is geworden dus ik probeer me daar in te specialiseren. Maar ja dat kan ook uitgebreid �� nu maak ik bijvoorbeeld steeds vaker mijn eigen stoffen.
  Je hoort het je bent dus zeker niet alleen! ��
  Ik vond je kraampje echt wel overzichtelijk. Verschillende dingen maar niet volgepropt en dat vind ik het belangrijkste!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel herkenbaar! Hoeveel verschillende dingen ik niet wil uitproberen... in die mate zelfs dat ik op den duur gewoon zodanig niet kan kiezen dat ik dan maar niks doe. Ook niet echt wat het moet zijn :)

  Ik denk inderdaad ook wel aan Harry Potter (en Disney) bij jou, dus misschien kan je inderdaad je andere spulletjes daar wat naar richten? Anderzijds zou ik dat ook wat jammer vinden (al is het maar omdat ik je spulletjes mooi vind, maar minder houd van fandom-artikels en in dat geval dus minder aangetrokken zou zijn ;) Of misschien proberen werken met een kleur- of ander thema wanneer je je stand aankleedt, zodat je weliswaar verschillende spulletjes hebt, maar op die manier wel een link kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kwam hier op uit via Verbeelding en oh wat herken ik mezelf, van alles een beetje maar niets echt super goed en ook al wil ik wel voor één iets gaan, het is gewoon niets voor mij aangezien ik ook zo snel op iets ben uitgekeken. Ondertussen heb ik er wel vrede mee en besef ik dat het ook wel z'n voordelen heeft én zijn er toch ook bij mij constanten die altijd opnieuw opborrelen zoals koken, fotografie en tekenen die ik wel altijd beter wil kunnen waardoor ik me eindelijk voor tekenkunst in de academie heb ingeschreven.
  Ik vind het in elk geval wel enorm knap om zo op een standje te gaan staan en ik ga hier nog een beetje verder lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten