Even terugblikken: mijn naaimachine en ik.

Met mijn verjaardag vorig jaar kreeg ik mijn naaimachine cadeau. Ik was er al maanden over bezig dat ik zo graag een naaimachine wou en dan plots stond er eentje in mijn woonkamer en wist ik niet goed wat er mee te doen. Na enkele basislesjes van mijn mama en heel wat te lezen op het internet begon ik aan mijn eerste projectjes: een kleingeld-portmonneetje en een gsm-hoesje in goedkope stofjes uit het Kruidvat en met een leuke strijkapplicatie. Zo zag het er uit:


Ik was op dat moment zo fier op mezelf. Vooral op het feit dat ik er in geslaagd was om:
 • niet in mijn vingers te naaien (Ik zag dat eens in Project Runway, naald helemaal door de vinger, heel vies en ik denk ook heel pijnlijk!).
 • de eerste poging die ik ondernam voor een rits te gebruiken, direct te laten slagen.
 • iets bruikbaar te produceren.
Als ik nu terugkijk naar die projectjes - ze liggen hier nog steeds - dan denk ik van: "Amai, eigenlijk trekt dat toch op niet veel". Allebei niet gevoerd, niet verstevigd (op dat moment kende ik het concept vlieseline nog niet) en de naden niet gezigzagd. Maar ja, al doende leert men. 

Enkele weken nadat ik het portemonneetje maakte, deed een vriendin die juwelen maakt een homesale bij me thuis. Ik maakte enkele ritstasjes en legde die bij op de tafel. En ze gingen allemaal de deur uit. 

Ik had de smaak goed te pakken en langzaam maar zeker begon ik een stofjes-verslaving te krijgen. Als ik nu kijk - een dik jaar later - kan ik zeggen dat het toen nog o.k. was en nu lichtjes uit de hand begint te lopen.
Het begin van de stofjesverslaving.
Foto van de huidige situatie volgt nog ;)
Mijn papa kwam op het idee om in zijn restaurant een kerstmarkt te organiseren en vroeg me of ik ook enkele spulletjes wou maken om te verkopen. Leuk idee, dus waarom niet. Ik vroeg me af wat mensen leuk zouden vinden om cadeau te geven met de feestdagen. En naast een hele serie ritstasjes, pennenzakken en cirkelsjaals begon ik met sierkussen en tafellopers. Nog steeds eenvoudige, rechte projectjes, maar er werd vooruitgang gemaakt!

Ondertussen werden er ook nog enkele tassen gefabriceerd. Heb ik al gezegd dat ik hou van handtassen? Handtassen en schoenen, ik ben echt een meisje-meisje ;)
Eerste exemplaar met bamboe-handvaten.
Serieus op gezweet en gevloekt. Dit exemplaar ligt nu bij de schoonmama.
Stof: Max Bloch
Handvaten: Dawanda
Dit was versie 2 met bamboe-handvaten. Nog steeds veel op gevloekt.
Daarna besloten dat ik die handvaten niet zo leuk vond.
Dit exemplaar ligt bij de mama.
Stof en handvaten: Dawanda
Kant: Action
Deze simpele tas maakte ik voor mezelf en gebruikte ik vorig jaar als schooltas.
En daar kon zo veel in! Echt een super-tas.
Stof: uit de stoffenwinkels van Montmartre in Parijs.
Dit stofje was een cadeautje van het vriendje toen we vorig jaar op citytrip gingen.
En over kerst gesproken: mijn zus en schoonzus waren afgelopen kerst de eersten die een zelf-genaaid cadeau (naast al het ander zelfgemaakt leuks) onder de boom konden vinden. Iets dat de twee bak-grage meiden zeker konden gebruiken:
Stof: Frau Antje Stoffen op Dawanda
Bias: Stoffenspektakel
Applicatie: Action
Ook deze kerst staan er zelf-genaaide cadeautjes op het programma. Voor de vrouwen dan toch, want voor het man-volk heb ik niet zo veel inspiratie. Dus tips zijn welkom!
Ondertussen begon mijn omgeving door te hebben dat ik kon naaien en dat dat wel eens handig kon zijn voor hen. Enkele voorbeelden:
Cupcake-dekentje voor Zus
Stof en fleece: Stoffenspektakel
Popje voor Schoonzus haar eindwerk. Ze heeft heel goed geholpen om het popje te maken.
Pop van 1 m voor het Nichtje die kleuteronderwijs studeert.
Patroon: Charlie uit La Maison Victor (uitvergroot)
Stof pop: Max Bloch
Stof poppenkleedje: Frau Antje Stoffen op Dawanda
Wol: Action
Geboortecadeau van Zus en Mij voor de dochter van mijn neef.
Wie mij kent (of wie mijn blog regelmatig leest) zal weten dat ik door fases ga: kook-fases, naai-fases, lees-fases, ... En dan heb ik binnen die fases nog fases. Kunnen jullie nog volgen? :) Zo ging ik van juni tot september door een naai-fase. En het eerste deel van die fase kwam er door de aankoop van het boek "Mijn tas". 
Mijn tas: Alice
Stof: Stoffenspektakel
Hengsels: zelfgemaakt met stof uit Ikea
Paspel: Max Bloch
Mijn tas: Juliette
Stof: Stoffenspektakel
Paspel: Max Bloch
Mijn tas: Celeste (met lang hengsel)
Stofjes: Veritas
Rits: Veritas
Kamsnap: Kamsnappers.be
En onder invloed van enkele bolle buiken en pasgeboren lieverdjes ging ik ook door een baby-spullen fase:

Knuffeldoekje, slab en bapron
Stoffen: Stoffenspektakel
Biaslint: Veritas
Lintjes: Action
Meeneem-ververskussen, slab, knuffeldoekje en bapron
Stoffen: Stoffenspektakel
Bias: Veritas
Lintjes: Action
Kamsnap: Kamsnappers.be
Dekentjes:
Stof en fleece: Rijs Textiles
Meeneemververskussen:
Stoffen: Modecoupon
Strijkvinyl (aan de binnenkant): Vanmarieke.nl
Kanten rekker: Action
Babypantoffels
Vilt: Hema
Strikjes: Hema
Slabbetjes
v.l.n.r.
Vichy-stofjes: Modecoupon
Stof met hartjes: Stoffenspektakel
Stof met hertjes: Modecoupon
Stof met cupcakes: Stoffenspektakel.
Stof met eendjes: Max Bloch

Ik maakte tijdens de zomer veel voor anderen en veel te weinig voor mezelf. Dus laste ik afgelopen week een 2 sew 4 me-week in. Foto's daarvan (en een gratis patroontje) kan je terugvinden in het archief bij oktober. En dit brengt me bij mijn laatst genaaide projectje: mijn Dorothy Day Tripper!

Stof: Liesellove
Paspel: Rijstextiles
Tassenband: Madeline de stoffenmadam
Als ik terugkijk naar de eerste foto en dan naar deze laatste ben ik heel tevreden en fier over wat ik mezelf het afgelopen jaar heb bijgeleerd! Van een slecht gemaakt ritstasje naar een tas met veel precisie en afwerking waarbij ik amper mijn tornmesje moest gebruiken! Ik hoop dat ik volgend jaar rond deze tijd opnieuw een update kan geven met evenveel vooruitgang en leuke foto's van mijn naaiprojectjes!

Hoe leerden jullie naaien? En hoe lang naai je al? Was je eerste machine die van de bomma of was het net als bij mij een spiksplinternieuwe? En weet je nog wat je eerste projectje was? Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties!

Liefs,
Miss Pixie

P.S.: een foto van de stofjes nu:Reacties

 1. Ik leerde naaien , breien ,haken bij ons bebonne op een echt kindernaaimachine ik was toen 9 jaar.Ik stikte vooral poppenkleedjes en later kleding voor mezelf.Dat is nu bijna 40 jaar geleden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waauw super! En nog altijd vrolijk aan het verder naaien/breien/haken? Mijn meme leerde me als kind ook haken. Ik maakte dan slaapzakjes en dekentjes voor mijn poppen en Barbies. Jammer genoeg verleerde ik het haken door te weinig te oefenen en ben ik het nu op mezelf opnieuw aan het leren.
   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 2. Ik hoop dat ik binnen een jaartje ook kan terugblikken op zo'n mooie vooruitgang! :-)
  Ik ben nog maar sinds september aan de slag met een oude naaimachine van mijn grootmoeder. En elke week gaan we hiervoor een avondje naar de avondschool.
  Ik hoop me binnenkort ook eens aan ritstasjes te wagen en de eerste kerstcadeautjes zelf te maken. Hier alvast inspiratie genoeg, heel leuke ideetjes! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je naar de avondschool gaat, zal je snel vooruitgaan hoor! Veel sneller dan als je het zoals mij op jezelf probeert ;)
   Tip voor de kerstcadeautjes: begin op tijd! Dan hoef je niet zoals ik vorig jaar op 24 december nog achter je naaimachine te zitten ;)

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 3. ik ben eveneens sinds september beginnen naaien, ik haak wel al twee jaar. Echt knap wat je het afgelopen jaar gemaakt heb, hoop dat ik dat ook kan zeggen over enkele maanden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haken doe ik heel graag, maar ik kan er te weinig tijd insteken om echt vooruitgang te maken :(
   Als je net als Lisa Kra les volgt dan zal je zeker veel vooruitgang maken hoor! En eens je vertrokken bent, is het zo verslavend!
   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 4. O prachtig! Ik mis wel nog een foto van de nieuwe naaimachine! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ondertussen is die wel al een anderhalf jaar oud hoor. Maar ik zal nog een foto toevoegen ;)

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 5. Aah, wat goed! Dat is een van de leukste dingen van naaien, vind ik: er is altijd ruimte voor ontwikkeling, maar tegelijkertijd kun je toch heel trots zijn op wat je al gemaakt hebt.
  Zit je op instagram? Er is momenteel een 'sewing photo a day' challenge gaande. (#bpsewvember) dag 2 was 'stash'. Tis om te gieren die stashfoto's van iedereen, en ook reden om u niet mee rte schamen, haha!! (@rachelvdbp ben ik, mocht je het leuk vinden om me te volgen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor zit op Instagram (@MissPixie1990) ;) Dat wist ik niet van die sewvember, ga eens een kijkje nemen ;)

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 6. Sinds april aan het naaien en ik heb ook het zelfde gevoel bij mijn 1ste creatie's....Je hebt best al van alles gemaakt,ik wissel ook graag af in mijn naaiwerkjes.Doe zo verder,hé!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb veel ideeën en ik moet die dan ook absoluut allemaal uitproberen ;) Ik maakte nog meer hoor: potloodrollen, wasco-rollen, doopsuikerzakjes, mandjes, ...
   Doe jij ook maar zo voort, want het ziet er allemaal goed uit ;)

   Liefs,
   Miss Pixie

   Verwijderen
 7. Ik heb in een opwelling een naaimachine gekocht begin van voorbije zomer. Ook m'n moeder heeft mij in gang gezet met de basisbeginselen en dan ben ik zelf aan de slag gegaan met behulp van boeken, patronen en het internet...

  Ik ben fan van het maken van knuffels. Voor Kerstmis ga ik bv. 2 poppen maken van Tante Hilde voor m'n nichtjes met een beetje kleedjes erbij. Ook tassen maak ik graag!

  Heb ook een blogberichtje geschreven over m'n eerste naaisels: http://nummer44.weebly.com/blog/hoe-ik-leerde-stikken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik las deze post al ;)

   Veel succes met het maken van je Kerst-cadeautjes :)

   Verwijderen
 8. Wauw leuke creaties!
  Knap!

  Vele creatieve groetjes,
  Het Veritas-team

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :) Jullie leuke stofjes zijn altijd weer plezant om creatief mee aan de slag te gaan :)

   Groetjes,
   Miss Pixie

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten