How I bullet journal: enkele misverstanden over bullet journalen (deel 1)Toen ik eind 2015 begon met mijn bullet journal was het nog iets relatief onbekend en nieuws, zeker hier in België. Ondertussen wint het aan populariteit en is het, zoals mijn lief dat zegt, hip en trendy. Ik lees en zie zo ontzettend vaak misverstanden over het systeem op Instagram, op de verschillende Facebookgroepen en hier in de reacties op de blog. Dat vind ik soms best vervelend, want de gedachte die achter het systeem zit gaat daardoor soms helemaal verloren. Dus daarom vertel ik jullie vandaag wat meer over de essentie van een BuJo en waarom er geen foute manier is om te Bullet Journalen.

Misverstand 1: een BuJo is enkel voor creatieve mensen


Eerst en vooral is een Bullet Journal bedoeld om je leven eenvoudiger te maken. Het is een plannersysteem dat dient om het verleden vast te leggen, het heden te organiseren en de toekomst te plannen. Alles wat je in principe nodig hebt, is een schrift en een balpen. Een bullet journal is een tool die je helpt orde op zaken te stellen.

Ik ben zelf een creatieveling en ik geniet ervan om mijn bullet journal te versieren met banners, doodles, washitape, ... Ik vind dit fijn om te doen en het ontspant me. Maar is een mooi en versierd bujo mijn prioriteit? Absoluut niet! Het moet praktisch zijn en helpen om mijn hoofd leeg te maken. Toen Ryder zijn systeem uitwerkte was het niet zijn bedoeling om creatieve, versierde notitieboeken te hebben. Maar wel om een soort logboek te hebben waarin hij relevante informatie kan verzamelen, verwerken en indien nodig opnieuw kan opzoeken. 

Zijn systeem is een logboek, dagboek, agenda, ... in elkaar dat je naar eigen noden kan aanpassen. Is dat creatief of net basic? Allebei even goed! Dus lieve aspirant-BuJo'ers, laat jullie al zeker niet tegenhouden door het niet-creatief zijn. Want voor een bullet journal hoeft dat op zich niet. Neem maar een kijkje bij Ryder zelf ;)

Misverstand 2: een BuJo kost veel tijd

Het gebeurt vaak dat als mensen mijn BuJo zien dat ze zeggen "Ouh zo tof, maar daar heb ik geen tijd voor". Of "amai, jij steekt daar wel veel tijd in he"! Nope, fout! Ik ben elke ochtend tijdens mijn Miracle Morning er een tiental minuutjes mee bezig en 's avonds ook.  Ik maak geen ingewikkelde weekly spreads, maar begin elke avond aan een nieuwe daily voor de volgende dag. In het weekend ben ik er soms wat langer mee bezig, maar dat is dan omdat ik ook vooruit plan qua menu en de blog.

Het is een tool die je helpt je leven te organiseren en het is niet de bedoeling dat het uren kost om met plannen bezig te zijn en uiteindelijk niets gedaan te krijgen. Want wat heb je er aan om uren aan een mooie spread bezig te zijn als die niet nuttig is? 

Ik begon mijn BuJo als ondersteuning van mijn burnout-genezingsproces. En dan kon ik er soms wel uren mee bezig zijn. Ik had heel wat trackers ivm mijn gezondheid en schreef heel wat reflecties daarover neer. Ik ken ook veel mensen die hun BuJo gebruiken als dagboek of schetsboek en dan steek je er inderdaad wel wat tijd in. En dat is ok. Maar als planner/agenda/to do-lijstje hoef je er heus geen uren tijd in te stoppen.

Misverstand 3: je kan enkel BuJo'en met specifiek materiaal
Iets anders waar men soms over struikelt, is het materiaal. Ik zie soms dat mensen zich excuseren omdat ze "geen echt bullet journal" (aka fancy schrift zoals een Moleskine of Leuchtturm) gebruiken. Of dat ze niet kunnen beginnen omdat ze geen dotted grid-schrift vinden. Lieve mensen, dat maakt TOTAAL, ik herhaal TOTAAL, niet uit! Een schrift is een schrift en dat is de enige voorwaarde voor een BuJo.

Lijntjes, ruitjes, dots, ... Het enige wat uitmaakt, is dat jij het graag gebruikt. Is dat nu net een dotted grid Leuchtturm dan is dat ok. Maar is dat een gelijnd schrift van de Hema is dat even ok. Je kan even goed een filofax, Atoma-schrift of Travelers Notebook gebruiken. Wat voor jou het fijnst aanvoelt. Jouw BuJo is niet minder echt omdat het niet het soort schrift is dat je op Instagramaccounts of op Facebookgroepen ziet. Hetzelfde geldt voor pennen, markers en fineliners of elk ander materiaal ;)

(Even een zijnoot voor de fancy-notitieboek-gebruikende-BuJo'er: ik veroordeel jullie niet he! Ik gebruik momenteel ook een Moleskine en vind het een fijn notitieboek. Maar ik wil in deze post gewoon graag mensen duidelijk maken dat een BuJo vooral je eigen ding moet zijn en je niet fout kan bullet journalen .)

Ik hoop dat ik met deze post toch al enkele misverstanden over bullet journalen de wereld heb uitgewerkt. Want het is gewoon een superfijn systeem waar iedereen op zijn eigen manier zijn ei in kwijt kan. Herkennen jullie wat ik hier zeg? Zowel mijn BuJo'ende lezers als diegene die het wel interessant vinden maar er niet durven aan beginnen?

Liefs,
Miss Pixie

#40dagenbloggen: 20/40
Aantal ingezette skipdagen: 2/6


Reacties

 1. Heel verhelderend Ik 'bujo' al jaren voordat de term bestond ;-) Vaak op achterkanten van gebruikte enveloppes ....
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had voor ik het ontdekte ook al een gelijkaardig systeem gebaseerd op de Flow Weekly boekjes. Hoe het ook mag heten: zolang het ons helpt is het allemaal goed :)

   Verwijderen
 2. Thewritingdandelion22 maart 2017 om 13:33

  Zo denk ik er ook over :) ik ben zelf wel van de fancy Tombows e.d. En ook echt dotgrid nodig. Maar ik heb ook zoveel leuke gezien op lijntjes papier en het verschil tussen minimalisme en hele art schetsboeken. Zolang het je productiever/georganiseerder of meer helderheid en rust in je hoofd geeft, vind ik het een bujo. Lekker genieten van alle verschillende unieke bujo's. In mijn beleving hoe unieker/eigen hoe beter :) top post!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toffe post! Ik las al zo veel over bujo's, en het kriebelt zo vaak om eraan te beginnen, maar ik zoek precies altijd uitvluchten of zo, en mij leek het ook veel tijd te kosten. Maar eigenlijk doe ik het nu ook zo'n beetje met een weekplanner van de Hema. Een systeem vinden dat werkt voor jezelf is het moeilijkste vind ik, maar eens je dat hebt gevonden brengt het zo veel rust!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar! Ik heb ook vanalles geprobeerd en blijf nu nog steeds aanpassingen maken, maar de grote lijnen staan vast en dat geeft me echt rust :)

   Verwijderen
 4. Zelf werk ik gewoon nog steeds met mijn google agenda op de smartphone en maak ik lijstjes voor dingen die ik nog moet doen, die ik dan in google keep steek. Dat is het zowat. Een BuJo vind ik doorgaans prachtig, alleen denk ik gewoon niet dat het iets voor mij is. Ik zou dat mooi uitwerken en dan nadien vergeten in- of bijvullen. Leuk dat je hiermee een aantal misverstanden uit de wereld helpt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo digitaal werkt voor mij niet, maar zo zie je maar weer hoe verschillend iedereen is :)

   Verwijderen
 5. ik werk steeds meer met schriftjes maar niet als 'journal' want die heb ik nog altijd liever in google omdat ik teveel wijzingen in de planning heb (zelf typex kan dat niet blijven corrigeren)
  maar nadat ik begin dit jaar een schriftje kocht om al mijn naaisels en stofjes in te zetten, zal ik morgen een schriftje kopen om mijn werkdoelen per week in te zetten (mijn post-itjes zijn te klein geworden...) het wordt er wel weer eentje van de hema want die zijn zo leuk en ik schrijf met gelijk welke balpen die ik tegenkom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb meestal niet zo veel wijzigingen in mijn planning, maar kan begrijpen dat Google agenda wel handiger is in jouw geval.
   En hoera voor schriftjes van Hema <3 Die zijn zo mooi altijd!

   Verwijderen
 6. Leuk! Als ik binnenkort weer eens een dagje vrij heb ga ik toch maar eens kijken of ik er ook mee kan beginnen. Ik vind het wel echt superleuk om die van anderen te zien, maar vond inderdaad ook dat ik niet goed genoeg was met handlettering en niet genoeg tijd had. Ga toch maar gewoon eens beginnen en kijken hoe het bevalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het super dat je de misverstanden uit de wereld helpt! Ik Bujo nu al een tijdje (dankzij jou oorspronkelijk) en verander nog wekelijks, maandelijks mijn spreads! Ik ben wel half van het creatieve type, omdat het handletteren e.d. erin me tot rust brengt, maar ik blijf steeds opnieuw zoeken naar spreads die zowel deels creatief zijn als niet te veel tijd kosten, want idd, wat is de zin ervan als je 'mooie' spread je uren kost?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn dat je dankzij mij hiermee begonnen bent :)
   Ik verander ook nog vaak van spreads en layouts, gewoon omdat die mee veranderen met mezelf en mijn noden.

   Verwijderen
 8. Lijkt me interessant en leuk om te doen! Een goede planning kan ik wel gebruiken..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten